Matolinový klobouk - lisování



host - 79.173 (?)
9.6.2014 13:07

Ne zcela rozumím Vašemu dotazu nicméně při výrobě červeného vína se nechávají pomleté hrozny kvasit na slupkách a pokud byllo hrozno před pomletím v dobrém zdravotním stavu, zůstává na slupkách ležet i nějakou dobu po ukončení alkoholového kvašení, až poté se lisuje. Na lisu oddělíte mošt - mladé víno od matolin, mladé víno putuje k dalšímu zpracování, matoliny na zarytí zpět do vinice, v mém případě do kompostu. Pokud je hrozna menší množství, doporučuji zvážit i možnost vyrobit si růžák. Ideální pití pro teplé jarní a letní večery.   Ať se s vínkem daří      j.c.

Doporučený technologický postup

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
mig - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (76) - 57.69 (?), 9.6.2014 12:05, zobrazeno: 7516x

Zdravím, připravuji se na první úrodu a výrobu červeného vína. Nejspíš toho moc nebude, ale rád bych si to zkusil, abych byl připraven na další roky. Mám doma pár knížek a pročítám tento odkaz. V odkazu se píše, že je dobrý po maceraci držet odděleně stočenou volnou šťávu a to co se vylisuje. Neplatí to jenom pro velkovýrobu?

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 79.173 (?), 9.6.2014 13:07

Ne zcela rozumím Vašemu dotazu nicméně při výrobě červeného vína se nechávají pomleté hrozny kvasit na slupkách a pokud byllo hrozno před pomletím v dobrém zdravotním stavu, zůstává na slupkách ležet i nějakou dobu po ukončení alkoholového kvašení, až poté se lisuje. Na lisu oddělíte mošt - mladé víno od matolin, mladé víno putuje k dalšímu zpracování, matoliny na zarytí zpět do vinice, v mém případě do kompostu. Pokud je hrozna menší množství, doporučuji zvážit i možnost vyrobit si růžák. Ideální pití pro teplé jarní a letní večery.   Ať se s vínkem daří      j.c.

Doporučený technologický postup

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 9.6.2014 13:34

ne, neplatí to jen pro velkovýrobu. Obě složky se dají před smícháním ochutnat a poté posoudit. jestli se samotok bude míchat s lisovaným vínem z matolin, nebo se bude pít každé zvlášť, smíchané a lahvované v různých poměrech apod.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?), 9.6.2014 13:44

Určitě bych to neodděloval, je to zbytečná komplikace držet to zvlášť, podle mého názoru to u červeného ani dost dobře nejde. Víno dělám jen tak pro sebe, ale u právě červeného mě nenapadlo oddělovat samotok a lisované, protože po maceraci samotok převažuje, protože slupky už jsou hodně narušené a nedrží mošt.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 9.6.2014 13:51

jj ve velmi malém objemu (20 l) se stočí pouze samotok a matoliny se vůbec nelisují.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?), 9.6.2014 14:22

Proč by se nelisovaly? Každá kapka dobrá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
mig - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (76) - 57.69 (?), 11.6.2014 14:19

Díky za reakce. Ono toho moc nebude. Trochu to prolisuji a uvidím. Je nutné při zdravých hroznech používat kvasinky a před tím rmut sířit? Někde jsem četl, že to nutné není. Skoro souded mi dával ochutnávat svůj výtvor a říkal, že kvasinky nepoužívá a měl to dobrý. Snad to jenom zasířil po dokvašení. Na odkalení také nic nepoužil.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika