konvalinky
Zdroj: www.southernliving.com

Všichni zahrádkáři čas od času podléhají impulzivním nákupům rostlin. Procházka zahradním centrem může být vzrušující, protože je zde vystaveno tolik krásných rostlin, které dodají zahradě barvu a zajímavost. Mezi mnoha hvězdicovitými rostlinami se však skrývá několik tichých vetřelců, kterým bychom se měli za každou cenu vyhnout. Tyto invazivní rostliny mohou vypadat neškodně a dokonce mají přitažlivé vlastnosti. Přesto se mohou rychle vymknout kontrole, udusit ostatní rostliny a ohrozit stanoviště volně žijících živočichů.

Odstranění invazních rostlin může být navíc téměř nemožné – znamená to neustálou práci při sekání listí, odstraňování odumřelých květů a vytahování kořenů. Bohužel ne všechna zahradní centra dbají na to, aby se tyto rostliny nedostaly do jejich zásob.

V tomto článku odhalíme potenciální rizika, která představují některé z nejčastěji kupovaných invazních rostlin, a škodlivé účinky, které mohou mít na původní flóru a faunu. Tyto rostliny, od rychle se šířících půdních pokryvů až po bujně rostoucí popínavé rostliny a nepoddajné keře, by neměly být na nákupním seznamu většiny zahrádkářů.

Ale nebojte se, nenecháme vás s prázdnou. Nabízíme také alternativní neinvazivní návrhy, které vám zajistí udržitelný výběr pro vaši krajinu.

Touleň srdčitá

Touleň (Houttuynia cordata) je rychle rostoucí půdopokryvná trvalka. Vyznačuje se atraktivními barevnými listy v odstínech růžové, zelené a žluté barvy a často se vysazuje na místa s obtížnou půdou, která by jinak mohla zůstat holá.

Než si však nějakou vyberete v zahradnickém centru, dvakrát si to rozmyslete, protože zničit touleň je téměř nemožné. Jeho kořeny se intenzivně šíří podzemními oddenky, které jsou křehké a snadno se lámou. I když si myslíte, že jste ji celou vytrhali, znovu vyraší z kořenového systému.

K jejím nedostatkům se přidává i to, že rostlina vydává zápach podobný naftě, proto by nikdy neměla být vysazována v blízkosti teras a míst k sezení.

I když byste mohli zvážit, zda rostlinu neomezit na pěstování v nádobě, můžete si vybrat z několika krásných neinvazivních alternativ. Poohlédněte se po rostlinách z čeledi korálových zvonků nebo pěnokvětých. Jsou k dispozici v mnoha barvách a vytvářejí malé trsy listů, které zůstávají kompaktní a poskytují barvu a zajímavost přední části okraje. Lze je použít také jako půdní kryt.

Invazivní rostliny, které byste neměli kupovat v zahradním centru
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

Konvalinky

Konvalinka vonná (Convallaria majalis) s krásnými bílými zvonkovitými květy a krátkým habitem může vypadat nevinně, ale může se agresivně šířit pomocí oddenků a samovýsevu, což negativně ovlivňuje místní populace rostlin.

Tato lesní rostlina je v některých státech běžně k dostání v zahradnických centrech, zatímco v jiných státech je zařazena mezi invazní rostliny kvůli své tendenci rychle vytvářet velké kolonie. Daří se jí v polostínu a vlhké půdě.

Ačkoli je díky své sladké vůni lákavou volbou, všechny části rostliny jsou prudce jedovaté. Toxicita konvalinky ji činí nevhodnou pro nemovitosti s dětmi a domácími zvířaty.

Pokud vaše oči přitahují atraktivní bílé květy, vhodnou alternativou by mohly být sněženky, bílé zvonky nebo bílé balonky. Všechny jsou nízko rostoucí a mohou poskytnout jarní nebo letní květy.

Ochrana proti konvalinkám, pokud jsou přítomny, spočívá v pravidelném odumírání a omezování jejich výskytu na místech, kde se nemohou šířit a ovládnout ostatní rostliny.

Invazivní rostliny, které byste neměli kupovat v zahradním centru
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

Motýlí keř

Motýlí keř (Buddleia) je oblíbený vytrvalý keř, který pomáhá přilákat motýly a další užitečné opylovače do zahrad. Její atraktivní květy jsou k dispozici v různých barvách, které doplní každou krajinu.

Pokud však není kontrolován, může se divoký druh samovýsevem dostat na volná prostranství a vytlačit původní rostliny. To je problematické i na březích řek, otevřených polích a zalesňovaných plochách, kde keře vytvářejí husté keřovité houštiny, které brání rozvoji ostatních planě rostoucích rostlin.

Kontrola invazních motýlích keřů není snadná a začíná důsledným odlamováním květů. Pokud však patříte mezi příznivce motýlího keře, nezoufejte, protože pěstitelé přicházejí na pomoc. Vyvinuli sterilní, kompaktní odrůdy motýlích keřů, které jsou atraktivním doplňkem zahrady.

Invazivní rostliny, které byste neměli kupovat v zahradním centru
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

Hrušeň Calleryova

Okrasná hrušeň Calleryova (Pyrus calleryana) – známá také jako Bradfordova hrušeň, kdysi oblíbený strom pro městskou krajinu, má invazivní povahu, hořké plody a nepříjemný zápach, který je často přirovnáván k hnijícím rybám.

Nejznámějšími kultivary hrušně Callery jsou ‚Bradford‘, ‚Cleveland Select‘ a ‚Chanticleer‘. Původně se mělo za to, že tyto stromy jsou sterilní a nemohou se množit semeny. Křížovým opylením kultivarů však vznikla životaschopná semena a strom se rozšířil v místní krajině a dalších přírodních oblastech.

Vzniklé stromy mají velké trny, které mohou poranit hospodářská zvířata. Jak se stromy šíří, vytlačují také původní druhy, které potřebuje místní zvěř. Hrušeň se stala natolik invazivní, že některé státy zakázaly pěstování, prodej a výsadbu těchto stromů.

Naštěstí existují krásné alternativy bradavičnatých hrušní, které budou stejně úžasnými – a méně zapáchajícími – krajinnými prvky. Zvažte například východní červenku nebo kvetoucí dřín.

Invazivní rostliny, které byste neměli kupovat v zahradním centru
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

Celkově lze říci, že nákupy rostlin v zahradním centru mohou být riskantní, pokud si neuvědomíme potenciální nebezpečí invazivních druhů. Invazivní rostliny mohou způsobit vážné škody na původní fauně a flóře, a jejich kontrola může být náročná a téměř nemožná. Článek odhaluje nebezpečné invazivní rostliny, které často najdeme v zahradních centrech, a nabízí neinvazivní alternativy, které jsou pro zahradníky bezpečnější volbou.

Chcete-li se dozvědět více o invazivních rostlinách, které byste měli ve své zahradě raději vynechat, můžete si přečíst také náš článek: 11 rostlin, které nekupujte v zahradním centru. Tyto rostliny jsou často prodávány jako okrasné, ale mohou mít zničující dopad na vaše zahradní prostředí.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno