Jak bezpečně zavěsit vánoční světla?

Jak bezpečně zavěsit vánoční světla?
Zdroj: www.bhg.com

Než popadnete žebřík a začnete věšet vánoční osvětlení, potřebujete plán pro svou zimní výzdobu – jaký typ vánočních světel zvolíte, kam je umístíte a jak bezpečně zavěsit vánoční světla?

Musíte se také rozhodnout, jak velká bude vaše vánoční expozice na domě. Možná budete provádět pouze akci kolem okapů, nebo budete chtít zvážit něco složitějšího pro venkovní vánoční výzdobu. Bez ohledu na to, zda zvolíte jednoduché nebo složité zavěšování světel, pomáhá mít plán. V dnešním článku se dozvíte jak na zavěšování světel krok za krokem.

Nestresujte se tím, aby byl váš domov vyzdoben vánočními světly. Ukážeme vám, jak bezpečně zavěsit vánoční světla a jak je spolehlivě umístit na dům – aby zářily po celou sezónu.

Rozdíl mezi vánočními světly

Světla ve tvaru rampouchů

Existují desítky druhů vánočních světelných řetězů, takže než začnete nakupovat, poznejte rozdíly. Například rampouchová světla – podobně jako bílá rampouchová LED světla – se dodávají ve velkých závěsech, které pokryjí velkou plochu. Jiná závěsná světla se dodávají ve specifických tvarech, jako jsou sněhové vločky, zatímco tradiční světelné řetězy vytvářejí jednotný obrys kolem domu.

LED vs. žárovky

Záleží také na druhu žárovky. LED světla jsou dražší než žárovky, ale LED vánoční světla jsou navržena tak, aby vydržela déle – až desítky tisíc hodin. LED světla představují větší počáteční investici, ale díky své účinnosti také pomáhají šetřit energii na účtech za svátky. Vánoční LED osvětlení má také tendenci mít více světel na jeden řetěz, což kompenzuje případné snížení jasu. Mají také tendenci mít bělejší barvu než žárovky, které mají žlutý odstín. Led světla se vyrábí z akrylátu, který se hůře rozbíjí. A světla LED jsou bezpečnější: nejsou horká na dotek a můžete k sobě připojit 10krát více řetězců, což znamená méně prodlužovacích šňůr.

  • Miniaturní žárovky T5 jsou tradičně žárovky, ale nyní jsou k dispozici jako LED.
  • Širokoúhlé žárovky Mini vrhají světlo rovnoměrně, takže vypadají dobře z jakéhokoli úhlu. Nejlépe se používají k obalování stromků.
  • Pokud se podíváme na velikost, žárovky C7 jsou menší, tradiční žárovky a žárovky C9 jsou větší a lépe viditelné z dálky. Obě jsou oblíbené pro střešní linie nebo kolem velkého stromu.
  • Kulaté žárovky G12 mají velikost malin. Tyto žárovky se hodí, pokud chcete mít velké světelné body.
  • Kopulovité žárovky vytvářejí efekt paprsku miniaturní svítilny.
Jak bezpečně zavěsit vánoční světla?
Zdroj: www.bhg.com

Tipy pro měření domu pro vánoční osvětlení

Jednorázově změřte svůj domov, abyste věděli, kolik vánočních světel budete potřebovat. (Není nic horšího než zavěsit řetěz a zjistit, že pokrývá jen dvě třetiny zamýšleného prostoru.) Poté zhodnoťte svou energetickou situaci. Zjistěte, kde jsou zásuvky, a určete, zda budete muset vést prodlužovací šňůry pro venkovní použití od zásuvky ke konečnému místu, kde budou vánoční světla viset. Než začnete venku věšet vánoční osvětlení, zapojte světelný řetěz do zásuvky, abyste si mohli práci prohlédnout za pochodu – a nikdy se vám nestane, že by byl světelný řetěz příliš daleko od zásuvky!

Jak bezpečně zavěsit vánoční světla?

Při zavěšování vánočních světel v exteriéru domu vždy dbejte na bezpečnost. Ujistěte se, že všechny prodlužovací kabely a světelné řetězy jsou v dobrém stavu a nejsou na nich žádné obnažené dráty, rozbité zásuvky nebo jiná bezpečnostní rizika (a jsou vyrobeny pro venkovní účely). Pokud jde o prodlužovací šňůry, doporučuje se, abyste přizpůsobili potřebu napájení (proud) světel proudu prodlužovacích šňůr.

Také se doporučuje nepoužívat na jednu prodlužovací šňůru více než tři světelné řetězce standardní délky. Při plánování osvětlení dbejte na to, aby se šňůry nedostaly do sněhu a vody a aby nehrozilo nebezpečí zakopnutí. Při zavěšování vánočního osvětlení spolupracujte s partnerem. Budete překvapeni, o kolik je tento proces jednodušší s dalšími rukama, a ideální je mít při věšení na žebříku pomocníka.

Zavěšení vánočního osvětlení: krok za krokem

Krok 1: Vyberte si mírný zimní den a začněte věšet vánoční světýlka uprostřed dopoledne, dokud zbývá dostatek denního světla.

Krok 2: Rozložte všechna vánoční světla v garáži nebo na jiném suchém místě a rozmotejte všechny řetězy; vyzkoušejte, zda nejsou přepálené žárovky. Tento krok můžete provést i několik týdnů před zavěšením světel, aby byl čas vyměnit nevýrazná vánoční světla.

Krok 3: Zkontrolujte, zda je váš žebřík v dobrém stavu, a rozhodněte se pro dřevěný nebo sklolaminátový žebřík. Například kovové žebříky mohou vést elektrický proud, což při zapojování vánočních světel není dobré.

Krok 4: Změřte svůj dům a určete, kolik světelných řetězů potřebujete. Ujistěte se, že máte dostatek dalších, abyste mohli světla po zavěšení zapojit. Až budete připraveni přidat do domu vánoční osvětlení, začněte od nejvyššího bodu a postupujte ze strany na stranu a pak dolů. Dokončete se zábradlím, keři a křovinami.

Krok 5: Pevně zajistěte vánoční osvětlení, ale bez poškození drátů. Vyhněte se upevňování vánočních světel pomocí hřebíků a sponek, protože zvyšují pravděpodobnost jejich zničení. Určete, jaké nářadí a háčky potřebujete k zavěšení vánočních světel. Použijte klipy, které se upínají na okapy a cihly nebo se zasouvají pod střešní šindele, aby žárovky držely na místě.

Další chytré vánoční osvětlení? Energetické kolíky. Napájecí kolíky přivedou energii blíže k místu, kde ji potřebujete, takže nemusíte vést kabely po celé zahradě. Pro větší pohodlí hledejte kolíky s časovačem a dálkovým ovládáním.

Jakmile si změříte svůj dům a budete vědět, které doplňky osvětlení potřebujete, sepište si seznam (dvakrát ho zkontrolujte!) a začněte nakupovat.

Krok 6: Až budete se zavěšováním vánočních světel hotovi, obdivujte své dílo! Nakonec nezapomeňte vánoční osvětlení synchronizovat s časovačem, jako je např. venkovní časovač s fotobuňkovým světelným čidlem, nebo je před spaním odpojte ze zásuvky.

Jak bezpečně zavěsit vánoční světla?
Zdroj: www.bhg.com

Před zavěšením vánočního osvětlení je klíčové mít plán, který zahrnuje výběr vhodného typu světel, určení místa pro jejich umístění a zajištění bezpečného zavěšení. Tento plán vám pomůže vytvořit krásnou vánoční výzdobu, která bude nejen bezpečná, ale také ohromující. Nezapomeňte si nejprve změřit dům a vybrat si vhodný druh světel. Uvažujte o investici do energeticky úsporných LED světel, která budou trvanlivější. Při zavěšování světel dbejte na bezpečnost, kontrolujte stav kabelů a řetězů a používejte vhodné nástroje. S tímto pečlivým přístupem a přípravou můžete bezpečně a efektivně vytvořit vánoční výzdobu, která bude zářit po celou sezónu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno