Sušené švestky, povidla



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
               
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.23 (?) 
18.12.2012 9:05

Po usušení:



Boskoopské
Boskoopské
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
                  
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5576) - 133.163 (?), 18.12.2012 9:41

Jablka sušíme také a jsou mňam.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 157.7 (?), 21.12.2012 7:47

Na sušení se mě nejvíc osvědčily velké jugoslávky. Vypeckované. Čerstvé nic moc, ale sušením se chuť zkoncentruje a jsou lepší než např. wajhamky. Navíc je této trnky i po usušení plná huba. Skladují se v plátěných pytlíkách u trámu na komoře -na mrazu, díky tomu si natáhnou tolik vzdušné vlhkosti kolik chtějí, a i když jsou těsně po usušení tvrdé, tak po nějaké době skladování jsou krásně vláčné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 65.144 (?), 21.12.2012 8:53

Co mate na mysli pod terminem 'velké jugoslávky', napr. Čačanskou lepoticu? To bych uvital, te se mi rodi hodne. Čačanská najbolja se mi neosvedcila (cca 600 m.n.m., JZ svah), tu uz nemam. J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 157.7 (?), 21.12.2012 12:01

Nevím co je to za odrůdu, je to trnka přes celou dlaň, snad 6 až 7 cm na výšku. Čerstvá není moc sladká, spíš bez chuti a bez zápachu, ale po usušení a zkoncentrování chuti je sladká tak právě akorát. Dozrává okolo 20.srpna. Naproti tomu wajhamka je čerstvá vynikající a po usušení je doslova nechutná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 65.144 (?), 21.12.2012 12:29

To bude asi Čačanská najbolja, ta je velmi velka a dost bez chuti, u mne v chladnejsi poloze se ji navic moc nedarilo. Ale Lepotica vcelku chutna je a i dost velka, zkusim nasusit, susena by mohla byt jeste lepsi nez cerstva, jak rikate. J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 5.1.2014 15:42

Povidla(CTRL+C,CTRL+V,(zdroj-net,účel:edukace populace)

Sdělovací prostředky nelžou. Švestek se letos opravdu urodilo. Pro majitele jedné hýčkané, před šarkou úzkostlivě střežené švestičky jistě zpráva velmi radostná. Pro opečovatele starého sadu s tolika stromy, že jejich přesný počet nezkoumají – jednoduše modrá pohroma. Ale při pohledu na ty nádherně ojíněné modré šišky se prostě kdesi v hloubi duše probudí hromadivý a křečkovací pud i v někom tak rozmazleném přemírou ovoce, jako jsem já. No řekněte, dokázali byste tam tohle nechat?

Trhání je ovšem jenom začátek a když se navíc v člověku probudí chamtivost, jsou pak následky o to těžší. Váhala jsem tedy, co s tou modrou hromadou. Sníst se něco takového prostě nedá. Sušit? – není kde. Kvasit? – to už vůbec není kde. Kompoty? – ty nejen objem úrody neredukují, ale naopak ho ještě protivně namnoží a kdo to má kam dávat, špajz je mrňavý. Zbývala povidla. Moje dětská noční můra – obrovský hrnec, obrovské mnohahodinové míchání a nakonec obrovské drhnutí připálenin. Na to jsem si prostě netroufla – s postupujícím věkem nesmírně lenivím.

Tak jsem se rozhodla zkusit recept své teplické babičky, kterému jsem dosud pranic nedůvěřovala, jsouc vychována v přesvědčení, že bez práce nejsou koláče, zejména ne ty povidlové. Ale když je vstupního materiálu přebytek, zkusit se to může – vyhodit se to dá vždycky, že. O to větší byl můj úžas, že to opravdu bezchybně funguje! A jak tedy na to?
Švestky vypeckujeme a nasypeme do pekáče s nekovovým povrchem (může být smalt, sklo, to je jedno).

Klidně můžeme pořádně pěchovat a přeplnit pekáč až do kopce, kopec se postupně speče a padne do údolí. Přidáme špetku soli, koření podle chuti (skořice, badyán, citronová kůra). Podlijeme asi deckou obyčejného octa kvasného lihového a strčíme do trouby vyhřáté na 170 stupňů. A dále si toho nejen nemusíme, ale přímo NESMÍME! všímat. Pouze v případě paniky, že povrchová vrstva švestek ohoří, je můžeme zlehka lžící zanořit dospod, ale rozhodně ne dříve než po hodině pečení. Celkový čas, který potřebuje pekáč strávit v troubě, je kolem pěti hodin. Ale bez problémů lze dělat libovolné přestávky a péci třeba první den dvě hodinky, další den hodinku a za dva dny dopéct. Což je i můj případ – každý večer po návratu z práce dát povidlům zahřívací hodinku.

Výsledek stojí zato – především naprosto nepřipálený pekáč! A jako vedlejší produkt dokonale hustá, tmavá povidla, vonící po švestkách a zkaramelizovaném vlastním přirozeném cukru. Ta už stačí nandat do skleniček, na povrchu zakápnout rumem, případně otřít zapatlaný okraj sklenice ubrouskem navlhčeným rumem, zavřít vyvařeným suchým víčkem, otočit na pár minut víčkem dolů a pak opět do normální polohy. A uskladnit. Na zimu, samozřejmě – přece to všechno spustily pudy a touhy po zásobení se na horší časy, že.Už jsou ve špajzu :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 5.1.2014 17:22

proboha neotáčet!!!

Povidla mají být tak hustá, že by se k víčku neměla překlopit (pak to nemá účel sterilace víčka) a pokud se překlopí tak se vychlanuvší nevrátí zpět. Nepleťte sem pravidla od jamů a marmelád. Povidla se na povrchu přetřou 60% ní slivovicí a tím to končí. Jestli dáte víčko, celofán mebo pergamenový papír je zcela jedno. Jenom proboha neotáčet!!!

surprise

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 5.1.2014 18:08

Nepleťte sem pravidla od jamů a marmelád. Jenom proboha neotáčet!!!

Většina receptů na netu doporučuje po naplnění sklenic horkými povidly, a zavíčkování jejich překlopení za účelem lepší sterilace víčka, a nejbližšího volného prostoru.Asi to nebude zcela platit pro jiný použitý materiál, než je klasické víčko.Né každý vlastní 60%ní slivovici, ale i méně procentní alkohol je vhodný.Překlopit sklenici za účelem sterilace můžete na nezbytně nutnou dobu, než povidla zcela ztuhnou, jsou po určitou dobu ve sklenici vláčné.Záleží taky v jaké konzistenci si je připravíte.Pokud se musí dopravit do sklenice, pak nemůžou být ve zcela tuhé formě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 5.1.2014 19:08

Víčka můžete tahat z horké vody nebo ohřát v troubě, ale pokud to mají být povidla a nikoliv švestkový jam, tak poznáte o čem mluvím. Na internět mnozí připíšou i to co nedělají. Například neotáčejí, ale zavíčkované sklenice dají do peřin, stydí se za to ohřívání postele a tak radši napíšou "otočíme".

Správně hustá povidla snesou i převázání celofánem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika