Matolinový klobouk - lisování



mig - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (76) - 57.69 (?)
11.6.2014 14:19

Díky za reakce. Ono toho moc nebude. Trochu to prolisuji a uvidím. Je nutné při zdravých hroznech používat kvasinky a před tím rmut sířit? Někde jsem četl, že to nutné není. Skoro souded mi dával ochutnávat svůj výtvor a říkal, že kvasinky nepoužívá a měl to dobrý. Snad to jenom zasířil po dokvašení. Na odkalení také nic nepoužil.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

mig - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (76) - 57.69 (?), 9.6.2014 12:05, zobrazeno: 7604x

Zdravím, připravuji se na první úrodu a výrobu červeného vína. Nejspíš toho moc nebude, ale rád bych si to zkusil, abych byl připraven na další roky. Mám doma pár knížek a pročítám tento odkaz. V odkazu se píše, že je dobrý po maceraci držet odděleně stočenou volnou šťávu a to co se vylisuje. Neplatí to jenom pro velkovýrobu?

   
host - 79.173 (?), 9.6.2014 13:07

Ne zcela rozumím Vašemu dotazu nicméně při výrobě červeného vína se nechávají pomleté hrozny kvasit na slupkách a pokud byllo hrozno před pomletím v dobrém zdravotním stavu, zůstává na slupkách ležet i nějakou dobu po ukončení alkoholového kvašení, až poté se lisuje. Na lisu oddělíte mošt - mladé víno od matolin, mladé víno putuje k dalšímu zpracování, matoliny na zarytí zpět do vinice, v mém případě do kompostu. Pokud je hrozna menší množství, doporučuji zvážit i možnost vyrobit si růžák. Ideální pití pro teplé jarní a letní večery.   Ať se s vínkem daří      j.c.

Doporučený technologický postup

   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 9.6.2014 13:34

ne, neplatí to jen pro velkovýrobu. Obě složky se dají před smícháním ochutnat a poté posoudit. jestli se samotok bude míchat s lisovaným vínem z matolin, nebo se bude pít každé zvlášť, smíchané a lahvované v různých poměrech apod.

      
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?), 9.6.2014 13:44

Určitě bych to neodděloval, je to zbytečná komplikace držet to zvlášť, podle mého názoru to u červeného ani dost dobře nejde. Víno dělám jen tak pro sebe, ale u právě červeného mě nenapadlo oddělovat samotok a lisované, protože po maceraci samotok převažuje, protože slupky už jsou hodně narušené a nedrží mošt.

         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 9.6.2014 13:51

jj ve velmi malém objemu (20 l) se stočí pouze samotok a matoliny se vůbec nelisují.

            
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?), 9.6.2014 14:22

Proč by se nelisovaly? Každá kapka dobrá.

            
mig - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (76) - 57.69 (?), 11.6.2014 14:19

Díky za reakce. Ono toho moc nebude. Trochu to prolisuji a uvidím. Je nutné při zdravých hroznech používat kvasinky a před tím rmut sířit? Někde jsem četl, že to nutné není. Skoro souded mi dával ochutnávat svůj výtvor a říkal, že kvasinky nepoužívá a měl to dobrý. Snad to jenom zasířil po dokvašení. Na odkalení také nic nepoužil.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Napojení na novou kanalizaci9.6.2025
Robotická sekačka na chalupu6.6.2025
Filtrace kohoutkové vody6.6.2025
Robotická sekačka na chalupu5.6.2025
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika