Jabloň vhodná na mušt



Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1597) - 161.61 (?)
31.3.2014 20:18

Vážená tazateko, to jste se toho dověděla.Jedenáct přízpěvků ala Bla bla bla a nic konkrétního.Jestli mohu radit paní, odrůdy jsem Vám vypsal(čemuž se zde mnozí záměrně vyhýbaji)Na netu si je prostudujte a volte a věřte svoji intuici. Mičurin II

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 1.4.2014 10:40

Ja by som si do struhadla pred lisovaním chrastavité jablká nedával,

To je jistě možná volba, nicméně jste asi v České i Slovenské republice jediný. Strupovitost jablek nemá s chutí moštu ani jeho zdravotní závadností absolutně nic společného. Na západ od našich hranic se strupovitá jablka prodávají dokonce dráž, a to v regálech s biopotravinami.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1597) - 161.61 (?), 31.3.2014 20:18

Vážená tazateko, to jste se toho dověděla.Jedenáct přízpěvků ala Bla bla bla a nic konkrétního.Jestli mohu radit paní, odrůdy jsem Vám vypsal(čemuž se zde mnozí záměrně vyhýbaji)Na netu si je prostudujte a volte a věřte svoji intuici. Mičurin II

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 168.17 (?), 31.3.2014 21:37

Nově je uváděna vhodná na mošt odrůda s narůžovělou dužinou- Red Devil. Vloni jsem pár ochutnal, jsou lehce nakyslé, asi jako Topaz.

Lucas

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.38 (?), 1.4.2014 9:52

Já jsem loni moštoval letní jablka na konci léta.Některá spadla, zbytek jsem otřepal, abych práci udělal za jeden den, a nemusel v mezičase čistit stroje.Letní jablka málokdo češe, skladní.Rychle dozrávají, pak se taky rychleji kazí.Letních jablek je najednou moc, kdo by taky jedl letní jablka, když jsou mnohem lepší modré peckoviny.Kdo nemoštuje v moštárně, ocení příjemné letní teploty při práci venku,na zahradě.

V minulém příspěvku jsem pouze vyjádřil pochybnost nad tím, že když uzrají jablka typu Topaz, Admirál(tvrdá jablka),které v pohodě vydrží na skladě do jara, je po utržení-otřepání chcete-li, použít na mošt.Neříkám,že to nejde,nebo že se na mošt nehodí,ale raději využiju jejich trvanlivosti, uložím je do regálu, a na mošt použiju ty odrůdy, které tak dlouho nevydrží, rychleji dozdávají.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
armadaspasy - (2) - 65.18 (?), 1.4.2014 12:23

Dakujem za vase reakcie, hlavne panovi Polehlavovi, ktory odporucil konkretne odrody.

must by som chcel zacat vyrabat na jesen (podzim), pokial je este dobre pocasie, vonku na rucnom lise, ked to ma este prijemnu atmosferu. Ma byt urceny na okamzitu konzumaciu a iba na vlastnu spotrebu. Zaujala ma odroda Topaz. Je vhodna tato odroda na lisovanie uz na jesen (u Topaza sa uvadza zber zaciatkom 10.mesiaca)?

Pri Topaze sa mi paci aj to ze plody maju dlhu zivotnost a preto predpokladam, ze by bolo mozne robit cerstvy must priebezne aj pocas zimy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 1.4.2014 12:55

Vhodnou alternativou k Topazu je Rubinola, Rubín a Bohemia.

Jaký je Topaz na mošt Vám nepovím, za tři roky co mi plodí do moštu nešel (s vyjímkou pár kusů do metráku Vandy). Rubinola je na mošt úžasná, ale většinou také šla do směsi s Vandou (2:1 až 1:2).

Pokud chcete moštovat průběžně každou sobotu na týdenní spotřebu, pořiďte si i James Grive, to je nejranější odrůda co dává výborný mošt bez většího zákalu a tmavnutí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 1.4.2014 22:45

Přiznám se, že zadavateli vlákna úplně nerozumím. Pokud pěstuji jablka pro sebe, zužitkuji je obvykle více způsoby - přímý konzum, kompot, koláče, ovocný čaj, přesnídávky, mražená dřeň, křížaly, mošt, kvas. Primárně vybírám odrůdy podle vhodnosti na jídlo (chuti, skladovatelnosti) i když většina plodů se nakonec zpracuje jinak - nikdo nesní tolik jablek, kolik vylisuje či vypálí. Zmoštovat a vypít se dají naprosto všechny odrůdy v optimální zralosti (a oproti přímému konzumu i v jisté nezralosti), což se nedá říci o jablkách na jídlo. Čerstvě utržené Strýmky a Jeptišky se dají zmoštovat, ale nedají jíst.
    Sázet jednu odrůdu na mošt má smysl možná pro komerčního výrobce, který efektivněji zpracuje a zkonzervuje větší množství naráz.. Pro amatérské pěstitele je důležité, aby jablka dozrávala postupně a čerstvý mošt byl co nejdéle, jeho chuť se v průběhu sezóny měnila a neomrzela se jako z jednoho druhu. Proto, když budu uvažovat o výrobě moštu, vysadím si více postupně zrajících odrůd (s maximem zimních) podle přesně stejných kriterií jako když bych je měl jen na jídlo. Jenom jich vysadím víc nebo na větších tvarech.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.38 (?), 2.4.2014 9:21

Taky se přiznám, že zadavateli tak úplně nerozumím.Je třeba odpovědět, protože se zdá podle dotazu, že je zadavatel v této oblasti poněkud nezkušený.Přeci po deseti létech by plodil skoro každý strom, kdyby byl na semenné podnoži, pěstován jako vysokokmen.

Dále tak uplně nerozumím požadavku na každotýdenní dělání moštu, s tím spojené pravidelné nachystání, příprava strojů, nářadí,čištění, spotřeba zdrojů, lidských,energie, vody.Nebylo by jednodušší na konci léta udělat moštu ze všech padavek, setřepaných letních, podzimních jablek+nějaká vybraná,šťavnatá zvláště vhodná na mošt?Následná částečná,nebo uplná sterilizace při nižší teplotě zabezpečí, že mošt vydrží do jara.

Já  mám krátce sterilovaný mošt uskladněný do dneška.Ještě jsem neochutnal, proto nevím, zda je to stále ještě mošt, nebo sekt, a i kdyby,zkažený nebude.Nyní ještě zdolávám poslední zásoby jablek ze sklepa, pak se vrhnu na mošt.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 2.4.2014 15:08

      Cosi o tom vím, moštuji pro sebe a široký okruh blízkých už 37 let, loni asi 15x,  pokaždé kolem 60 litrů.
Opakované moštování je vhodné nebo spíš nutné. Pravda, chystání nářadí a jeho čištění není žádný med, ale jinak to nejde. První moštování bylo v polovině srpna, poslední koncem listopadu. Letní a podzimní padaná jablka mají tou dobou tak krátkou trvanlivost, že i týdenní interval znamená, že až 20% zdravých sesbíraných jablek beztak vyhodím.  Koncem léta se většina zimních odrůd ještě lisovat nedá .
   Sterilovaný mošt je sice dobrý, ale čerstvý je čerstvý, nehledě na pracnost a energetickou náročnost sterilace.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.38 (?), 2.4.2014 15:37

Několik desetiletí jsem mošt nedělal,ruční lis koupený za socialismu, hluboké totality do té doby stárnul ve klepě.Až loni-i sželelo se mi letních padančat(však to už nikdo nechcel jesť).Několik týdnů před tím jsem pravidelně vyhazoval kbelíky padavek na kompost.Když už přestaly padat červivé, pak mi přišlo líto vyhazovat i zdravá.Jablkovici nedělám-tu už taky nikdo nechce.

Jednu sobotu jsem koncem léta obětoval, a od rána jsem jablka zpracovával až do večrních pozdních hodin, a skončil za tmy.Docela jsem si máknul, byla to fuška.Nechtěl bych to martýrium spojené s přípravou, uklízením nepořádku, čištěním absolvovat týden co týden.Včil to zasejc vidím, jako by to bylo dnes-všude samá jablečná dřeň,i za ušima, brr.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika