7 věcí, které dělají zahradu „levnou“ – a jak pozvednout její design

Zahrada
Zdroj: Pinterest

Při navrhování zahrady je příliš snadné nechat se unést snahou zahrnout co nejvíce různých prvků. Dobrý návrh terénních úprav může zvýšit hodnotu domu. V přehnané snaze následovat nejnovější trendy však mnoho zahradníků nakonec vytvoří prostor, který vypadá lacině a málo promyšleně. Dobře navržené zahrady se vyznačují vyšší úrovní promyšlenosti a jedinečnosti – a o to byste se měli snažit. Nejde o to utratit velké peníze, ale vybrat prvky, které se dobře kombinují a vytvářejí harmonický, elegantní prostor. Objevte 7 věcí, kterých se musíte vyvarovat, pokud nechcete, aby vaše zahrada měla negativní dopad na atraktivitu vašeho domu.

1. Nesourodé materiály

Smíšené materiály na chodnících a terénních úpravách někdy působí lacině a neuspořádaně. Tento problém často vzniká, když se instaluje nová plocha terénních úprav, která však nenavazuje na stávající design. Může být žádoucí použít různé materiály pro terénní úpravy, aby se zónovaly zahradní prostory. Klíčem je zde použití materiálů, které se tónově doplňují, ale nejsou si příliš podobné. Například dlažební kostky mohou být položeny vedle dlážděné plochy nebo posun v materiálech může znamenat krok dolů k zapuštěné terase.

V případě rozšiřování zahradních zdí je třeba vyvinout maximální úsilí, aby odpovídaly stávajícímu schématu. Pokud to není možné, bude pravděpodobně lepším řešením plot s mříží podpírající popínavé rostliny. Soudržné schéma není jen o barvě materiálů, ale také o struktuře, měřítku a vzoru pokládky. To vše má velký vliv na to, jak se materiály vzájemně doplňují. Pokud si nejste jisti kombinací materiálů, použijte konzistentní paletu materiálů nebo prvky pro dosažení soudržnosti přemalujte či zušlechtěte.

7 věcí, které dělají zahradu "levnou" - a jak pozvednout její design
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

2. Použití plastů

Dalším prvkem ze 7 věcí jsou plasty, které jsou na zahradě velkým zákazem. Ať už se jedná o obruby nebo dekorativní prvky, plast prostě křičí nízký rozpočet. Bledne, praská a prostě špatně stárne. Raději investujte do přírodních nebo vysoce kvalitních materiálů, které vydrží zkoušku časem. Plast je také méně udržitelný než mnoho jiných materiálů a často se nerecykluje. Jedním z hlavních důvodů, proč se zahrádkáři rozhodují pro plast, je však jeho nižší cena. Například plastové květináče a terasový nábytek jsou mnohem levnější než ty z keramiky, dřeva, kovu nebo proutí.

Jedním ze způsobů, jak snížit náklady na materiály, je zvolit vintage kousky z druhé ruky, které kromě toho, že jsou levnější než nové, dodají zahradě charakter a pocit historie.

7 věcí, které dělají zahradu "levnou" - a jak pozvednout její design
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

3. Designový zmatek

Náhodné rozmístění rostlin a doplňků způsobuje, že zahrada působí nepřehledně. Plánujte vyváženost a symetrii a vytvořte vymezené záhony a cestičky. Symetrie v zahradním designu je klíčem k tomu, aby prostor působil harmoničtěji a elegantněji a v konečném důsledku navozoval pocit klidu. Zvažte opakování ústředních rostlin na okrajích nebo použití dvojice květináčů po obou stranách cesty.

Nedílnou součástí harmoničtějšího designu je také sladění barev. Podívejte se na barevný kruh a najděte odstíny, které se vzájemně doplňují – klasickými kombinacemi jsou žlutá a fialová a růžová a zelená. Zamyslete se nad rozmístěním květináčů na terase – ty obvykle vypadají lépe, když jsou umístěny ve skupinách po třech a uspořádány tak, aby stoupaly podle velikosti.

7 věcí, které dělají zahradu "levnou" - a jak pozvednout její design
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

4. Neudržovaná zahrada

Neudržované trávníky a přerostlé rostliny signalizují zanedbanost, což snižuje celkový vzhled zahrady. Dbejte na pravidelné sekání, zastřihávání a odstraňování odumřelých listů. Chcete-li zrekultivovat zarostlou zahradu, začněte tím, že zhodnotíte, které rostliny chcete zachovat a které je třeba odstranit. Může se jednat o invazivní rostliny nebo o rostliny, které jsou málo výkonné či nezdravé. Měli byste také identifikovat plevel prorůstající mezi žádoucími rostlinami. Nežádoucí rostliny odstraňte a zahradu pořádně propleťte motyčkou.

Dalším krokem je posekání trávníku. Pokud jste nechali trávník příliš dlouho růst, je nejlepší to udělat postupně, protože byste neměli najednou posekat více než třetinu délky stébla, jinak byste mohli poškodit zdraví trávy. Pokud se v trávníku vyskytuje nadměrné množství plevele nebo mechu, je třeba to řešit.

Zbývající rostliny je nyní třeba prořezat a v některých případech rozdělit, aby vypadaly co nejlépe. Keřům, které jsou silně přerostlé, může prospět zmlazovací řez. Jedná se o drastičtější metodu rekultivace přerostlých zahrad, která může trvat dva až tři roky, protože příliš velké množství rostlin by mohlo být zkráceno najednou.

7 věcí, které dělají zahradu "levnou" - a jak pozvednout její design
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

5. Velké množství rostlin v záhoně

Znáte ty běžné letničky naskládané před obchody s potravinami? Možná jsou nenáročné na peněženku, ale jejich přílišné množství může vaší zahradě dodat přeplácaný vzhled.

Jednoleté záhonové rostliny mají na zahradě své místo – a mnohé z nich poskytují neocenitelnou podporu opylovačům. Měly by však sloužit spíše k vyplnění mezer a osázení nádob, aby oživily nudná zákoutí, než jako dominantní síla zahrady. Při pěstování jednoletých záhonových rostlin myslete na to, jak květy doplní stávající paletu v zahradě.

Velké množství rostlin v záhoně
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

6. Nedostatečné osvětlení

Špatné venkovní osvětlení snižuje atraktivitu zahrady. Zahrada je pak po setmění hůře využitelná a omezuje možnosti zábavy v létě. Nedostatečné zahradní osvětlení může dokonce představovat bezpečnostní riziko, protože pachatelé trestných činů se mohou dostat do zahrady s minimálním rizikem, že budou spatřeni. K dobrému návrhu osvětlení se přistupuje ve více vrstvách – nejprve potřebujete praktické světlo v pozadí, abyste viděli, co děláte. To by nemělo být příliš jasné, protože může být rušivé pro sousedy a volně žijící zvířata. Budete však chtít mít dobrou viditelnost na terase, stejně jako na případných oddělených venkovních místech k sezení a stolování.

Dále se zamyslete nad cílenějším osvětlením cest a pracovních zón, jako je například gril. Pečlivě promyslete umístění světel, aby bylo možné zakopat kabely a diskrétně umístit svítidla. Nakonec zvažte přidání osvětlení siluet, které zdůrazní klíčové dekorativní prvky v zahradě – například osvětlený sochařský strom, sochu, vodní prvek nebo růžový altán. Různé světelné vrstvy a zóny je třeba ovládat na samostatných obvodech, abyste mohli vytvořit tu správnou atmosféru.

Nedostatečné osvětlení
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

7. Nadměrné dekorace

Poslední 7 věcí je přeplněná výsadba a zahradní dekorace, které zahradu zahlcují. Odstraňte nepotřebné předměty a rozmístěte rostliny. Upřednostněte kvalitu před kvantitou. Maximalistická zahrada může být velmi působivá, ale ve snaze nacpat do zahrady co nejvíce zajímavostí mohou zahradníci přehánět a design pak působí méně elegantně. Vždy zkontrolujte velikost vzrostlých rostlin a správné rozestupy zakoupených rostlin, aby nebyly příliš namačkány na sebe. Mezery můžete zatím vždy vyplnit letničkami.

Zahradničení v nádobách je sice cenným přínosem pro vnesení osobitosti do zahrady, ale příliš mnoho květináčů způsobuje, že prostor vypadá nepřehledně. Obecně platí, že méně větších nádob je lepší než mnoho malých květináčů. Větší nádoby jsou nejen estetičtější, ale také méně náročné na zalévání a poskytují větší prostor pro zajímavé výsadby.

Nadměrné dekorace
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

V našem článku jsme se zaměřili na běžné chyby, konkrétně 7 věcí v zahradním designu a jak tyto chyby řešit, aby vaše zahrada byla harmonická a přitažlivá. Zvýraznili jsme význam soudržnosti při používání nesourodých materiálů, jako je důležitost vybírání doplňujících se materiálů pro dosažení esteticky příjemného vzhledu. Upozornili jsme na negativa používání plastů v zahradě a na lepší alternativy, jako jsou přírodní materiály nebo vintage kousky. Diskutovali jsme o tom, jak designový zmatek a neudržovaná zahrada snižují celkový vzhled zahrady a poskytli jsme rady, jak tento problém řešit. Také jsme zdůraznili, jak nadměrné používání rostlin a dekorací může zahradu přeplnit a jak může nedostatečné osvětlení omezit její funkčnost a bezpečnost. Prozkoumali jsme 7 věcí, které mohou ovlivnit krásu a funkčnost vaší zahrady, od výběru materiálů až po správné osvětlení a údržbu, abychom vám pomohli vytvořit harmonický a esteticky přitažlivý venkovní prostor.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno