Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Vína > Matolinový klobouk - lisování

Matolinový klobouk - lisování


mig (67) - xxx.xxx.57.69 (?)
9.6.2014 12:05, počet návštěv: 5988
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, připravuji se na první úrodu a výrobu červeného vína. Nejspíš toho moc nebude, ale rád bych si to zkusil, abych byl připraven na další roky. Mám doma pár knížek a pročítám tento odkaz. V odkazu se píše, že je dobrý po maceraci držet odděleně stočenou volnou šťávu a to co se vylisuje. Neplatí to jenom pro velkovýrobu?

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Matolinový klobouk - lisování


host - xxx.xxx.79.173 (?)
9.6.2014 13:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ne zcela rozumím Vašemu dotazu nicméně při výrobě červeného vína se nechávají pomleté hrozny kvasit na slupkách a pokud byllo hrozno před pomletím v dobrém zdravotním stavu, zůstává na slupkách ležet i nějakou dobu po ukončení alkoholového kvašení, až poté se lisuje. Na lisu oddělíte mošt - mladé víno od matolin, mladé víno putuje k dalšímu zpracování, matoliny na zarytí zpět do vinice, v mém případě do kompostu. Pokud je hrozna menší množství, doporučuji zvážit i možnost vyrobit si růžák. Ideální pití pro teplé jarní a letní večery.   Ať se s vínkem daří      j.c.

Doporučený technologický postup

Připojit reakci
   

Matolinový klobouk - lisování


Standa_hk (5552) - xxx.xxx.244.2 (?)
9.6.2014 13:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ne, neplatí to jen pro velkovýrobu. Obě složky se dají před smícháním ochutnat a poté posoudit. jestli se samotok bude míchat s lisovaným vínem z matolin, nebo se bude pít každé zvlášť, smíchané a lahvované v různých poměrech apod.

Připojit reakci
      

Matolinový klobouk - lisování


bred_ik (854) - xxx.xxx.228.74 (?)
9.6.2014 13:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Určitě bych to neodděloval, je to zbytečná komplikace držet to zvlášť, podle mého názoru to u červeného ani dost dobře nejde. Víno dělám jen tak pro sebe, ale u právě červeného mě nenapadlo oddělovat samotok a lisované, protože po maceraci samotok převažuje, protože slupky už jsou hodně narušené a nedrží mošt.

Připojit reakci
         

Matolinový klobouk - lisování


Standa_hk (5552) - xxx.xxx.244.2 (?)
9.6.2014 13:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

jj ve velmi malém objemu (20 l) se stočí pouze samotok a matoliny se vůbec nelisují.

Připojit reakci
            

Matolinový klobouk - lisování


bred_ik (854) - xxx.xxx.228.74 (?)
9.6.2014 14:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Proč by se nelisovaly? Každá kapka dobrá.

Připojit reakci
            

Matolinový klobouk - lisování


mig (67) - xxx.xxx.57.69 (?)
11.6.2014 14:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Díky za reakce. Ono toho moc nebude. Trochu to prolisuji a uvidím. Je nutné při zdravých hroznech používat kvasinky a před tím rmut sířit? Někde jsem četl, že to nutné není. Skoro souded mi dával ochutnávat svůj výtvor a říkal, že kvasinky nepoužívá a měl to dobrý. Snad to jenom zasířil po dokvašení. Na odkalení také nic nepoužil.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Zpětný tah kvasné zátky - voda v demižonu49.8.20191356
Bratrancove trnkové víno919.7.20191690
Příliš sladké šípkové víno26.5.20191009
Skleněný chladič36.3.20197343
Jablečné víno191.3.20193641
Příliš velká hustota vína po dokvašení827.11.20185219
Síření silně alkoholového ovocného vína či vína z květu431.10.20181944
Množení kvasinek Vínka1431.10.201815350
Jak vyrobit domácí víno v malém2620.10.2018134057
Skladování vína v sudech 50.l z HDPE plastu11.6.20181423
Kvasná skleněná zátka (trubička)424.4.20183327
Jablečné víno81.3.20186437
Borůvkové víno913.9.201710118
Malinové víno 49.9.20174832
Bezové víno223.8.201714520
Rybízové víno 524.7.20173656
Víno z hlohu2928.12.201613129
Co se to vytvořilo na hladině? 312.12.20163446
Domácí víno - základní problémy5310.12.201647395
Ostružiny ve vodce1614.9.201621889
Zastavené kvašení u rybízového vína191.9.201610781
Jak odpeckovat 100 kg třešní?1126.7.201628042
Jaký další postup s rybízovým vínem?525.7.20165102
Pěna na rybízovém vínu36.7.20162819
Domácí víno z ananasu1426.6.201610396
Měření lihoměrem162.2.201632276
Ziadne bublinky21.12.20153121
Do akej vysky plnit demion? 1320.11.20158457
Ako pricukrit rozmiagane hrozno?269.11.201512541
Presny recept na vino z hrozna modreho neskoreho229.10.20154584
Víno, najrychlejsia vyroba2420.10.201515250
Jablečný burčák6013.10.2015103174
Domáci víno213.10.20156410
"Lisování" révy bez lisu103.10.201511376
Jiskra vína720.8.20155653
Rozdíl ve víně a v postupech1820.7.201515774
Proč mi pění víno?726.1.20158691
Matolinový klobouk - lisování711.6.20145989
Měření PH moštu34.6.20146015
Spínač teploty613.12.201311055
Další diskuze: 1, 2  
Další diskuze na téma Vína najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Udírna9.11.2019
Udírna9.11.2019
Lovecký a Turistický salám9.11.2019
Udírna8.11.2019
Jak obalit uzené maso?7.11.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů