Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Vína > Matolinový klobouk - lisování

Matolinový klobouk - lisování


mig (67) - xxx.xxx.57.69 (?)
9.6.2014 12:05
Tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, připravuji se na první úrodu a výrobu červeného vína. Nejspíš toho moc nebude, ale rád bych si to zkusil, abych byl připraven na další roky. Mám doma pár knížek a pročítám tento odkaz. V odkazu se píše, že je dobrý po maceraci držet odděleně stočenou volnou šťávu a to co se vylisuje. Neplatí to jenom pro velkovýrobu?

Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   

Matolinový klobouk - lisování


host - xxx.xxx.79.173 (?), 9.6.2014 13:07
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ne zcela rozumím Vašemu dotazu nicméně při výrobě červeného vína se nechávají pomleté hrozny kvasit na slupkách a pokud byllo hrozno před pomletím v dobrém zdravotním stavu, zůstává na slupkách ležet i nějakou dobu po ukončení alkoholového kvašení, až poté se lisuje. Na lisu oddělíte mošt - mladé víno od matolin, mladé víno putuje k dalšímu zpracování, matoliny na zarytí zpět do vinice, v mém případě do kompostu. Pokud je hrozna menší množství, doporučuji zvážit i možnost vyrobit si růžák. Ideální pití pro teplé jarní a letní večery.   Ať se s vínkem daří      j.c.

Doporučený technologický postup

Připojit reakci
   

Matolinový klobouk - lisování


Standa_hk (5552) - xxx.xxx.244.2 (?), 9.6.2014 13:34
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ne, neplatí to jen pro velkovýrobu. Obě složky se dají před smícháním ochutnat a poté posoudit. jestli se samotok bude míchat s lisovaným vínem z matolin, nebo se bude pít každé zvlášť, smíchané a lahvované v různých poměrech apod.

Připojit reakci
      

Matolinový klobouk - lisování


bred_ik (870) - xxx.xxx.228.74 (?), 9.6.2014 13:44
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Určitě bych to neodděloval, je to zbytečná komplikace držet to zvlášť, podle mého názoru to u červeného ani dost dobře nejde. Víno dělám jen tak pro sebe, ale u právě červeného mě nenapadlo oddělovat samotok a lisované, protože po maceraci samotok převažuje, protože slupky už jsou hodně narušené a nedrží mošt.

Připojit reakci
         

Matolinový klobouk - lisování


Standa_hk (5552) - xxx.xxx.244.2 (?), 9.6.2014 13:51
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

jj ve velmi malém objemu (20 l) se stočí pouze samotok a matoliny se vůbec nelisují.

Připojit reakci
            

Matolinový klobouk - lisování


bred_ik (870) - xxx.xxx.228.74 (?), 9.6.2014 14:22
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Proč by se nelisovaly? Každá kapka dobrá.

Připojit reakci
            

Matolinový klobouk - lisování


mig (67) - xxx.xxx.57.69 (?), 11.6.2014 14:19
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Díky za reakce. Ono toho moc nebude. Trochu to prolisuji a uvidím. Je nutné při zdravých hroznech používat kvasinky a před tím rmut sířit? Někde jsem četl, že to nutné není. Skoro souded mi dával ochutnávat svůj výtvor a říkal, že kvasinky nepoužívá a měl to dobrý. Snad to jenom zasířil po dokvašení. Na odkalení také nic nepoužil.

Připojit reakci
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení domácích klobás1.6.2020
Uzení domácích klobás1.6.2020
Bílý ocet - dostupnost26.5.2020
Průměr komínu k udírně20.5.2020
Uzení domácích klobás19.5.2020
Generátor kouře15.5.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů