5 způsobů, jak udržet nežádoucí ptáky mimo svou zahradu

5 způsobů
Zdroj: www.bto.org

Pozvání ptáků do zahrady má mnoho výhod. Nejenže je zábavné je pozorovat, ale některé druhy se živí nežádoucím hmyzem, opylují polní květiny a snědí semena plevelů. Ptáci se však na vaší zahradě mohou volně vznášet i v jiných ohledech. Ptáci někdy požírají vegetaci, při lovu červů a housenek vyhrabávají v půdě díry a zanechávají trus na zahradních stavbách. Podívejte se na 5 způsobů, jak udržet nežádoucí ptáky mimo svou zahradu.

Z těchto důvodů někteří zahrádkáři raději ptáky do své krajiny nepouštějí – a pokud patříte mezi ně, možná hledáte řešení, které vám bude vyhovovat. Abychom vám pomohli, poradili jsme se se dvěma odborníky na zahradničení, kteří se s vámi podělili o své nejlepší tipy, jak ptáky na zahradu nepustit.

Použití sítě proti motýlům

Jedním z účinných způsobů, jak zabránit ptákům v přístupu na zahradu, je umístění fyzické bariéry, například sítě proti motýlům. Ujistěte se, že je síť vyvýšená, a ne položená přímo na rostlinách, což zabrání ptákům, aby na ní přistáli a rovnou ji proklovávali. Připevněte síťovinu ke kůlům nebo zakřiveným konstrukcím, jako je například PVC trubka, a vytvořte tak nad rostlinami tunel ze síťoviny. Ujistěte se, že jsou zakryty všechny strany

Při nákupu sítí se poohlédněte po něčem s otvory o průměru menším než 1 centimetr, abyste ptáky nezranili – a ujistěte se, že se síť dá naučeně vytáhnout. Důležité je také vybrat takovou variantu síťoviny, která je odolná vůči UV záření, takže se vlivem slunečního záření nerozpadne. Odrůdy odolné vůči UV záření pak lze skladovat a používat opakovaně rok co rok. Stejně jako u každého pletiva na zahradě sledujte, zda se do něj nezamotávají ptáci a další volně žijící živočichové.

Zdroj: morningchores.com

Rozmístění reflexních předmětů po zahradě

Kromě fyzických konstrukcí existují i vizuální odrazující prostředky, které patří mezi 5 způsobů, které jsou pro odhánění ptáků poměrně účinné. Doporučujeme používat předměty, které se pohybují ve větru a vytvářejí dojem dravce. Do zahradní půdy můžete zapíchnout větrníky nebo na stromy zavěsit cédéčka. Není to sice nejestetičtější řešení, ale pohyb a reflexní světlo ptáky vyplaší.

Používejte hračky dravců

Kromě reflexních předmětů můžete na zahradě použít i další vábničky dravců, které odradí ptáky od obtěžování rostlin. Mezi oblíbené možnosti patří plastové sovy, hadi a dokonce i strašilky. Pokud se však vydáte touto cestou, určitě nepodceňujte inteligenci místních ptáků; pokud s nimi nebudete často hýbat, uvědomí si, že tyto předměty nejsou skutečné. Přemísťování dravců po dvoře ptáky oklame, aby si mysleli, že jsou živí, a mohou se objevit tam, kde to nejméně očekávají.

Umístěte krmítka pro ptáky mimo zahradu

Ačkoli se může zdát, že zavěšování krmítek, která mají odradit ptáky, je neintuitivní, mohou být účinná, pokud jsou umístěna v dostatečné vzdálenosti od rostlin, které chcete chránit. Doporučujeme hledat krmítka, která podporují ptáky, kteří jsou na zahradě méně rušiví, jako jsou například kavky, modrásci a kavky.

Pěstování rostlin, které odpuzují ptáky

Stejně jako můžete odradit hmyz od požírání zahrady výsadbou měsíčků, můžete pomocí ochranných rostlin zabránit některým ptákům v pronikání do vaší krajiny. Například holubi, kteří se běžně živí rostlinami z čeledi kapustovitých, neradi prolétávají hustě osázenými plochami. Kolem oblastí zahrady, které chcete chránit, můžete vysadit hustý okraj z jednoletých květin, ale spojení s pletivem nebo vizuálním odpuzovačem by nakonec poskytlo nejlepší ochranu.

5 způsobů, jak udržet nežádoucí ptáky mimo svou zahradu
Zdroj: www.marthastewart.com

Zahrada je pro mnohé zahrádkáře místem klidu a pohody, ale přítomnost ptáků může být občas problematická. Existuje 5 způsobů, jak odradit ptáky od poškozování rostlin a zahradních struktur. Fyzické bariéry, jako jsou sítě proti motýlům, a vizuální odstrašující prostředky, jako jsou reflexní předměty nebo plastové vábničky dravců, mohou pomoci chránit vaši zahradu. Důležité je vybrat vhodné řešení, které odpovídá potřebám vaší zahrady a zároveň respektuje životní prostředí. Pokud chcete naopak přilákat ptáky na vaši zahradu, inspirujte se ptačí lázní. 3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno