Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Jabloně > Stupeň červivosti jabloní podle odrůd

Stupeň červivosti jabloní podle odrůd


Paľo. (1739) - xxx.xxx.15.99 (?)
25.11.2013 22:21

Veru odvážna úvaha. Bolo by prospešné, podložiť ju aspoň jedným serióznym zdrojom informácie o sekundárnych metabolitoch, ktoré nechutia obaľovačom. Neverím, že by alkaloidy(?), glykosidy či triesloviny v šupkách nezrelých jabĺčok boli pre naše zdravie nebezpečné podobne ako napr. nezrelé zelené rajčiny. Množstvo moderných interšpecifických odrôd viniča obsahuje význačný podiel génov divokých rév, odlišné triesloviny oproti európskej réve poznáme často aj v chuti bobúľ, ale zatiaľ som nepočul o jedinom prípadu zdravotnej škodlivosti týchto hybridov. Naopak, niektoré najnovšie muštové "frankoamerikány" sa stále častejšie objavujú na prvých priečkach degustácií vín.

Vrátim sa k otázke vo vlákne. Najviac červivých plodov mi odpadlo u Floriny, Angoldu, Orionu a Melodie. Sem tam daaké červivé jablko na strome som našiel u Topazu, Siria aj Pinovy. Najmenej červivých plodov bolo na sortách Braeburn, Pink Lady (Cripps Pink), Lipno, Luna a Rozela. Súvislosť medzi lákavosťou plodov pre hmyz a tým, či sú to rezistenty alebo "strupáče", v mojom prípade nevidím. Vypozoroval som však, že najmenej červivých plodov bolo u jabloní pestovaných na podložke M9. Bujnejší podpník má možno vplyv na menšiu hustotu dužniny, ktorá kladie menší odpor žravým húseniciam. Tvrdá dužnina a mastná šupka zrejme vytvárajú pre samičky pri kladení vajíčok určitú bariéru. Pravdepodobne z týchto príčin u mňa dopadli najlepšie odrody Braeburn a Luna. Cripps Pink na M9 dozrela najneskôr- oberal som ju až včera, počas náletu obaľovačov mala teda plôdiky riadne tvrdé.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Stránky: 1, 2   

Stupeň červivosti jabloní podle odrůd


host - xxx.xxx.58.114 (?), 25.11.2013 13:03
Tento příspěvek (zjistit adresu)

Založil jsem toto vlákno, abychom zde mohli zveřejňovat svoje vlastní poznatky o přirozeném stupni červivosti jabloní podle odrůd – tedy stanovit nejvíce a nejméně napadávané odrůdy. Podmínkou hodnocení je to, že jabloně nejsou nijak chemicky ošetřovány proti obaleči.
Za sebe mohu napsat tyto poznatky :
- nejvíce červivé : Matčino, Rozela, Rubinola, Rubín
- minimálně (ojediněle) červivé : Karmína, Opál, Ontário, Heliodor, Zuzana, Spartan

Připojit reakci   
   

Stupeň červivosti jabloní podle odrůd


jarda7 (641) - xxx.xxx.16.8 (?), 25.11.2013 14:40
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Připojil bych nejméně červivé Rezista, Florina. J.

Připojit reakci
      

Stupeň červivosti jabloní podle odrůd


host - xxx.xxx.19.6 (?), 25.11.2013 16:36
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

minimalne : Rajka

nejvice cervive: Golden Delicius (50 procent letosni urody)

Připojit reakci
         

Stupeň červivosti jabloní podle odrůd


Rony (1072) - xxx.xxx.12.162 (?), 25.11.2013 16:39
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

U mne nejvíce červivé je James Grieve.

Připojit reakci
            

Stupeň červivosti jabloní podle odrůd


vyslouzil (17608) - xxx.xxx.92.38 (?), 25.11.2013 18:36
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Každý rok je to jiné. Ale obecně bych řekl, že rezistenty červivějí méně.

Připojit reakci
               

Stupeň červivosti jabloní podle odrůd


KUKY (3884) - xxx.xxx.38.136 (?), 25.11.2013 18:52
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Asi je to tak. Mám ten stejný poznatek. Za to, že rezistenty nechutnají obalečům a houbám mohou i tzv. sekundární látky metabolismu rostlin (primární je třeba cukr, bílkovina... a sekudární je alkaloid, glykosid, tříslovina...). Otázkou je, jestli jejich konzumace je vhodná a hlavně zdravá i pro člověka??? Pro křížení byly použity druhy jabloní odolné, ale taky nejedlé.

Připojit reakci
                  

Stupeň červivosti jabloní podle odrůd


host - xxx.xxx.213.119 (?), 25.11.2013 19:45
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No... velmi zajímavý postřěh,

co je tedy lepší?           Rezistent nebo odrůda pod preventivní chemickou ochranou?

Třeba by to byl dobrý námět pro diplomovou práci.

Jarin

Připojit reakci
                  

Stupeň červivosti jabloní podle odrůd


Paľo. (1739) - xxx.xxx.15.99 (?), 25.11.2013 22:21
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Veru odvážna úvaha. Bolo by prospešné, podložiť ju aspoň jedným serióznym zdrojom informácie o sekundárnych metabolitoch, ktoré nechutia obaľovačom. Neverím, že by alkaloidy(?), glykosidy či triesloviny v šupkách nezrelých jabĺčok boli pre naše zdravie nebezpečné podobne ako napr. nezrelé zelené rajčiny. Množstvo moderných interšpecifických odrôd viniča obsahuje význačný podiel génov divokých rév, odlišné triesloviny oproti európskej réve poznáme často aj v chuti bobúľ, ale zatiaľ som nepočul o jedinom prípadu zdravotnej škodlivosti týchto hybridov. Naopak, niektoré najnovšie muštové "frankoamerikány" sa stále častejšie objavujú na prvých priečkach degustácií vín.

Vrátim sa k otázke vo vlákne. Najviac červivých plodov mi odpadlo u Floriny, Angoldu, Orionu a Melodie. Sem tam daaké červivé jablko na strome som našiel u Topazu, Siria aj Pinovy. Najmenej červivých plodov bolo na sortách Braeburn, Pink Lady (Cripps Pink), Lipno, Luna a Rozela. Súvislosť medzi lákavosťou plodov pre hmyz a tým, či sú to rezistenty alebo "strupáče", v mojom prípade nevidím. Vypozoroval som však, že najmenej červivých plodov bolo u jabloní pestovaných na podložke M9. Bujnejší podpník má možno vplyv na menšiu hustotu dužniny, ktorá kladie menší odpor žravým húseniciam. Tvrdá dužnina a mastná šupka zrejme vytvárajú pre samičky pri kladení vajíčok určitú bariéru. Pravdepodobne z týchto príčin u mňa dopadli najlepšie odrody Braeburn a Luna. Cripps Pink na M9 dozrela najneskôr- oberal som ju až včera, počas náletu obaľovačov mala teda plôdiky riadne tvrdé.

Připojit reakci
                     

Stupeň červivosti jabloní podle odrůd


vyslouzil (17608) - xxx.xxx.92.38 (?), 25.11.2013 22:30
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bujnejší podpník má možno vplyv na menšiu hustotu dužniny, ktorá kladie menší odpor žravým húseniciam

Mám zkušenost opačnou. Na slabě rostoucích podnožích bývají plody větší, dužina naopak řidší, rychleji přezrávající. Větší napadení živočišnými škůdci u vyšších tvarů bych přisuzoval spíš hustší koruně a absenci probírky. Jablka bývají napadeny pilatkou i obalečem s oblibou v místech, kde se plody vzájemně dotýkají.

Připojit reakci
                        

Stupeň červivosti jabloní podle odrůd


Paľo. (1739) - xxx.xxx.15.99 (?), 25.11.2013 23:36
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Prikláňam sa k názoru p.Standy. Za plotom máme od západu pole, záhradka je dosť vystavená severozápadným vetrom. Piliarku som za 10 rokov pestovania jabloní nevidel, preto ani nestriekam. Najväčšie plody mám na podpníkoch MM106. S výnimkou triploidného Orionu na M26. Tam je však veľkosť plodov limitovaná geneticky. Väčší plod má logicky redšiu dužninu. Odroda Lipno na M9 nemala plody väčšie ako 6-7 cm. Pôda je veľmi úrodná.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2   
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Hrdličky8.7.2020
Chov pstruhov6.7.2020
Chov pstruhov2.7.2020
Teplota v kurníku2.7.2020
Teplota v kurníku1.7.2020
Jak skladovat hobliny?29.6.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů