7 krásných nápadů na květinové aranžmá

květiny
Zdroj: www.marthastewart.com

Přinesení čerstvých květin je jedním z nejjednodušších způsobů, jak zkrášlit jakýkoli prostor. Květiny dodají vašemu interiéru živé barvy, texturu a vůni – a na jaře po dlouhé zimě jsou obzvláště vítané. Představíme vám 7 krásných nápadů na květinové aranžmá.

Ať už máte vlastní řezanou zahrádku nebo kupujete květiny v obchodě, záleží jen na tom, jak je vystavíte. Mám několik osvědčených způsobů, jak nejraději aranžuju různé druhy květin. U některých druhů to znamená nechat je trochu rozpustile rozkvést, u jiných je to o izolování jednotlivých květů. Hlavní je věnovat pozornost tvaru, barvě a přirozeným sklonům květin – a na základě toho vytvořit aranžmá, které plně doplní charakter a krásu každého druhu květiny. Zde jsou některé z mých přístupů, o kterých vím, že vždy fungují a vnesou do místnosti trochu krásy navíc.

Kvetoucí větve

Jaro je časem kvetoucích větví a přenesení několika z nich do interiéru může přinést skutečné drama. Kdoulovec je můj oblíbený druh – ale forzýtie je také jednou z nejúspěšnějších větví pro aranžování. Velkolepého efektu dosáhnete, když vedle sebe postavíte dvě vysoké vázy a obě naplníte stejným typem kvetoucích větví. Vypadá to jako jedno obrovské aranžmá a vytvoří to velkolepou podívanou. Velmi se mi to líbí u forzýtie, zejména u druhu, který je mírně divoký a má půvabné oblouky. I v jedné velké nádobě vypadá promyšleně neuspořádaný svazek větví forsytie nápadně.

7 krásných nápadů na květinové aranžmá
Zdroj: www.marthastewart.com

Narcisy na dva způsoby

Tyto zářivé a veselé květiny se objevují každý rok mezi prvními a jsou tak vítaným způsobem, jak vnést do interiéru barvy. Ráda je vystavuji řezané nebo zasazené v květináčích.

V květináči v kbelíku na šampaňské

U narcisů v květináčích ráda vkládám celou nádobu do stříbrného kbelíku na šampaňské; je to takový zábavný způsob, jak vystavit rostlinu uvnitř a pozvednout tuto skromnou květinu.

Řezané ve čtvercové nádobě

Pro řezaná aranžmá se tvar květů narcisů velmi dobře hodí do čtvercové nádoby. Jedním z nejlepších triků v tomto případě je vytvořit přes horní část čtvercové vázy mřížku pomocí proužků pásky a použít ji jako kotvu pro vložení směsi narcisů. Budou stát rovně a spořádaně, téměř jako na zahradě – a nemusíte se spoléhat na tisíce stonků, aby aranžmá vypadalo bytelně.

7 krásných nápadů na květinové aranžmá
Zdroj: www.marthastewart.com

Růže ve váze s poupaty

Růže jsou další ze 7 krásných nápadů na květinové aranžmá. Zatímco některé květiny se hodí do velkých, efektních aranžmá, růže vypadají stejně krásně a elegantně, když jsou vystaveny ve sbírce váz s poupaty. Zkraťte krátké nebo dlouhé stonky a použijte všechny stejné druhy růží nebo různé odrůdy ve skupině váz s poupaty. Je to jednoduché, ale květinám to dodá platnost a je to opravdu nečekaný způsob jejich vystavení.

růže
Zdroj: www.marthastewart.com

Tulipány ve váze

Tulipány se snadno pěstují a jsou k dostání téměř na každém místě, kde se prodávají květiny. Zajímavé je, že jsou to jedny z mála květin, které po seříznutí pokračují v růstu, a pokud je v místě, kde se hlavička květu stýká se stonkem, nepropíchnete špendlíkem, budou se v aranžmá dále prodlužovat. Tomu se říká skákání – když tulipány vypadají bláznivě a skloněně. Většina lidí tulipány ošetřuje, aby tomu předešla, ale mně se tento vzhled opravdu líbí a není potřeba mnoho tulipánů, abyste dosáhli opravdu dobrého efektu.

Ujistěte se, že jste květiny opravdu dobře očistili – ráda je zbavuji všech listů, aby vypadaly téměř stroze. Pak je dejte do krásné vázy a nechte je rozlétnout všude kolem jako chobotnici nebo medúzu – nakonec získáte krásnou, zvládnutou divokost.

7 krásných nápadů na květinové aranžmá
Zdroj: www.marthastewart.com

Bílé hortenzie ve váze

Pokud hledáte objem, je pro vás vhodný velký mrak hortenzií. Některé zahradní odrůdy mají obzvláště dlouhou dobu kvetení, což znamená, že pokud je pěstujete, můžete se těšit z velkých aranžmá po celé měsíce. Hortenzie ze zahrady je sice třeba řádně upravit, aby neopadaly hned po naaranžování – ale skvěle se hodí do nádob ve tvaru kbelíku nebo zázvorové sklenice. Hortenzie vypadají krásně v jednobarevném výběru ve vyšší nádobě. A i když jsou krásné i jen s jedním nebo dvěma stonky, nejlépe vypadají, když jich je celá řada.

7 krásných nápadů na květinové aranžmá
Zdroj: www.marthastewart.com

Rododendrony nebo pivoňky v misce

Rododendrony a pivoňky jsou tak jemné a krásné, že je opravdu efektní, když je izolujete. Stačí vybrat několik vybraných květů a hlavičky květů nechat plavat v miskách – obzvlášť příjemné je, že nemusíte svou zahradu připravit o květy.

Vzhledem k tvaru rododendronu ráda používám misku na ryby – nebo jakoukoli misku s vysokými boky a úzkým vrškem. Naplňte ji vodou asi do jedné čtvrtiny a hlavičku květu do ní ponořte. Vypadá to téměř jako pohled na japonskou bojovou rybu! Miska funguje jako lupa a vy se můžete opravdu soustředit na samotný květ, který je tak krásný.

Pro pivoňky postavte na stůl řadu misek různých tvarů a velikostí. Naplňte je vodou a do každé dejte jiný druh nebo velikost pivoňky – je to jednoduché, ale tak atraktivní.

7 krásných nápadů na květinové aranžmá
Zdroj: www.marthastewart.com

Šeřík ve váze se zelení

Jen málo věcí vypovídá o jaru tak jako šeříky a jejich božská vůně, která naplní místnost. Šeřík ve váze patří mezi oslední ze 7 krásných nápadů. Ráda je vystavuji ve velkém, dramatickém aranžmá – buď jednobarevném, nebo ve všech různých barvách – ve váze ve tvaru urny. Po seříznutí je třeba šeříky ošetřovat, aby vydržely. Lidé často odstraňují všechny listy, protože mají tendenci opadávat, ale já ráda dávám listům a květům příležitost se projevit – a fialová a modrá barva šeříku vypadá skvěle v kombinaci se zelenou. Ale ať už listy máte, nebo ne, zaručeně bude váš dům vypadat a vonět jarem!

Ať už necháte jednotlivé květy plavat v míse, nebo vytvoříte divokou spleť kvetoucích větví, klíčem k úspěchu je vytvořit aranžmá, které podtrhne charakter jakýchkoli květin, které použijete. Použijte vázu, která doplňuje květiny a je v souladu s vaší vizí, a užívejte si všech krás, které čerstvé květiny do vašeho prostoru přinášejí.

šeřík
Zdroj: www.marthastewart.com

Vytvoření aranžmá s čerstvými květinami může být úžasným způsobem, jak zkrášlit interiér. Můžete se inspirovat pomocí 7 krásných nápadů na květinová aranžmá, která dodají vaší zahradě nebo interiéru jedinečný a osvěžující vzhled.

Pokud chcete vaše květinové aranžmá použít jako součást prostřeného stolu, podívejte se na náš další článek o kreativních stolních dekoracích včetně květinových aranžmá: Jarní inspirace: kreativní stolní dekorace

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno