|
Uchovani roubu v lednicce
|
|
|
|
|
|
|
Pavel_CZ - Stříbrný Zahrádkář (254) - 98.96 (?) 18.1.2016 8:27, zobrazeno: 15894x
Pred Vanocema jsem dostal nejake rouby a vcera, kdy jsem je kontroloval, tak jsem si vsiml, ze nektere jsou trochu narasene a na nekolika z nich se objevila plisen. Loni se pritom nic takoveho nestalo. Lednicka byla nastavena na 5 stupnu, tak jsem teplotu snizil na 3 stupne a rouby oplachl ledovou vodou. Uchovavam je v ziplocovem sacku s navlhcenym ubrouskem. Predpokladam, ze snizeni teploty o 2 stupne zastavi raseni, ale mam trochu strach z plisne. Mate nejaky tip, jak rouby osetrit, aby vydrzely co nejdele? Dekuju za poznatky.
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.81 (?), 18.1.2016 10:52
Asi moc neporadím. Nikdy jsem nemněl žádný roub v ledničce celou zimu a nikdy jsem tam neměl roub meruňky a asijské slívy.
Měl jsem v ledničce třešeň, slivoň, možná jabloň (ale jabloň je odolná nepotřebuje proto takovou péči). Rouby jsem do ledničky dával na jaře, když jsem je odebíral pozdě. „Balil“ jsem je „do sněhu“ a nechal pak v pytlíku zmrznout na cca -5º C. Bez plísně, výsledky dobré.
Nebo v předjaří, když jsem se už obával uložit roub venku. Zabalený ve vlhkých novinách a zase v pytlíku, kolem 0º C. V novinách proto, že někde jsem se dočetl, že tiskařské barvy jsou jedovaté a plísním škodí. Bez plísně, výsledky dobré. JG
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pavel_CZ - Stříbrný Zahrádkář (254) - 98.96 (?), 18.1.2016 13:54
Diky vsem za odpovedi. Mythos na ty zasazene rouby vyzkousim, to bude asi cesta.
Loni jsem s tim problem nemel (akorat u tresne a to uz po vice nez dvou mesicich), ale je pravda, ze teplota byla 4 stupne. Jak se zda, i stupen navic hraje roli.
Google rika, ze by se rouby mely uchovavat pri teplote 1-4.5 stupne (bylo to ve fahrenheitech 35-40). Prej by tak mely vydrzet pul roku i vic
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 67.66 (?), 18.1.2016 17:33
Rouby, které jsem dostal či nastříhal před Vánoci, jsem zapíchnul do země. Ty, které jsem dostal či nastříhal nyní, jsem nechal ležet vedle nich, protože do zamrzlé půdy zapíchnout nejdou. Balením máčením a strkáním roubů do lednice si jen koledujete o plesnivění, narašení, vylomení pupenů. Pokud venkovní mráz neubližuje stromům, z nichž byly rouby ustřiženy, nevadí ani roubům samotným.
Za zvážení stojí, zda vložit do lednice rouby v dubnu a květnu. Já to nedělám, protože tak velkou lednici nemám. Přesto rouby vydrží svěží nenarašené a v pohodě s nim, i roubuju slivoně za kůru 2 týdny po odkvětu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 14.170 (?), 18.1.2016 19:36
Ten mokrej hadr k roubům nedávám. Je ale potřeba je velmi dobře zadělat do igelitu a dát do chladného místa v lednici. V děravém pytlíku se rouby v lednici vysuší. V kancelářské lednici jsme měli takový šuplíček pod mrazákem. Větší množství roubů jsem skladoval v chlaďáku s jablky (cca 3°C) Bál jsem se ethylénu, který by mohl projít mikrotenem k roubům. Dopadlo to ale dobře a rouby byly v květnu ok.
Pane Vysloužile, to ty rouby ani nijak nezastíníte?
V.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3
|
|
|
|
|
|
|