17 tropických rostlin, které můžete pěstovat kdekoli

Orchideje
Zdroj: www.thespruce.com

Tropické rostliny jsou oblíbené pro své dramatické listy a krásné barvy, které dodají každému prostředí na zajímavosti. A pokud chcete tyto krásky teplého počasí přenést do svého domova nebo krajiny, máte štěstí – existuje mnoho tropických rostlin, které lze pěstovat kdekoli. Ať už je budete vystavovat celoročně jako pokojové rostliny, nebo je přenesete do interiéru pouze při poklesu teplot, těmto tropickým rostlinám se bude dařit, i když budou na míle vzdálené od svého přirozeného prostředí. Podívejte se na následujících 17 tropických rostlin.

Toulitka Andréova 

Toulitky (Anthurium andraeanum) jsou klasické tropické rostliny, které mají každý rok k dispozici nové kultivary v různých velikostech, barvách a květech. Svými lesklými květy ve tvaru srdce v zářivých odstínech červené, růžové nebo bílé barvy dodávají rostlinám nádech sofistikovanosti.
Podmínky pro pěstování: Jasné, nepřímé světlo; dobře propustná půda

17 tropických rostlin, které můžete pěstovat kdekoli
Zdroj: www.marthastewart.com

Šplhavnice

Epipremnum je nenáročná popínavá rostlina s přibližně tuctem druhů a mnoha kultivary. Některé formy se vyznačují pestrým zbarvením, například krémově bílou nebo chartreuse, často skvrnitým nebo okrajovým. Jiné formy jsou podobné monsterám s hlubokými dutinami nebo otvory.
Podmínky pro pěstování: Nízké až jasné, nepřímé světlo; porézní směs pro květináče

Fíkovník pryžodárný

Fíkovník (Ficus elastica) je druh banyánu, který má silné vzdušné kořeny a mohutný kmen. Listy jsou velké, tuhé, kožovité a mají protáhlou špičku. Většina lidí je pěstuje v květináčích jako pokojové rostliny kvůli jejich listům. Při dobré péči mohou kaučukovníky žít desítky let.
Podmínky pro pěstování: Světlé až středně světlé podmínky; univerzální půda

Bromélie

Čeleď broméliovitých (Bromeliaceae) obsahuje zhruba 3700 různých druhů rostlin s dramatickými, barevnými středovými růžicemi, které mají jedinečné květy. Zalévejte rostlinu přímo do kopečků, které udrží rostlinu vlhkou, ale ne bahnitou.
Podmínky pro pěstování: Světlé, nepřímé světlo; dobře propustná půda

17 tropických rostlin, které můžete pěstovat kdekoli
Zdroj: www.marthastewart.com

Kalátea

Kalátea se skládá z 60 druhů a mnoha kultivarů. Jsou také barevné, většinou pestré s nádechem růžové, fialové, bílé a červené. V závislosti na odrůdě mohou být jednotlivé listy skvrnité, okrajové, žilkované nebo pruhované. Kalátea je vybíravá, pokud jde o vodu, takže ideální je destilovaná voda bez chlóru a fluoridu.
Podmínky pro pěstování: Nízké až jasné nepřímé světlo; dobře propustná půda

Aglaonema

Navzdory svému názvu má stálezelená čínská (Aglaonema) kultivary, které nejsou jen zelené. Aglaonema se vyznačuje barevnými širokými listy s jedinečnou kresbou, od stříbrné po odstíny růžové a zelené.
Podmínky pro pěstování: Nízké až jasné nepřímé světlo, dobře propustná půda.

Orchideje

Orchideje (Orchidaceae) jsou známé svou nápadnou krásou a jsou k dispozici v pestré škále barev, od jemné bílé až po exotickou fialovou. Nejběžnějším typem orchideje pěstované jako pokojová rostlina je Phalaenopsis, orchidej můra. Tyto orchideje pocházejí z tropů, ale jsou zastíněné velkými stromy, takže ideální místo pro pěstování této orchideje je okno orientované na východ, kde si rostlina může užívat jasného slunce, ale ne silných odpoledních paprsků.
Podmínky pro pěstování: Jasné, nepřímé světlo; dobře propustná směs pro orchideje

Kulkas zamiolistý

Pokud nemáte doma mnoho přirozeného světla, je nenáročná rostlina (Zamioculcas zamiifolia) nejlepší volbou. Její lesklé listy a silné stonky vypadají vždy svěže, i když je pěstujete při umělém osvětlení.
Podmínky pro pěstování: Nízké až jasné nepřímé světlo; dobře propustná půda

17 tropických rostlin, které můžete pěstovat kdekoli
Zdroj: www.marthastewart.com

Dračinec vonný

Dračinec je tropická rostlina, kterou lze velmi snadno pěstovat doma nebo v kanceláři a která je k dispozici v mnoha barevných variantách. Pokud máte rádi širší listy s trochou bílé na okraji, pak musíte vidět Dračince. Je tak čistá a svěží a při jasném nepřímém světle je z ní dokonalá pokojová rostlina.
Pěstební podmínky: Mírné světlo; dobře propustná půda

Strelície

Díky krásným oranžovým nebo žlutým květům, které se vznášejí na úzkých stoncích nad listy připomínajícími pádla, jsou rostliny strelície (Strelitzia) dramatickým doplňkem zahrad v interiéru i exteriéru.
Podmínky pro pěstování: Jasné, nepřímé světlo; dobře propustná půda

Monstera skvostná

Monstera (Monstera deliciosa) je jednou z nejlepších tropických pokojových rostlin díky svým velkým dramatickým listům a popínavému růstu. Monsteru milujeme pro její snadnou péči a nenáročnost. Nové dostupné odrůdy nabízejí jedinečné vlastnosti a barvy pro domácnost a oživí každý prostor.
Podmínky pro pěstování: Nízké až jasné nepřímé světlo; dobře propustná půda

Filodendron

Známá rostlina, která je poměrně nenáročná na údržbu, filodendrony rostou přirozeně ve vlhkých oblastech a lze je najít i podél bažin, říčních koryt a skalnatých výchozů. Velké listy filodendronů jsou obvykle spojeny se sytě zelenou barvou, ale mnoho nových odrůd a kultivarů tvoří velmi rozmanitou čeleď rostlin s mnoha novými odrůdami a barvami listů.
Slunce a půda: Nízké až jasné nepřímé světlo; dobře propustná půda

17 tropických rostlin, které můžete pěstovat kdekoli
Zdroj: www.marthastewart.com

Sanseviera

Sansevieria mají vysoké, vzpřímené listy s nápadnou směsí zelených odstínů. Hadovité rostliny jsou známé svou odolností a snášenlivostí vůči slabému osvětlení a do interiérů vnášejí moderní sochařský prvek, přičemž vyžadují minimální péči.
Slunce a půda: Nízké až jasné nepřímé světlo; dobře propustná půda

Rhapis

Pomalu rostoucí palma (rhapis) jistě dodá vašemu domovu nebo krajině tropický šmrnc. Díky svým nízkým nárokům na světlo a vlhkost je to skvělá pokojová rostlina, která se osvědčila jako rostlina s dlouhou životností a zároveň se poměrně snadno pěstuje.
Slunce a půda: Nízké světlo; dobře propustná půda

Begonie

Begonie pocházejí z tropických oblastí a mají jedny z nejkrásnějších složitých listů ze všech současných pokojových rostlin. Tato trvalka pochází ze skalnatých, zalesněných a tropických údolí a svahů v severovýchodní Indii, jižní Číně a Vietnamu.
Slunce a půda: Nízké světlo; dobře propustná půda

begonie
Zdroj: www.marthastewart.com

Alokázie

Alokázie jsou cibulnaté trvalky pocházející ze subtropické Asie, kterých je téměř 100 druhů a mnoho kultivarů. Listy jsou srdčité až lopatkovité, některé mají hluboké dutiny a jiné podlouhlé srdčité listy. Většina druhů je skvělou pokojovou rostlinou, která potřebuje jasné světlo a vlhkost.
Slunce a půda: Jasné světlo, dobře propustná půda

Kroton

Poslední ze 17 tropických rostlin je kroton. Jedná se o keř s hustými voskovitými listy, který lze pěstovat jako pokojovou rostlinu. Barevné listy této rostliny jsou obvykle zelené, červené, žluté, fialové a oranžové. Mohou být celistvé se žlutými žilkami nebo v kombinaci barev se žlutými žilkami. Nemají rády teploty pod 30 stupňů Celsia, takže pokud je pěstujete v krajině, nezapomeňte je přenést dovnitř před poklesem teplot.
Slunce a půda: Přímé světlo, dobře propustná půda.

Kroton
Zdroj: www.marthastewart.com

V závěru tohoto článku lze konstatovat, že tropické rostliny nejenže přinášejí do prostředí dramatické listy a poutavé barvy, ale také nabízejí širokou škálu možností pro pěstování v různých podmínkách. v dnešním článku jsme vám představili 17 tropických rostlin: toulitky, šplhavnice, fíkovníky, bromélie, kalátey, aglaonemy, orchideje, kulkasy, dračinci, strelície, monstery, filodendrony, sansevierie, rhapis, begonie, alokázie a krotony představují pestrou paletu tropických rostlin vhodných pro interiéry i exteriéry. S různými potřebami světla, půdy a péče jsou tyto rostliny skvělým způsobem, jak obohatit a ozvláštnit jakýkoli prostor. Ať už se rozhodnete pro exotické orchideje nebo nenáročné kulkasy, tropické rostliny přinesou do vašeho domova čerstvost a živou atmosféru. Se seznamem 17 tropických rostlin, jako jsou toulitky, šplhavnice nebo strelície, máte širokou paletu možností pro pestování v interiérech i exteriérech, oživujících jakýkoli prostor svými barevnými a exotickými prvky.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno