Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Vína > Domácí víno z ananasu

Stránky: 1, 2   

Domácí víno z ananasu


host - xxx.xxx.137.170 (?)
8.12.2015 16:50, počet návštěv: 10456
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den.

Našla jsem na půdě demižon, pořídila si kvasnou zátku, přečetla jsem několik receptů na domácí víno. Za chvíli budou v obchodech ananasy za pár korun. Recept na ananasové víno jsem nenašla. Zkoušel to někdo? Předem děkuji za řady a zkušenosti. Sama jsem víno z ovoce nikdy nevyráběla.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Domácí víno z ananasu


Georg Black (329) - xxx.xxx.38.186 (?)
9.12.2015 8:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Obecně bych viděl problém s určením cukru a kyselin. To hodně závisí na zralosti plodů.

Pokud bude málo cukrů, tak se vytvoří málo alkoholu a tím bude víno slabé a bude mít sklon se kazit.

Našel jsem, že ananas obsahuje cca 10%cukrů, co ž je podobné jak hrušky trnky nebo višně.

Kyseliny jsem nikde nezjistil a budou hodně proměnlivé v závislosti na zralosti plodů.

Jako nástřel bych zkusil na 5l vína.

1,5 kg ananasu, 1kg cukru, 10-20g kys.citr.

Zbytek analog dle brožury p.Valenty. Jestli plody svařit, či přelít vařící vodou, nechat nakvasit apod. To už je otázka, pokusu a omylů.

V jižní Americe se to prý jmenuje vino chicha, ale při pokusu o překlady to vypadá, že to tam je jakákoli zkvašenina.

Hodně štěstí a dejte vědět, jak jste dopadla.

GB

Připojit reakci
      

Domácí víno z ananasu


host - xxx.xxx.137.170 (?)
14.1.2016 8:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den.

Tak jsem víno z ananasu 8.1.2016 založila. Do 30 l demižonu jsem dala sedm očištěných a rozsekaných anansů spařených vroucí vodou, 15,5 l převařené vody s 6 kg cukru, 40 g kyseliny citronové, kvasinky a živnou sůl pro kvasinky. Vino krásně bublá. Zatím jsem tedy spokojena a uvidím, jak vše půjde dál. Budu informovat wink

Obrázky:

Připojit reakci
         

Domácí víno z ananasu


host - xxx.xxx.137.170 (?)
14.1.2016 8:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Opět jsem se zapomněla podepsat... Lenka

Připojit reakci
         

Domácí víno z ananasu


Georg Black (329) - xxx.xxx.38.186 (?)
14.1.2016 10:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No to ještě přitlačtecheeky

1. kvasinky jste prostě nasypala, nebo nechala nějak rozmnožit

2. za jak dlouho to začlo kvasit

3. teplota (stačí okolní)

4. stav ovoce (zralost, sladkost/kyselost)

Připojit reakci
            

Domácí víno z ananasu


host - xxx.xxx.137.170 (?)
14.1.2016 10:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Takže ještě doplňuji přesný postup. Sedm očištěných ananasů jsem rozsekala v robotu na kaši, vylila do tří pětilitrových lahví, zalila jsem každou láhev vroucí vodou s cuktem. Celkem jsem měla na toto množství dva litry vody a půl kila cukru. Po vychladnutí jsem do lahví vsypala celkem dvoje kvasinky Vinka a dvě živné soli. Rozmíchala, lehce přiryla víčkem. Měla jsem v plánu z tohoto vylisovat šťávu, ale nemám lis, musela bych improvizovat. V práci mi poradili dát do demižonu vše, prostě nelisovat. Takže jsem druhý den vše vylila do demižonu a pak doplnila tak, jak jsem psala v předchozím příspěvku. Ananasy byla spíše méně zralé sad, ale jiné prostě nikde nebyly. Cena jednoho ananasu byla 29,90 Kč. Ananas začal kvasit už v lahvích, takže po přelití do demižonu a uzavření kvasnou zátkou už bublalo. Mám ho v kuchyni na zemi, teplota vzduchu v bytě je 20 až 22 st.

Lenka smiley

Připojit reakci
               

Domácí víno z ananasu


Georg Black (329) - xxx.xxx.38.186 (?)
14.1.2016 12:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

jo to už je lepší. wink

Kvasinky je lepší nachat 2-3 dny namnožit viz pdf p.Valenty

Pokud maté možnost a už to takhle pěkně jede, tak se to dá klidně dát do nějakých 17+-2°C. Bude to sice kvasit déle, ale zato lépe a s menším úbytkem na aromatu. Ale 20 je dobrý. Horší by bylo nad 25°C. Toho jsem se obával.

Tak ať se daří. My už upíjíme rybízák a višňové(po půl roce od kvašení).

GB.

Připojit reakci
                  

Domácí víno z ananasu


vyslouzil (17390) - xxx.xxx.15.90 (?)
14.1.2016 14:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Chápu zahradnické nadšení z výroby domácího vína. Ale když všechny suroviny musíte kupovat - ananasy, cukr, kyselinu, kvasinky, bublátko, zátky, demižon... není lepší - ne-li dokonce levnější - koupit a popíjet stolní italské víno z Penny 5l za 99 Kč? 

Připojit reakci
                     

Domácí víno z ananasu


host - xxx.xxx.225.162 (?)
14.1.2016 16:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já bych to víno nechal raději v pokojové teplotě a do chladu bych ho přestěhoval až po prvním stočení z kvasnic a kalů. Úniku aromatu bych se nebál, spíš lenivého kvašení - "cukerný nálev" měl podle Vašeho popisu 28°Bx, netuším jak cukernatost klesla po smíchání s ananasy, ale vypadá to, že chcete víno spíše sladší až dezertní. A u takových při nedokonalém vykvašení nastávají během skladování a ležení problémy se sekundárním kvašením. Vystřelováním zátek a jejích zakalením. Proto mají kvasit v teple a navíc se cukerný roztok přidává postupně během bouřlivého kvašení. Nebo se taková vína dolihují, stabilizují přídavkem lihu. Třeba vodky když není líh. Nebo komu chutná tuzemák. Ale to jsem odbočil trochu... * Bohužel těch kalů bude příšerné množství. Teda jestli jsem dobře pochopil to rozmixování dužin v mixéru. Tím způsobem vznikne mnoho nevylisovatelné a nepřefiltrovatelné sra.ky která mimo předestilování nemá žádné využití. Příště se snažte podobné ovoce po mírném nakvašení když ne vylisovat, tak aspoň nějak přecedit. PAN ing. Valenta popisuje popisuje takových způsobů dost. Pokud se Vám nelíbí nebo zdají pracné a chcete zkvašovat i tuhé podíly ovoce, tak je jen velmi šetrně podrťte nebo nakrájejte na kousky. * Levná vína, italská asi většinou, z marketů jsou perfektní, díky za ně. Kde jinde sehnat šikovné 5l skleněné demižonky za takovou cenu? Nebo levnou surovinu po odsíření vhodnou k prvním základním pokusům s homedistillerstvím? Myslím, že nikde jinde... Ale osobně raději vypiju každý, byť i ne celkem zdařilý pokus o domácí víno než takovou sra.ku která je, pokud to přeženu, i zemi původu levnější než voda. Rafael.

Připojit reakci
                           

Domácí víno z ananasu


vyslouzil (17390) - xxx.xxx.15.90 (?)
15.1.2016 8:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

S italským vínem v 5l demižonech jsme projeli tamní Dolomity a zas tolik nás neuráželo. Doma v Česku jsem ho neokusil. Ale pár domácích jsem už ochutnal a zdaleka ne všechny by by byly prodejné jinak než zdarma bezdomovcům.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Jaký další postup s rybízovým vínem?722.11.20195245
Zpětný tah kvasné zátky - voda v demižonu49.8.20191475
Bratrancove trnkové víno919.7.20191749
Příliš sladké šípkové víno26.5.20191051
Skleněný chladič36.3.20197367
Jablečné víno191.3.20193713
Příliš velká hustota vína po dokvašení827.11.20185271
Síření silně alkoholového ovocného vína či vína z květu431.10.20181973
Množení kvasinek Vínka1431.10.201815456
Jak vyrobit domácí víno v malém2620.10.2018134502
Skladování vína v sudech 50.l z HDPE plastu11.6.20181453
Kvasná skleněná zátka (trubička)424.4.20183355
Jablečné víno81.3.20186512
Borůvkové víno913.9.201710173
Malinové víno 49.9.20174863
Bezové víno223.8.201714607
Rybízové víno 524.7.20173690
Víno z hlohu2928.12.201613244
Co se to vytvořilo na hladině? 312.12.20163479
Domácí víno - základní problémy5310.12.201647598
Ostružiny ve vodce1614.9.201621956
Zastavené kvašení u rybízového vína191.9.201610861
Jak odpeckovat 100 kg třešní?1126.7.201628102
Pěna na rybízovém vínu36.7.20162852
Domácí víno z ananasu1426.6.201610457
Měření lihoměrem162.2.201632385
Ziadne bublinky21.12.20153154
Do akej vysky plnit demion? 1320.11.20158505
Ako pricukrit rozmiagane hrozno?269.11.201512609
Presny recept na vino z hrozna modreho neskoreho229.10.20154611
Víno, najrychlejsia vyroba2420.10.201515359
Jablečný burčák6013.10.2015103378
Domáci víno213.10.20156453
"Lisování" révy bez lisu103.10.201511440
Jiskra vína720.8.20155693
Rozdíl ve víně a v postupech1820.7.201515869
Proč mi pění víno?726.1.20158738
Matolinový klobouk - lisování711.6.20146033
Měření PH moštu34.6.20146057
Spínač teploty613.12.201311090
Další diskuze: 1, 2  
Další diskuze na téma Vína najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa7:42
Kaiserova elektrická udírna21.11.2019
Uzení masa19.11.2019
Uzení masa19.11.2019
Uzení masa17.11.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů