|
Plíseň zavařeniny
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4
|
|
|
|
host - 238.75 (?), 17.7.2014 23:40
Děkuji všem za cenné rády. Chci se ještě zeptat, zda myslíte, že můžu zkazit něco tím, když cca 1 měsíc starý jahodová džem, který jsem jen nalila za horka do sklenic, ještě nyní po měsíci pro jistotu zavařím na 80st 20 minut. Bylo to na 1kg jahod, 1kg cukru, pektogel a trošku kyseliny citrónové. Díky.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.138 (?), 17.7.2014 23:51
Pokud pěkně zželíroval a není polotekutý, tak bych to nedělal. Při obsahu cukru nad 45% je konzervací právě ten vysoký obsah cukru. Pokud máte obavu, je lepší vše skladovat v chladu pod 12°C.
Jestliže je ale obsah tekutý, nedosáhlo zahřátí pektogelu v přítomnosti cukru a kyselin dostatečné teploty a sterilaci je možné provést na kontrolním vzorku jedné skleničky - jestliže ztuhne po schladnutí, opakujte se všemi, nestuhne-li radši častěji provádějte vizuální kontrolu...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 238.75 (?), 18.7.2014 0:15
Právě, že jsem vařila dle návodu na pektogelu a bohužel moc neshoustl, spíše jak píšete polotekutý... takže to zkusím na vzorku ještě zavařit v hrnci a třeba i zhoustne :o) Pod 12st se dostanu ve sklepě až v zimě a do té doby bych musela zaskládat lednici a asi by se tam už nic nevešlo :o(a vzhledem k tomu, že u nás jím marmelády jen já, tak by mne zbytek rodiny asi ukamenoval :o)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 92.38 (?), 18.7.2014 8:02
Pokud Vám marmeláda nezhoustla při výrobě, zavařením již určitě nezhoustne, možná naopak. Přečtěte si návod na pektogelu, možná obsahuje konzervační činidlo (většinou sorban draselný), potom je dodatečná sterilace zbytečná.
Při používání želírovacích přípravků je nutné striktně dodržovat předepsaný postup, zejména přesně dávkovat surovinu, cukr a čas varu. I při malé odchylce může zůstat výsledek tekutý. Dodržíte-li postup přesně, zželíruje i okyselená voda. V dobách, kdy se dělaly džemy odparem za pomocí vlastních pektinů v ovoci (nebo dodaných rybízem, angreštem) na přesném dávkování tolik nezáleželo.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 37.199 (?), 4.8.2016 22:41
Asi neumím zavařovat vždy pod višnové marmeládě tam mám plísen a sklenice drží pod víčkem.Zavařila jsem 12 skleniček a nedávám cukr a v 6 byla plísen a sklenice drží.Nevím jak se dostala pod víčko.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 18.7.2014 8:26
Zkuste projít antikvariáty a hledejte jakoukoliv knížku o konzervování od pana Balaštíka. Ta klasická nejčastější je taková modrá s motivy ovoce a zavařenin. Plno novějších je jen často nepovedenou citací této klasické knihy, kde jsou podrobně popsány i mechanismy jak a proč ty konzervační postupy fungují.
Ono není tak důležité, aby to ztuhlo, jako to, že v tuhém substrátu se případné toxiny z bodové plísně šíří pomaleji a jsou lokálně omezeny, zatímco u tekutého obsahu může dojít k promísení do celého obsahu. Na další diskuzi by bylo, jestli marmeládu s objevenou "závadou" velikosti špendlíkové hlavičky vyhodit nebo po odstranění dostatečně-velkého okolí "závady" urychleně spotřebovat.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4
|
|
|
Nejlepší rostliny pro rajčata a tipy, jak zajistit, aby se jim dařilo
Pokud uvažujete o pěstování rajčat na zahradě, měli byste zvážit pěstování doprovodných rostlin. Dop...
Závěsná velikonoční vajíčka: kreativní DIY projekt pro jarní výzdobu
Pokud hledáte velikonoční výzdobu, která je elegantní a zároveň snadno zvládnutelná jako DIY projekt...
Pěstování jahod: nejlepší tipy pro obrovskou úrodu
Vyzývám vás, abyste našli jahodu, která by chutnala stejně dobře jako ta, kterou jste si sami vypěst...
Hrušky: kompletní návod na pěstování hrušek
Kousnout do šťavnaté hrušky je jedna z radostí života. Pěstování hrušek je obecně jednodušší než pěs...
Dobře bydlet pomáhá STAVOTECH Olomouc
Covid, inflace, války za humny, energetická chudoba – posledních pár let žijeme v turbulentních čase...
|
|
|
|