Matolinový klobouk - lisování



bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?)
9.6.2014 13:44

Určitě bych to neodděloval, je to zbytečná komplikace držet to zvlášť, podle mého názoru to u červeného ani dost dobře nejde. Víno dělám jen tak pro sebe, ale u právě červeného mě nenapadlo oddělovat samotok a lisované, protože po maceraci samotok převažuje, protože slupky už jsou hodně narušené a nedrží mošt.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

mig - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (76) - 57.69 (?), 9.6.2014 12:05, zobrazeno: 7615x

Zdravím, připravuji se na první úrodu a výrobu červeného vína. Nejspíš toho moc nebude, ale rád bych si to zkusil, abych byl připraven na další roky. Mám doma pár knížek a pročítám tento odkaz. V odkazu se píše, že je dobrý po maceraci držet odděleně stočenou volnou šťávu a to co se vylisuje. Neplatí to jenom pro velkovýrobu?

   
host - 79.173 (?), 9.6.2014 13:07

Ne zcela rozumím Vašemu dotazu nicméně při výrobě červeného vína se nechávají pomleté hrozny kvasit na slupkách a pokud byllo hrozno před pomletím v dobrém zdravotním stavu, zůstává na slupkách ležet i nějakou dobu po ukončení alkoholového kvašení, až poté se lisuje. Na lisu oddělíte mošt - mladé víno od matolin, mladé víno putuje k dalšímu zpracování, matoliny na zarytí zpět do vinice, v mém případě do kompostu. Pokud je hrozna menší množství, doporučuji zvážit i možnost vyrobit si růžák. Ideální pití pro teplé jarní a letní večery.   Ať se s vínkem daří      j.c.

Doporučený technologický postup

   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 9.6.2014 13:34

ne, neplatí to jen pro velkovýrobu. Obě složky se dají před smícháním ochutnat a poté posoudit. jestli se samotok bude míchat s lisovaným vínem z matolin, nebo se bude pít každé zvlášť, smíchané a lahvované v různých poměrech apod.

      
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?), 9.6.2014 13:44

Určitě bych to neodděloval, je to zbytečná komplikace držet to zvlášť, podle mého názoru to u červeného ani dost dobře nejde. Víno dělám jen tak pro sebe, ale u právě červeného mě nenapadlo oddělovat samotok a lisované, protože po maceraci samotok převažuje, protože slupky už jsou hodně narušené a nedrží mošt.

         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 9.6.2014 13:51

jj ve velmi malém objemu (20 l) se stočí pouze samotok a matoliny se vůbec nelisují.

            
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?), 9.6.2014 14:22

Proč by se nelisovaly? Každá kapka dobrá.

            
mig - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (76) - 57.69 (?), 11.6.2014 14:19

Díky za reakce. Ono toho moc nebude. Trochu to prolisuji a uvidím. Je nutné při zdravých hroznech používat kvasinky a před tím rmut sířit? Někde jsem četl, že to nutné není. Skoro souded mi dával ochutnávat svůj výtvor a říkal, že kvasinky nepoužívá a měl to dobrý. Snad to jenom zasířil po dokvašení. Na odkalení také nic nepoužil.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika