Já jsem loni moštoval letní jablka na konci léta.Některá spadla, zbytek jsem otřepal, abych práci udělal za jeden den, a nemusel v mezičase čistit stroje.Letní jablka málokdo češe, skladní.Rychle dozrávají, pak se taky rychleji kazí.Letních jablek je najednou moc, kdo by taky jedl letní jablka, když jsou mnohem lepší modré peckoviny.Kdo nemoštuje v moštárně, ocení příjemné letní teploty při práci venku,na zahradě.
V minulém příspěvku jsem pouze vyjádřil pochybnost nad tím, že když uzrají jablka typu Topaz, Admirál(tvrdá jablka),které v pohodě vydrží na skladě do jara, je po utržení-otřepání chcete-li, použít na mošt.Neříkám,že to nejde,nebo že se na mošt nehodí,ale raději využiju jejich trvanlivosti, uložím je do regálu, a na mošt použiju ty odrůdy, které tak dlouho nevydrží, rychleji dozdávají.