10 tváří slunečnice. Rozzáříte svou zahradu.

Slunečnice
Zdroj: www.nasezahrada.com

Slunečnice přinášejí do zahrad a květinových expozic teplo a živost – ale neomezujte se jen na klasické žluté odrůdy! Slunečnice nabízejí celou škálu nádherných barev a odrůd – červenou, oranžovou, vínovou, a dokonce i bílou. Kromě estetické přitažlivosti jsou tyto květiny nenáročné na pěstování, což z nich dělá oblíbence mezi zahrádkáři. Pojďme prozkoumat okouzlující svět barevných slunečnic, včetně základních tipů pro výsadbu a péči, návrhů na párování a postupů při sklizni.

Druhy slunečnic a jejich barvy, velikost a tvar

Slunečnice jsou oblíbené pro své zářivé barvy, rozmanité odrůdy a ikonický vzhled. Od klasické žluté až po sytě červenou – tyto květiny nabízejí celou škálu odstínů, kterými lze obohatit zahrady a květinová aranžmá. Pojďme se seznámit s různými barvami slunečnic a tipy pro výsadbu a péči o každou z nich.

Žluté slunečnice

Odrůdy:

Slunečnice ‚Mamut‘: Tato obří odrůda dosahuje výšky až 4,5 metru a vyznačuje se klasickými zlatožlutými okvětními lístky.
Lemon Queen: Výška 1,5 metru, citronově žluté květy.

Výsadba a péče

Rostliny vysazujte do dobře propustné půdy s plným slunečním svitem. Pravidelně zalévejte, zejména v období sucha, a vyšším odrůdám poskytněte oporu.

Žlutá barva
Zdroj: dengarden.com

Červené slunečnice

Odrůdy

Moulin Rouge: Sytě červené okvětní lístky s tmavým středem vytvářejí dramatické ohnisko.
Ruby Eclipse: Tato červená odrůda je známá svým nápadným vzhledem se sytě červenými okvětními lístky a tmavě čokoládovým středem. Barevný kontrast z ní činí poutavý doplněk zahrad a květinových vazeb.

Výsadba a péče

Vyberte slunečné stanoviště s dobrou cirkulací vzduchu.
Důsledně zalévejte, aby nedocházelo k přemokření, a pro delší kvetení odrhněte odkvetlé květy.

Slunečnice, které rozzáří vaši zahradu
Zdroj: dengarden.com

Oranžové slunečnice

Odrůdy

Ring of Fire: Zářivě oranžové okvětní lístky obklopují tmavý střed a vytvářejí vizuálně atraktivní obraz.
Autumn Beauty: Tato odrůda se pyšní teplými, pestrými odstíny a dodává podzimní kouzlo.

Výsadba a péče

Vysazujte do dobře propustné půdy s mírně kyselým až neutrálním pH.
Základnu mulčujte, abyste udrželi vláhu a potlačili plevel.

Oranžová slunečnice
Zdroj: dengarden.com

Vínové nebo bordó slunečnice

Odrůdy

Chianti: Sytě vínové okvětní lístky a tmavý střed nabízejí sofistikovaný vzhled.
Velvet Queen: Tato odrůda je známá svými sytě kaštanovými nebo vínovými okvětními lístky, které napodobují sametovou strukturu svého jmenovce. Velvet Queen jsou nejen vizuálně úžasné, ale také lákají do zahrady opylovače.

Výsadba a péče

Vyšším odrůdám zajistěte oporu, aby nedošlo k jejich ohnutí nebo zlomení.
Během vegetace je přihnojujte, abyste podpořili silné kvetení.

Slunečnice v květu
Zdroj: dengarden.com

Dvoubarevné slunečnice

Odrůdy

Strawberry Blonde: Bledě žlutá s růžovočervenými akcenty vytváří dynamický vzhled.
Chianti and Cheese: Tato jedinečná dvoubarevná odrůda slunečnice kombinuje sytě vínové okvětní lístky se zářivě žlutým středem, který připomíná sklenku vína Chianti s plátkem sýra. Výrazný kontrast dodává zahradním záhonům a kyticím vizuální zajímavost.

Výsadba a péče

Rostliny rozmístěte podle doporučených pokynů, aby nedošlo k jejich přeplnění.
Pravidelně odstraňujte hlavičky, abyste podpořili nepřetržité kvetení.

Žíhaná slunečnice,
Zdroj: dengarden.com

Bílé slunečnice

Odrůdy

White Nite: Krémově bílé okvětní lístky s kontrastním tmavým středem působí elegantně.
Vanilla Ice: Slonovinově bílé květy dodají každé zahradě sofistikovanost.

Výsadba a péče

Zajistěte dobře propustnou půdu, abyste zabránili hnilobě kořenů. Chraňte před silným větrem, zejména u vyšších odrůd.

Výsadba a sklizeň různých druhů slunečnic

Při výsadbě a sklizni je třeba zvážit několik aspektů a postup se může lišit v závislosti na konkrétním druhu slunečnice a účelu jejího pěstování. Zde si probereme obecné kroky při sázení a sklizni různých typů slunečnic.

Výsadba slunečnice

  • Výběr správné odrůdy: Existují různé druhy slunečnic, včetně okrasných slunečnic, slunečnic olejných a hybridních odrůd. Odrůdu vybírejte podle zamýšleného použití.
  • Výběr správného místa: Slunečnice potřebují ke svému růstu plné sluneční světlo. Vyberte místo s dobře propustnou půdou a dobrou cirkulací vzduchu.
  • Příprava půdy: Slunečnice preferují dobře odvodněnou, středně úrodnou půdu. Půdu připravte přidáním organických látek a zajištěním správné drenáže.
  • Výsev semen: Slunečnice lze pěstovat ze semen zasetých přímo do půdy nebo je lze vysévat v místnosti a později přesadit. Semena vysévejte do vhodné hloubky, obvykle do hloubky 1 až 2 cm.
  • Zalévání: Během fáze klíčení udržujte půdu trvale vlhkou. Jakmile slunečnice vyrostou, jsou poměrně odolné vůči suchu, ale v období sucha je nutné je pravidelně zalévat.
  • Hnojení: Před výsadbou použijte vyvážené hnojivo a vyhněte se nadměrnému množství dusíku, protože může vést k nadměrnému růstu listů na úkor tvorby květů.

Sklizeň slunečnic

Určení správného času

Načasování sklizně závisí na účelu pěstování slunečnice. Pokud je pěstujete k dekorativním účelům, sklízejte, když jsou květy zcela otevřené. V případě semen počkejte, až zadní část květní hlavičky zhnědne a semena budou baculatá.

Sklizeň okrasných slunečnic

Ostrými a čistými nůžkami ustřihněte stonek pod květní hlavou. Pro zlepšení vzhledu odstraňte všechny listy pod květní hlavou.

Sklizeň semen slunečnice

Při sklizni semen počkejte, až květní hlávky opadají a zadní část hlávky zhnědne. Stonek ustřihněte asi 4 cm pod hlávkou.

Sušení semen

Sklizené slunečnicové hlávky zavěste hlavou dolů na suchém, dobře větraném místě. Po úplném vysušení lze semena snadno vyjmout třením nebo pomocí vidličky.

Skladování semen

Slunečnicová semena skladujte na chladném a suchém místě ve vzduchotěsných nádobách, aby se nezkazila.

Nezapomeňte, že pokyny se mohou lišit v závislosti na odrůdě slunečnice a místním klimatu. Vždy se řiďte pokyny dodavatele osiva nebo zemědělské poradenské služby, abyste získali co nejpřesnější informace.

Květiny, které se dobře hodí k různým barvám slunečnic

Párování květin se slunečnicemi může vytvořit úžasné a živé kombinace v zahradách, květinových aranžmá nebo kyticích. Výběr doprovodných květin často závisí na barvě slunečnic. Zde je několik návrhů květin, které se dobře hodí k různým barvám slunečnic:

  • Žluté slunečnice: bílé sedmikrásky v kombinaci se žlutými slunečnicemi vytvářejí křiklavě bílé květy svěží a klasický vzhled.
  • Červené slunečnice: fialová šalvěj má sytě fialové květy, které vytvářejí výrazný kontrast s červenými slunečnicemi.
  • Oranžové slunečnice a fialová verbenka: Sytě fialové květy tvoří dramatický kontrast k oranžovým slunečnicím.
  • Vínové nebo bordó slunečnice a krémově bílé lilie: světlý kontrast bílých lilií s tmavě vínovými slunečnicemi je elegantní.
  • Dvoubarevné slunečnice (např. červené a žluté) a fialové petúnie: Fialová barva dodává barevné paletě hloubku, aniž by přehlušila.
  • Bílé slunečnice a modré hortenzie: jemné modré tóny hortenzií krásně kontrastují s čistotou bílých slunečnic.

Při plánování kombinací květin berte v úvahu faktory, jako je doba kvetení, výška a struktura, abyste vytvořili vyváženou a vizuálně atraktivní zahradu nebo aranžmá. Výběr květin mohou ovlivnit také osobní preference a celkové téma nebo nálada, které chcete dosáhnout.

Často kladené otázky: Barvy slunečnice

Jakou barvu má většina slunečnic?

Většina slunečnic je žlutá, od světle žluté až po sytě zlatou. Žlutá je tradiční a nejčastější barva spojovaná se slunečnicemi. Existují však také odrůdy v odstínech oranžové, červené, vínové, hnědé, bílé a dokonce i dvoubarevné odrůdy.

Proč mají slunečnice různé barvy?

Slunečnice vykazují různé barvy díky rozdílům v pigmentech, konkrétně antokyanech a karotenoidech. Genetická výbava každé odrůdy slunečnice určuje typ a množství produkovaných pigmentů, které ovlivňují barvu květu. Šlechtitelé rostlin také vyvinuli hybridní a geneticky modifikované odrůdy, které přinášejí nové barvy, například růžové nebo téměř černé odstíny.

Lze změnit barvu slunečnice?

Barva slunečnice je primárně určena její genetikou a není možné změnit barvu jednotlivého květu. Výběr konkrétních odrůd slunečnic s požadovanými barvami při výsadbě je však způsob, jak ovlivnit celkovou barevnost zahrady. Hybridizace a genetické úpravy prováděné šlechtiteli rostlin jsou metody používané k zavádění nových barev do odrůd slunečnic, které se však obvykle provádějí ve fázi šlechtění a po vypěstování rostliny je nelze měnit.

Celkově lze říci, že svět slunečnic přináší do našich zahrad nejen krásu, ale i rozmanitost barev a tvarů. Slunečnice můžeme pěstovat nejen ve standardní žluté podobě, ale můžeme se ponořit do palety odstínů, které zahrnují červenou, oranžovou, vínovou a bílou. Při výsadbě a péči o slunečnice je důležité vzít v úvahu specifika každé odrůdy. Můžete vytvořit také harmonické kombinace s dalšími květinami, což může vytvořit nezapomenutelný vizuální zážitek. Bez ohledu na to, zda se rozhodneme pěstovat slunečnice pro dekoraci, nebo pro sklizeň semínek.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno