Povrchové kořeny



Stránky: 1,  2   
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 112.187 (?) 
8.11.2018 14:20, zobrazeno: 5218x

Při zapravování hnoje a hnojiva kolem stromků (2.rok po výsadbě) jsem u mnohých zaznamenal, že se jim vytvořily kořínky mělce pod povrchem. Pravděpodobně to bude díky loňskému mělkému zapravení hnoje a díky mulči, který déle udržel vlhkost. Snažil jsem se je moc nenarušovat, ale samozřejmě jsem sem tam nějaký utrhnul.

Sad je na velmi suché prospustné půdě.

Můj dotaz : je vhodné tyto mělké kořínky narušovat či dokonce odstraňovat, třeba proto, aby strom nespolíhal, že bude mít vláhu a živiny pravidelně u povrchu (časem, až poporostou, svoji péči omezím a zálivku zruším), a snažil se kořenit více v hloubce? Nebo mám tyto kořínky naopak maximálně chránit a nechat rozrůstat, a hnůj nechat ležet jen na povrchu?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 4.97 (?), 8.11.2018 17:30

Já je chráním, hlavně meruňky, ale jsou na toto téma různé názory, záleží na půdě, já mám kousek od stromků kvalitní ornici. Hnůj ke stromkům nedávám, jen je přivápním a přihrnu trochou černé zeminy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 235.1 (?), 8.11.2018 18:56

Závisí aj od podpníka. Ak je to slabo rastúci plytko koreniaci podpník, tak by som na tie korene dával pozor. Ak je to silnejší podpník, tak prvé roky by som bol opatrnejší pri okopávaní. Neskôr, keď sa koreňový systém rozrastie, tak gro bude vo väčšej hĺbke a tieto povrchové korienky nebudú už plniť takú dôležitú funkciu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.58 (?), 8.11.2018 19:03
Jemné povrchové korene svojim stromkom poškodzujem pravidelne. Vysvetlím: 2/3 mojej záhrady (sadu) mám zatrávnené. Pod stromami udržujem bezplevelné kruhy zeminy. Tráva je ale invazívny "prevít" a do týchto kruhov vrastá. Keďže odmietam herbicíd, skoro na jar vyzerá kruh pod stromkom naozaj biedne (foto 1). Každú jar preto odstraňujem tieto drny trávy a kruhy obnovujem. Odstránením trávy aj s jej koreňmi vznikne malý kruhový kráter, hlboký asi 15cm (foto 2). Tým sa samozrejme poškodia čiastočne aj jemné povrchové korienky, aj keď sa ich snažím maximálne šetriť (väčšinu jabloní mám na slaborastúcich podpníkoch). Nasleduje dosypanie zeminy po úroveň okolia a zavlaženie (foto 3). Niekedy (raz sa pár rokov) pridám aj vyzretý kravský hnoj. Výsledný efekt - obnovený kruh - je na foto 4. V priebehu sezóny má ale tráva snahu znovu vrastať do kruhu, v čom jej bránim motykou (glyfosát nikdy!). Takže na ďalšiu jar sme väčšinou zasa tam, kde predtým (foto 1). A celá tortúra sa opakuje... Stromkom to nijako evidentne neškodí, zvládajú to v pohode. IH





Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 26.152 (?), 8.11.2018 21:09

Ono povrchové zavlažování skutečně podporuje růst kořínků ve svrchní vrstvě půdy, a to na úkor růstu kořenů ve spodních vrstvách a i dobrého ukotvení stromků v půdě. Tady je docela ku prospěchu občasný vláhový přísušek v určité růstové fázi stromů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 150.25 (?), 8.11.2018 21:47

No ono docela vysušeno bylo. Od června do konce srpna vůbec nepršelo. Zalil jsem jen jednou vydatně na přelomu července/srpna. Mohutně pršelo až pak koncem srpna. Půda je docela chudá na humus, takže nějakou organiku bych do ní postupně potřeboval zapravovat. Stromy jsou na silnějších podnožích - myrobalán, hr. a mer.semenáče, kawkazká, MM106, M7, A2, colt, mahalebka,... Takže opatrné zarývání s občasným porušením kořínků by tedy podle všech reakcí mělo být OK a příliš neublížit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 3.210 (?), 8.11.2018 22:36

Jen na to opatrné zarývání jsou vhodnější rycí vidle než klasický rýč.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1594) - 165.146 (?), 15.11.2018 21:07

Pane Petře z H, se zpožděním si dovoluji svůj názor.Aspoň trochu ulevíme z témat po touze chlastu.

Nejsem příznivcem umělého mulčování (příroda to také nedělá).Mimo již vzpomínanou tvorbu povrchových kořenů je tu riziko výskytu hrabošů a další čeládky.Dále riziko výskytu plísní a houbových patogenů v hnijící syrové hmotě mulče a možnost přenosu na kultivar a samozřejmě zvýšení rizika při holomrazech poškození těchto povrchových kořenů.O přihnojovacím účinku syrové močky dost pochybuji.Chápu, pokud někdo nemá možnost zálivky tak je to jistá možnost udržení vláhy.Vy však zřejmě vodu máte.

Hnůj zarývám pod stromy léta.Občas to nějaký kořínek odnese.Ovšem efekt zarytého hnoje je několikanásobně pozitivnější.U kmínku zarývám mělčeji a se vzdáleností od kmínku zapravuji co nejhlouběji.Samozřejmě opatrně.Ať si kořeny stromku pro potravu příjdou.Rozhodně jej nenechávejte volně na povrchu.Znehodnotí se, nepřinese do půdy žádnou homózní složku a jako lákadlo pro žížaly které dělají další zkvalitnění a provzdušňování půdy.Ovšem symbolické kroužky o průměru 80 cm nic neřeší.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 148.74 (?), 15.11.2018 21:32

No, vodu právě že nemám. Musím ji vozit v nádrži na vozíku autem - není to daleko, cca 1km po polní cestě, ale je to nepohodlné... hlavně pak z nádrže napouštět do konve/kýblu a roznášet po sadu.

Co se týká mulče - mulčuji posekanou travou. Ta tu téměř okamžitě uschne, rozhodně nedochází k jejímu hnití, a hraboši si jí ani nevšimli. Velice se mi to osvědčilo, vláha se pod ní držela docela pěkně.

K tomu ale právě potřebuji do půdy dostat hnůj, aby hlinitopísčitá půda měla vůbec šanci vodu udržet. Tu mě ale překvapuje váš rozpor - píšete: efekt zarytého hnoje je několikanásobně pozitivnější, ale nakonec píšete symbolické kroužky o průměru 80 cm nic neřeší. Jak to tedy myslíte? Vždyť spousta kořínků je i u kmene stromu, a ty jsou schopny získat potřebnou vodu v době sucha, pokud je dostatečně proliju. Nebo se mýlím?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1594) - 165.146 (?), 15.11.2018 22:18

Z jednoho Vašeho příspěvku jsem usoudil, že vodu máte dostupněji přístupnou.Tedy dělejte to co Vám vyhovuje a co se osvědčilo.

Bezplevelné kruhy by měly svou velikostí kopírovat obvod koruny.Zda jsou kořeny na konci obvodu koruny ty nejdůležitější jak se tvrdívá to s jistotou nevím. Něco na tom ale jistě bude.Před dvěma měsíci tu pan Hasman pezentoval pěkné plody šlechtitele pana Bláhy a jiné.Bylo možno vidět na jednom snímku vzorně obdělané bezplevelné kruhy pod stromy kopírující obvod koruny.Odhaduji, že to byly čtvrtkmeny a polokmeny, tedy žádné symbolické kroužky.Pan Hasman jistě ví sám moc dobře proč to dělá.Jeho plody byly důkazem.Čekal jsem zvídavé dotazy a zájem o časovou náročnost.Nic takového se nestalo.Je pohodlnější věřit řečem o nepotřebnosti této agrotechniky.Ovšem potom se dají také čekat diametrálně odlišné výsledky a kvalita úrody.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika