Taky se přiznám, že zadavateli tak úplně nerozumím.Je třeba odpovědět, protože se zdá podle dotazu, že je zadavatel v této oblasti poněkud nezkušený.Přeci po deseti létech by plodil skoro každý strom, kdyby byl na semenné podnoži, pěstován jako vysokokmen.
Dále tak uplně nerozumím požadavku na každotýdenní dělání moštu, s tím spojené pravidelné nachystání, příprava strojů, nářadí,čištění, spotřeba zdrojů, lidských,energie, vody.Nebylo by jednodušší na konci léta udělat moštu ze všech padavek, setřepaných letních, podzimních jablek+nějaká vybraná,šťavnatá zvláště vhodná na mošt?Následná částečná,nebo uplná sterilizace při nižší teplotě zabezpečí, že mošt vydrží do jara.
Já mám krátce sterilovaný mošt uskladněný do dneška.Ještě jsem neochutnal, proto nevím, zda je to stále ještě mošt, nebo sekt, a i kdyby,zkažený nebude.Nyní ještě zdolávám poslední zásoby jablek ze sklepa, pak se vrhnu na mošt.