Sušené švestky, povidla

host - 78.10 (?)
17.12.2012 9:14

Otázka je, zda je jí tam třeba. Datle a fíky tam suší na přímém slunci a zdá se že úspěšně. Možná by ale našla uplatnění v úzkém pásu kolem Szředozemního moře...

Ing. Fidla

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 115.132 (?), 16.12.2012 15:12

Meruňky sušíme, vždy na sušičce. Zralé, Vypeckované půlky plodů namáčíme před uložením do sučičky do roztoku cukru s kyselinou citronovou min na hodinu. Kyselinu proto aby plody v průběhu sušení nezhnědly. Na síta kladem stranou řezu nahoru. Ze směsi křížal jsou spolu se sušenými hruškami první pryč.   yes    j.c.

host - 171.155 (?), 16.12.2012 20:51

já suším meruňky i broskve jako jablka, či hrušky. Nakrájené asi na 5mm plátky. Je to někdy trochu moročina, nesmí být úplně přezrálý. Ale ve směsi s ostatním sušeným ovocem lahůdka.

Lucas

PavelRabek - (43) - 145.17 (?), 16.12.2012 22:10

Tím fiaskem myslíte co? Plody zplesnivěly?

Jakou jste zkoušel sestrojit solární sušičku? S přímým nebo nepřímým sušením? Také bych si ji chtěl postavit, tak sbírám zkušenosti (pozitivní i negativní). Zkoušel jste v ní sušit i něco jiného než švestky?

Jinak k tématu - usušené švestky dávám do sklenic a místo víčka dávám ubrousek s gumičkou - vydrží dlouho. Jednou jsem dal obyčejné neprodyštné víčko a obsah bohužel zplesnivěl.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 92.38 (?), 17.12.2012 7:10

Solární sušičku jsem sestrojil podle nákresu na netu s přímým sušením - vypadá jako malé pařeniště s přívodem a odvodem vzduchu. Sušil jsem v ní všechno možné - byliny, houby, aj. Ty lze ale sušit i bez sušičky. Problém je, že sušení je závislé na slunečním svitu a tomu nelze poručit. Švestky a jiné šťavnaté ovoce vyžaduje delší sušení, jak se zatáhlo, byl problém. Myslím, že solární sušička patří do Afriky.

host - 78.10 (?), 17.12.2012 9:14

Otázka je, zda je jí tam třeba. Datle a fíky tam suší na přímém slunci a zdá se že úspěšně. Možná by ale našla uplatnění v úzkém pásu kolem Szředozemního moře...

Ing. Fidla

Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.23 (?), 17.12.2012 9:14

Kdo má chuť, nadšení, velké úrody a taky prostor, ať si postaví klasickou bezdýmovou sušírnu ovoce s proutěnými platy, které se používaly před sto i více lety. Pár jsem jich viděl, byly umístěny většinou přímo v polních sadech. Má to své kouzlo a ovoce z nich je výborné.

jardo - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (91) - 226.194 (?), 18.12.2012 6:33

A je tu niekto, kto takú sušiareň má, alebo vie ako by mala vypadať? Je tu vláko o griloch a údiarňach, ale sušiareň napopisuje nikto.

P.Z. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (717) - 148.21 (?), 18.12.2012 10:29

Pripajam sa, ak ma niekto planik bezdymovej susiarne, zverejnite ho prosim.

jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (803) - 38.130 (?), 18.12.2012 13:49

Udělal jsem si sušárnu /hlavně na švestky/ tak, že mám deset rámečků se síty, které zasouvám do nahoře i dole otevřené překližkové bedny, kterou stavím na nízkou spodní bednu stejného půdorysného rozměru, ve které jsou v kovových držácích nasunuty topné tyče příkonu asi odhadem 400W. Spodní bedna je také nahoře a dole otevřená a její rohy zpevňují plechové úhelníky, které spodek ale i vršek přesahují a takto vytvořené nohy tvoří mezeru pro přístup vzduchu a vrchní jejich přesah jistí nasazenou horní bednu proti posunutí. Teplý vzduch ze spodní části postupuje nahoru a prochází sušičkou přes síta a mezery, které jsou vytvořeny střídavým doražením sít na zadní stěnu a čelní zakrývací desku. Mezery vytváří určitou cirkulaci v prostoru sušení, což pokládám za příznivé vzhledem k ovívání povrchu sušených plodů.Vzdálenost mezi síty je asi 5 cm. Spodní síto je asi 20cm nad okrajem bedny. Horní síto je asi15cm pod horním okrajem. Proudění vzduchu v sušičce tlumím průlinčitou tkaninou přehozenou přes horní okraj. Kovová síta s rámečky jsou pocínovaná a jejich velikost je asi 40x60 cm. Zamýšlím tuto sušičku stavět na venkovní sporák /udírnu/, po případě ji doplnit pro sluneční ohřev. Ale nejlépe se suší v suchém prostředí paneláku. Ještě bych dodal, že bramborový košík švestek suším s přestávkami asi 2dny.

pavel... - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (113) - 19.114 (?), 18.12.2012 21:12

Plánek nemám, ale byl jsem kdysi v Hostětíně, kde mají historickou sušárnu na ovoce.  Připojuji webovou adresu. Sušárna je stále funkční, ale spíše velkokapacitní.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz