levandule
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

Levandule (Lavandula spp.) je přínosem pro každou zahradu. Je velmi voňavá, krásně kvete, láká včely, motýly a další opylovače a stejně dobře se uplatní v bylinkových, květinových i skalkových zahradách, na záhonech i v květináčích.

K dispozici je několik druhů levandule s mnoha kultivary, ale není vždy snadné poznat, který druh levandule kam zasadit. Zde je několik odborných rad, jak pěstovat levanduli v květináčích, včetně doporučení pro výběr vhodné levandule pro pěstování v květináči.

levandule
Zdroj: getblooms.com

Nejlepší levandule pro pěstování v květináčích

Jedny z nejlepších levandulí pro pěstování v nádobách jsou něžné nebo poloodolné odrůdy a také několik zakrslých kultivarů. Dokonce i ty, které dozrávají do malých keříků, lze začít pěstovat v květináčích a po několika letech je přesunout do zahrady jako rostliny v zemi.

Tyto tři kultivary ze čtyř hlavních druhů levandule jsou vhodné pro pěstování v květináčích.

Levandule lékařská

Levandule lékařská je kompaktní keřík s úzkými šedozelenými listy a klasovitými květenstvími s drobnými fialovými květy. Výška rostliny se pohybuje mezi 30 až 60 cm a šířka dosahuje podobných rozměrů. Tato odrůda je známá svou intenzivní vůní a léčivými vlastnostmi.

Levandule ginginsii ‚Goodwin Creek Grey‘

Lavandula ginginsii ‚Goodwin Creek Grey‘ je atraktivní odrůda levandule známá svými stříbřitě šedými, jemně zubatými listy a tmavě fialovými květy na dlouhých, štíhlých stoncích. Tento kompaktní a hustě rozvětvený keřík dorůstá výšky 45-60 cm a šířky 60-90 cm, což ho činí ideálním pro okraje záhonů, bylinkové zahrady, skalky nebo kontejnery. Má nízké nároky na vodu, odolává suchu a prospívá na slunném stanovišti v dobře propustné půdě. ‚Goodwin Creek Grey‘ je oblíbená nejen pro svou krásu, ale i pro intenzivní vůni, která přitahuje opylovače, a je výbornou volbou pro sušené aranžmá a výrobu vonných sáčků. Tato odrůda je také velmi odolná vůči chorobám a škůdcům, což usnadňuje její pěstování i pro začátečníky.

Lavandula stoechas ‚Silver Anouk‘

Lavandula stoechas ‚Silver Anouk‘ je výrazná a dekorativní odrůda levandule, známá svými stříbřitě šedými listy a nápadnými květy. Květy mají sytě fialovou barvu s růžovými listeny, které dodávají rostlině charakteristický vzhled. Tento kompaktní keřík dorůstá výšky 30-45 cm a šířky 30-40 cm, což ho činí ideálním pro okraje záhonů, skalky nebo kontejnery. ‚Silver Anouk‘ je vysoce odolná vůči suchu a prospívá na slunných stanovištích s dobře propustnou půdou. Její intenzivní vůně přitahuje opylovače, jako jsou včely a motýli, a je skvělou volbou pro aromatické zahrady. Tato odrůda je také ceněna pro svou odolnost vůči chorobám a škůdcům, což usnadňuje její pěstování.

Výsadba levandule v květináčích

Levandule pochází ze Středomoří a nejlépe roste v lehké, dobře propustné půdě a na slunném a suchém místě.

Zvolte terakotový, hliněný nebo dřevěný květináč, protože tyto materiály vypouštějí z půdy přebytečnou vodu a udržují rostlinu na suché straně. Velké čtvercové, obdélníkové nebo kulaté květináče poskytují lepší stabilitu než kuželovité květináče a musí mít dostatek drenážních otvorů. Do směsi květináčů přidejte hrubý písek, vermikulit a perlit pro lepší odvodnění.

Zvolte květináč alespoň o 5 cm větší než stávající nádoba a o 1/3 výšky levandule v době květu. Smíchejte zeminu pro květináče, písek a perlit nebo vemikulit a umístěte několik centimetrů na dno nádoby. Vyjměte rostlinu levandule ze stávajícího květináče a jemně vyklepejte přebytečnou zeminu z kořenů. Rostlinu zasaďte do nádoby, vyhrňte a zasypte kolem kořenů, dokud nebude koruna rostliny ve stejné úrovni jako v původním květináči.

Květináč nepřeplňujte a nechte v horní části asi 1 cm otvor, abyste mohli rostlinu zalévat. Levanduli v květináči umístěte na slunné místo a důkladně zalévejte, dokud voda nevytéká drenážními otvory na dně.

Péče o levanduli v květináčích

Levanduli v květináči uchovávejte na slunném místě, kam denně dopadá alespoň 6 hodin přímého slunečního světla. Pokud pěstujete křehkou nebo poloodolnou odrůdu nebo odrůdu, která není ve vaší pěstitelské zóně mrazuvzdorná, přemístěte květináč na přezimování do garáže nebo jiného nevytápěného přístřešku.

Levandule nesnášejí přemokřenou půdu, proto nechte rostliny v květináčích před důkladnou zálivkou vyschnout. Četnost zalévání závisí na typu použitého květináče a zeminy a také na povětrnostních podmínkách ve vaší oblasti. Půdu pravidelně kontrolujte zapíchnutím prstu. Nečekejte, až rostlina začne vypadat povadlá a povadlá (měřiče vlhkosti se nedoporučují, protože nemusí poskytovat přesné údaje pro typ kypré, písčité půdy, kterou levandule vyžadují).

Lehká vrstva drobných oblázků na povrchu půdy také pomáhá udržet vlhkost a zároveň nedovolí, aby se půda rozmočila.

Levandulím se daří i v chudé půdě, rostliny v květináčích však rychle spotřebují všechny dostupné živiny. Možná bude nutné občas přihnojit tekutým organickým roztokem mořských řas nebo chaluh. Přibližně jednou za dva roky rostlinu přesadíte do nového substrátu, čímž doplníte živiny. Před začátkem nového růstu na jaře rostlinu přesaďte do květináče o 2 cm většího.

Zastřihování a sklizeň

Květní trny levandule sklízejte buď ve fázi poupěte, nebo po otevření květů, přičemž trny odstraňte až po první sadu listů. Vyvarujte se řezu do dřevnaté části rostliny. Sklízejte květy i nadále, abyste podpořili další kvetení a prodloužili dobu kvetení.

Po skončení období květu na podzim lze provést lehký řez. Prořezávejte až k dřevnatému porostu, abyste pomohli mladým rostlinám nasměrovat energii zpět do kořenů. Silný řez až do 1/3 rostliny by se měl provádět až brzy na jaře, poté co se objeví nový zelený porost.

levandule
Zdroj: cleangreensimple.com

Celkově lze říci, že levandule (Lavandula spp.) je vynikajícím doplňkem každé zahrady díky své vůni, kráse a schopnosti přilákat opylovače. Existuje mnoho druhů a kultivarů, které lze snadno pěstovat v květináčích, což z nich činí ideální volbu pro zahradníky s omezeným prostorem. Lavandula ginginsii ‚Goodwin Creek Grey‘ a Lavandula stoechas ‚Silver Anouk‘ jsou dvě vysoce doporučované odrůdy pro kontejnery díky svému atraktivnímu vzhledu a odolnosti. Levandule lékařská je dalším skvělým kandidátem, známým svou intenzivní vůní a léčivými vlastnostmi. Při výběru květináče je důležité zajistit dostatečnou drenáž a použít směs půdy s přídavkem písku a perlitu. Levandule vyžaduje slunné stanoviště a střídmou zálivku, aby se zabránilo přemokření. Pravidelná péče a správné prořezávání podpoří bohaté kvetení a zdravý růst. Pěstování levandule v květináčích je skvělý způsob, jak si užít krásu a vůni této rostliny, i když nemáte velkou zahradu.

Podívejte se také na náš další článek! Levandule: kompletní návod jak ji množit

Předchozí článek12 tipů: plánování květinové zahrady
12 tipů: plánování květinové zahrady
Další článekRostliny, které kvetou v květnu
Rostliny, které kvetou v květnu
Julie Skrbková
Julii je vášnivou zahradní nadšenkyni s kreativním duchem.,Ráda se dělí o své znalosti a inspiraci prostřednictvím našeho online magazínu o zahradě, pěstování rostlin, zahradním designu. Julie se nebojí experimentovat s různými styly zahradního designu a kombinovat tradiční prvky s moderními trendy. Její články jsou plné praktických rad, tipů a triků pro úspěšné pěstování rostlin, tvorbu zahradního designu a zvýšení estetického i ekologického potenciálu zahrady.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno