3 způsoby sušení bylinek na čaj

Máta
Zdroj: www.thespruceeats.com

Sušení bylinek na čaj je jedním z nejjednodušších způsobů, jak si celoročně vychutnávat chutě a vůně své zahrady. Mnohé zahradní bylinky, od osvěžující máty přes supersladkou stévii až po svěží vůni bazalky, jsou nejlepší, když se usuší a namočí do čaje. V dnešním článku vám představíme 3 způsoby sušení bylinek na čaj.

Protože se používají v koncentrované formě, dodávají sušené čajové bylinky často stejné živiny a esenciální oleje jako čerstvé. Zahradní čajové bylinky poskytují obrovské množství vitamínů, minerálů a nevyslovitelných přírodních látek, které posilují zdraví, a to vše v podstatě zdarma.

Sklízení čajových bylin k sušení

Většina čajových bylin je nejlepší, když jsou plně olistěné a začínají vytvářet poupata nebo květy. Ne že by květy byly špatné. Heřmánek se pěstuje pro své květy, bazalku posvátnou nelze zadržet před rozkvětem a květy máty, levandule nebo anýzu yzopu jsou příjemným doplňkem zahradních čajových směsí. Sklízení také stimuluje nový růst bylinek, které na seříznutí reagují růstem nových větví.

V ideálním světě se čajové byliny sklízejí po pěkném dešti, který omyje listy a zduří je. Pokud je počasí méně přívětivé, den před plánovanou sklizní rostliny pořádně zalijte a listy přitom postříkejte. Nejvhodnější doba pro sklizeň je od poloviny do pozdního rána, kdy rosa uschne a listy jsou zahřáté od slunce, ale stačí kdykoli, kdy rostliny nejsou ve stresu. Bylinky očistěte omytím ve studené vodě, zejména bylinky s chlupatými listy, které rostou blízko země. Vytřepejte do sucha a dejte se do práce.

3 způsoby sušení bylinek na čaj
Zdroj: www.growveg.co.uk

Sušení čajových bylin

Tři nejčastěji používané metody sušení čajových bylin jsou sušení na vzduchu, sušení v dehydrátoru nebo sušení malých dávek v mikrovlnné troubě. Každá z nich má své výhody i nevýhody.

1. Sušení bylin na vzduchu

Sušení bylinek na vzduchu zavěšením v malých svazcích vypadá skvěle, ale výsledkem není příliš dobrý produkt. Mohou se v něm vyskytovat malí pavouci a další stopaři, působení světla zhoršuje chuť a živiny rostlin a vysoká vlhkost může vést ke vzniku plísní. Sušení čajových bylin na vzduchu na sítech ve stinném, dobře větraném prostoru často funguje lépe, pokud máte suché počasí. Když mám příliš mnoho čajových bylinek, než aby se mi vešly do sušičky, začínám je sušit na vzduchu v závěsné síťové polici.

2. Sušení bylinek v dehydrátoru

Dehydrátor nastavený na velmi nízkou teplotu pod 43 °C je nejefektivnějším způsobem sušení velké úrody jakýchkoli čajových bylin, které lze umístit na police ještě se stonky. Listy se usuší během několika hodin a poté se zbaví stonků, které se pošlou na kompost.

3 způsoby sušení bylinek na čaj
Zdroj: www.growveg.co.uk

3. Sušení bylinek v mikrovlnné troubě

Sušení bylinek v mikrovlnné troubě je skvělá metoda pro malé dávky a je zábavné, protože můžete vidět vlhkost, která se z listů odstraní. K sušení bylinek v mikrovlnné troubě budete potřebovat dva talíře a tři nebo čtyři čisté papírové utěrky.

Na talíř položte papírovou utěrku a na ni naaranžujte silnou jednovrstvou vrstvu listových bylinek, ze kterých byly odstraněny stonky. Přikryjte druhou papírovou utěrkou a vložte do mikrovlnné trouby, v případě potřeby zastrčte pod rohy. Mikrovlnnou troubu zapněte na nejvyšší výkon na 45 sekund; začnete cítit, jak se bylinky dusí.

Vyjměte je z trouby. Aniž byste odstranili horní papírovou utěrku, přikryjte ji druhým talířem. Oba talíře obraťte. Zvedněte horní mokrý talíř a otřete jej do sucha; mokrou papírovou utěrku odložte stranou.

Přikryjte bylinky suchou papírovou utěrkou a postup opakujte. Obraťte zpět na první talíř. Některé bylinky potřebují třetí cyklus, jiné ne. Když začnou listy křupat, vložte je na čistý talíř do trouby předehřáté na 38 °C na přibližně hodinu. Hotovo!

3 způsoby sušení bylinek na čaj
Zdroj: www.growveg.co.uk

Skladování sušených čajových bylin

Sušené čajové byliny skladujte ve vzduchotěsných nádobách na chladném a tmavém místě. Vystavení světlu může způsobit, že sušené bylinky rychle ztratí barvu. Používám skleněné zavařovací sklenice a plechovky na kávu se zacvakávacím víčkem, které skladuji v tmavé skříni ve sklepě.

Počkejte, až se voda začne vařit, a rozdrobte lístky na malé kousky pro namáčení do čaje. Celé nebo mírně rozdrcené sušené čajové byliny si lépe uchovávají své aromatické látky než jemný prášek.

Sušení bylinek na čaj je skvělý způsob, jak si celoročně vychutnávat chutě a vůně ze své zahrady. V dnešním článku jsme se podívali na 3 způsoby sušení bylinek na čaj, které vám pomohou zachovat živiny a esenciální oleje vašich oblíbených bylin. Poté, co bylinky sklidíte, můžete je sušit na vzduchu, v dehydrátoru nebo v mikrovlnné troubě, každý z těchto způsobů má své výhody. Sušené bylinky poté skladujte ve vzduchotěsných nádobách na chladném a tmavém místě a těšte se z domácího čaje plného přírodních chutí.

Zajímá vás, jak si založit bylinkovou zahrádku v interiéru? Podívejte se na náš další článek: Jak založit bylinkovou zahrádku v interiéru?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno