Slimáci
Zdroj: www.gardeningetc.com

Slimáci jsou postrachem zahrádkářů a pravidelně se umísťují na předních místech v průzkumech škůdců zahrad. Chroupou nové přírůstky vzácných rostlin, přes noc ničí sazenice a v listech, stoncích, květinách, hlízách a cibulovinách a bramborách zanechávají stříbřité slizové stopy.

Slimáci jsou aktivní po většinu roku, ale obzvlášť velký problém představují na jaře, kdy je spousta mladého porostu, na kterém si pochutnávají. Aktivní jsou hlavně po setmění, zejména když je teplo a vlhko. V horkém a suchém počasí se zahrabávají do půdy nebo se schovávají na chladných a tmavých místech, aby se vyhnuli dehydrataci.

Ne všichni slimáci se však živí živými rostlinami – mnoho větších druhů se živí rozkládajícím se nebo odumřelým rostlinným materiálem a jsou důležitou součástí procesu kompostování.

I přes veškerou snahu se určitým ztrátám způsobeným slimáky nevyhnete. Smiřte se s tím, že vaše zahrada nebude nikdy bez slimáků, a najděte způsoby, jak to obejít.

Přednostně chraňte nejzranitelnější rostliny – všechny sazenice, nové přírůstky většiny bylin a všechny části zvláště náchylných rostlin, jako jsou delfinie, hostie a jiřiny. Pokud pěstujete rostliny v květináčích, ujistěte se, že mezi jednotlivými rostlinami není „most“ z listů, protože slimáci mohou tímto způsobem přecházet z květináče do květináče.

Vysejte další semena, abyste měli v záloze sazenice, které nahradí ty, jež sežerou slimáci, a vypěstujte jich více, než potřebujete, aby vám po útoku slimáků zbyly nějaké plodiny. A přidejte dostatek rostlin odolných proti slimákům (viz náš seznam níže), abyste omezili škody na minimum.

Existuje mnoho možností, jak se slimákům bránit. Nejlepší je kombinovat několik metod a začít s nimi brzy na jaře. Zde je několik způsobů, jak bojovat proti slimákům na zahradě.

Slimáci: jak se jich účinně zbavit
Zdroj: www.gardenersworld.com

Vytvoření zdravého ekosystému

Nejlepší, co můžete pro boj se slimáky na zahradě udělat, je vytvořit zdravý ekosystém. Vytvořte spoustu stanovišť pro predátory slimáků – živé ploty, keře (zejména ty s bobulemi) a stromy přilákají ptáky, jako jsou kosi a drozdi, kteří se slimáky (a plži) živí. Pokud máte místo, je skvělým doplňkem zahrady jezírko pro volně žijící živočichy – mloci, žáby a ropuchy, kteří ho využívají, také požírají slimáky.

Položením laťky přilákáte pomalé žížaly, které sežerou spoustu slimáků. Podpořte příchod volně žijících živočichů na svou zahradu vytvořením malého otvoru v plotě, aby žáby, ropuchy, pomalí červi a další druhy, například ježci, mohli volně cestovat mezi vaším a sousedním pozemkem. Vytvořte hromadu klád nebo listí nebo velkou otevřenou hromadu kompostu, kde se mohou zabydlet.

Zdravá půda vytváří zdravé rostliny, které mnohem lépe odolávají poškození slimáky – slimáci mají tendenci napadat rostliny, které jsou již nějakým způsobem oslabené. Proto zahradu mulčujte domácím kompostem, kompostovaným zeleným odpadem nebo dobře shnilým hnojem, abyste podpořili zdravou půdu.

Vytvořte zónu bez slimáků

Není možné odstranit slimáky z celé zahrady, ale můžete vytvořit malou zónu, kterou se budete snažit udržet bez slimáků. Mladé sazenice a rostliny jsou zdaleka nejzranitelnější vůči útokům slimáků, proto upřednostněte oblast, kde rostou, například oblast v chladicím rámu nebo na vyvýšeném záhonu a v jejich okolí. Před naplněním květináčů kompostem umístěte na jejich dno tkaninu nebo pletivo, aby se slimáci nemohli dostat dovnitř zespodu.

Výsadbu sazenic odložte, dokud nedosáhnou slušné velikosti – je pravděpodobnější, že budou odolávat poškození slimáky. Mladé rostliny na jaře nepřekrmujte, protože by mohly vytvořit bujný listnatý porost, který slimáci milují. Poté použijte několik níže uvedených metod, abyste oblast ochránili před slimáky.

Vytvoření zóny pro slimáky

Nejoblíbenějším způsobem, jak se vypořádat se slimáky, je vyjít po setmění ven s baterkou a s kbelíkem slané vody v ruce je z rostlin sbírat. Nejvhodnější doba pro tento postup jsou dvě hodiny po setmění, což znamená pozdní noci na vrcholu léta. K tomuto úkolu si raději vezměte rukavice.

Abyste si usnadnili práci, můžete slimáky záměrně přilákat do tmavého, stinného koutu něčím, co je přitahuje – starými listy zeleniny, sušeným kočičím žrádlem, rohlíkem, ovsem nebo otrubami. Když se v noci shromáždí, aby se nakrmili, vpadněte tam a posbírejte je.

Případně kontrolujte úkryty slimáků během dne. Schovávají se všude, kde je chladno, tma a vlhko – pod květináči, podmiskami, nášlapnými deskami na zeleninovém pozemku a zahradním nábytkem. Účinný může být i starý trik se slupkami od grapefruitů nebo cihlami – slimáci se pod ně během dne schovávají.

Pravidelně pod těmito místy kontrolujte a odstraňte všechny nalezené slimáky. Slimáci mohou číhat také pod odumřelým rostlinným materiálem na okrajích. Odstraňte ho a odneste na kompost – slimáci tam budou pokračovat v kompostovacím procesu.

Na jaře a na podzim si také dávejte pozor na shluky vajíček slimáků – slimáci jich mohou naklást až 50 najednou. Vypadají jako průsvitné bílé kuličky o průměru několika milimetrů. Často je najdete pod květináči, kameny, ve vlhkých kapsách půdy a na dalších chladných a tmavých místech.

Nechte je venku pro ptáky nebo je rozmačkejte, jakmile je spatříte. Na jaře je na povrchu půdy shrabte, abyste je odhalili a nechali je pro stonožky a ptáky. Posypová sůl sice slimáky zabíjí, ale škodí i rostlinám.

Slimáci: jak se jich účinně zbavit
Zdroj: www.gardenersworld.com

Použití organických granulí proti slimákům

Pelety vyrobené z fosforečnanu železitého jsou účinné, ale zřejmě méně škodlivé pro volně žijící živočichy a jsou schváleny pro použití ekologickými pěstiteli. Pelety rozsypte na půdu co nejdříve, než se objeví křehký mladý porost. Mějte však na paměti, že pokud je rozsypete ve velkém množství, bude na vaši zahradu přicházet méně predátorů, kteří budou slimáky požírat, a vy tak budete závislí na granulích. Pelety proto používejte střídmě, například v okolí obzvláště náchylných rostlin.

granule
Zdroj: www.gardenersworld.com

Voda v biologické kontrole

Mnoho ekologických zahrádkářů se obrací k biologické ochraně, která obsahuje mikroskopické háďátka. Ty infikují slimáky bakteriemi a následně je usmrcují. Od jara zalévejte půdu večer, když je půda teplá (musí mít alespoň 5 °C) a vlhká. Přípravek je účinný po dobu přibližně šesti týdnů, takže je potřeba několik aplikací v průběhu vegetačního období. Není praktické ošetřit tímto způsobem celou zahradu, proto upřednostněte klíčové oblasti, jako je zeleninový záhon nebo vyvýšený záhon.

Zalévání ráno

Tím zajistíte, že půda do večera, kdy jsou slimáci nejaktivnější, vyschne. Vlhká půda v noci může mezi rostlinami vytvořit dálnici pro slimáky.

Slimáci: jak se jich účinně zbavit
Zdroj: www.gardenersworld.com

Vyzkoušejte měď

Měděné kroužky mohou být účinným prostředkem proti slimákům – pokud se slimák pokusí kroužek překročit, dostane „elektrický šok“, který ho donutí vrátit se zpět. Kolem zranitelných rostlin, jako jsou hostitelé, umístěte kroužky – zakopejte je hluboko, protože slimáci se mohou k rostlině dostat zespodu.

Odhánějte slimáky ostrým mulčem, slizkou bariérou nebo česnekovou zálivkou.

Slimákům se přes ostré nebo pichlavé materiály špatně cestuje. Mezi oblíbené bariéry patřil popel, kůra, kočičí stelivo, kakaové lupínky, piliny, písek a zahradnický štěrk. Můžete také vyzkoušet pelety z vlny nebo kávovou sedlinu. Nezapomeňte, že je třeba je pravidelně doplňovat a že většina slimáků žije v půdě, nikoli na povrchu.

Doporučujeme také slizkou, mastnou bariéru, jako je vazelína. Hojně ji rozetřete po okrajích květináčů nebo zásobníků na semena. Dalším doporučením byla oboustranná lepicí páska připevněná na okraj květináčů, jejíž vnější strana byla hojně posypána solí.

Slimáky prý také odpuzuje vůně česneku. Večer naneste na vzácné rostliny česnekovou zálivku, která důkladně pokryje listy. Aplikujte pravidelně, zejména po dešti.

Slimáci: jak se jich účinně zbavit
Zdroj: www.gardenersworld.com

Vyzkoušejte pivní pasti

Vyrobte si past na slimáky z levného piva – slimáky přiláká jeho vůně. Zapusťte pivní past nebo nádobu do země tak, aby byl okraj těsně nad úrovní půdy. Naplňte ji do poloviny pivem a přikryjte volným víkem, aby do ní nespadli další živočichové. Pravidelně je kontrolujte a vyprazdňujte. Nejlépe je umístit past na okraj meze nebo zeleninového záhonu – pokud ji umístíte dovnitř, budou slimáci cestou k pasti okusovat vaše rostliny.

Pěstování rostlin odolných vůči slimákům

Zvažte nahrazení rostlin, které jsou opakovaně decimovány slimáky, odolnějšími variantami. Mnoho rostlin má kožovité, lesklé nebo voňavé listy, které slimáci obvykle nechávají na pokoji.

Slimáci: jak se jich účinně zbavit
Zdroj: www.gardenersworld.com

Celkově lze říci, že slimáci jsou postrachem zahrádkářů, a pravidelně se umísťují na předních místech v průzkumech škůdců zahrad. Chroupou nové přírůstky vzácných rostlin, přes noc ničí sazenice a v listech, stoncích, květinách, hlízách a cibulovinách zanechávají stříbřité slizové stopy. Jsou aktivní po většinu roku, nejvíce však na jaře, kdy je spousta mladého porostu. Existuje několik strategií, jak se jich zbavit nebo alespoň omezit jejich škody. Jednou z možností je vytvoření zdravého ekosystému, který přiláká jejich přirozené nepřátele. Můžete také vytvořit malou zónu bez slimáků kolem nejzranitelnějších rostlin, či použít organické granule nebo měděné kroužky, které slimáky odpuzují.

Pokud vás zajímá, jak se zbavit slimáků pomocí světla, určitě si přečtěte i náš další článek Jak se zbavit slimáků. Kde se dočtete o využití světla. Slimáci jsou aktivní hlavně v noci. Pokud umístíte do zahrady světlo, slimáci se budou bát přiblížit se k vašim rostlinám.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno