Nažloutlé okurky: zajímavé příčiny a praktická řešení

Zdroj: www.bhg.com

Nakládané nebo čerstvé okurky (Cucumis sativus) jsou jednou z nejoblíbenějších domácích zeleninových plodin. Snadno se pěstují a jsou plodné. Občas však slyšíme znechucenou otázku zahrádkáře: Proč je moje okurka žlutá? Zkazily se plody? Proč mám nažloutlé okurky? Odpovědi a řešení najdete právě zde.

Proč mi žloutnou okurky?

Pokud žloutnou samotné plody okurky, je pravděpodobné, že to má konkrétní příčinu v prostředí. Nejčastějšími příčinami jsou:

  • Přezrálost
  • Nedostatek dusíku
  • Odrůda

Přespřílišná zralost

Jednou z nejčastějších příčin žloutnutí plodů okurek je jejich pozdní sklizeň. Pokud necháte plody okurky dlouho ležet na rostlině, zežloutnou a stanou se nechutnými. Kontrola obalu se semeny vám pomůže zjistit, kdy je správný čas pro sklizeň různých odrůd okurek.

Okurky na nakládání by měly být krátké, pevné a tmavě zelené. V době sklizně jsou obvykle dlouhé asi 10 cm. Pokud jsou delší, jsou přezrálé a často začnou žloutnout. a nažloutlé okurky jsou na světě.
Krájené okurky jsou delší než okurky na nakládání a v závislosti na odrůdě dorůstají délky 15-30 cm. Měly by být poměrně pevné a zcela zelené. Pokud plody začnou žloutnout, jsou přezrálé a pravděpodobně zhořkly.

Nedostatek dusíku

Studie prokázaly, že zelenou barvu okurek podporuje dostatek dusíku. Původně se myslelo, že doplňování dusíku povede pouze k explozi listů, které zastíní plody a výsledkem budou bledé cukety, ale není tomu tak. Výsledky se samozřejmě lišily v závislosti na odrůdě.

Okurky jsou silní krmiváři a měly by se přikrmovat v době výsadby a znovu, když začnou kvést. Při výsadbě zapravte do půdy kompost, dobře shnilé hnojivo nebo hnojivo s pomalým uvolňováním.

Když rostliny začnou kvést, potřebují hodně draslíku. Pro dosažení optimální plodnosti, právě když začínají kvést, podávejte rostlinám tekuté hnojivo bohaté na draslík podle pokynů výrobce. Pokračujte v přikrmování rostlin každé čtyři týdny, dokud nepřestanou plodit.

Žluté odrůdy okurek

Žluté odrůdy okurek představují zajímavou alternativu k tradičním zeleným okurkám. Jednou z populárních odrůd je „Lemon“, která se vyznačuje svěží a osvěžující chutí, připomínající citron. Tato odrůda nabízí nejen estetický prvek do zahradního prostoru, ale také nový gastronomický zážitek.

Další zajímavou žlutou odrůdou je „Crystal Apple“ nebo známá též jako „Crystal Lemon“. Tyto okurky jsou kompaktní, kulaté a mají jemnou chuť. Svou podobou připomínají spíše malé jablka než tradiční okurky. Jsou ideální pro výrobu okurek v nálevu nebo jako dekorativní prvek ve vašem jídelníčku.

Rozmanitost barevných odrůd okurek přináší do zahradničení a kulinářského světa nové možnosti a kreativitu. Žluté okurky nejsou pouze o estetice, ale mohou také obohatit chuťový zážitek a poskytnout pestrou paletu barev na talíři.

Zdroj: theplantbible.com

Konzumace žlutých okurek

Všechny výše uvedené nažloutlé okurky jsou určeny ke konzumaci ve žluté barvě a jsou dokonale jedlé. Okurky určené k nakládání nebo krájení, které mají být zelené, jsou však po zežloutnutí nepoživatelné. Bývají jadrné s velkými semeny a poměrně hořké. Zelené okurky, které zežloutly, jsou také poměrně křehké a náchylné k poměrně rychlé hnilobě.

Proč mi žloutnou listy okurky?

Možná to nejsou samotné okurky, ale žloutnoucí listy okurky na vaší rostlině. V takovém případě je pravděpodobnější, že viník souvisí se škůdci nebo chorobami.

Škůdci

Na rostlinách okurek se mohou vyskytovat ploštice i svilušky.

Anasa

Anasa tristis má ústní části, které pronikají do jemných listů a vysávají z rostliny šťávu. Jejich vajíčka jsou oválná a zlatavě zbarvená, často nakladená ve shluku pod listy. Poškození se projevuje malými žlutozelenými až bílými skvrnami na listech, které mohou být také žluté a potrhané. Napadení může snížit produkci a růst okurek.

Vajíčka lze odstranit ručně a zlikvidovat. Chcete-li zmařit žír dospělců a kladení vajíček, zakryjte rostliny do doby květu kryty na řádcích. Jakmile rostliny začnou kvést, kryt odstraňte.

Svilušky

Poškození se projevuje také žlutými až bílými skvrnami na listech. Tyto skvrny mohou začít tvořit žluté skvrny na horních stranách listů, zatímco spodní strana vypadá jen špinavě.

Svilušky jsou drobné a lze je dobře pozorovat pouze pomocí lupy. Při velkém napadení jsou na rostlině vidět malé pavučiny. Vysávají z listů chlorofyl, což může vést k úhynu rostliny.

Některé svilušky lze z rostliny vypudit hadicí. Jejich populaci může snížit také aplikace insekticidního mýdla nebo neemového oleje. Udržujte plochu bez plevelů, podporujte dravý hmyz a udržujte rostlinu zdravou a bez stresu. Na začátku sezóny lze k odpuzování svilušek použít řádkové kryty.

Nemoci

Žloutnutí listů okurek může být důsledkem houbových, bakteriálních nebo virových chorob.

Nažloutlé okurky: zajímavé příčiny a praktická řešení
Zdroj: mygardenlife.com

Antraknóza

Antraknóza se projevuje kulatými až nepravidelnými skvrnami na listech, které mohou být žluté, hnědé nebo šedé. Tyto příznaky však může způsobovat několik houbových a bakteriálních patogenů, takže definitivní diagnóza je možná pouze na základě laboratorního vyšetření. Boj proti antraknóze:

  • Pěstujte odrůdy odolné vůči chorobám.
  • Vyvarujte se stlačování rostlin
  • Zalévejte u báze rostliny
  • Očistěte a zlikvidujte veškerý rostlinný detrit.
  • Několikrát během vegetačního období vysazujte semena nebo přesazené rostliny.

Plesnivost puchýřnatá

Další houbová choroba, plíseň padlí, má podobné příznaky jako antraknóza, s tím rozdílem, že na spodní straně listů se objeví rozmazané šedé skvrny. Puchýřnatost, kterou podporuje vysoká vlhkost, nízké teploty a vlhkost, se na listech obvykle objevuje na začátku až na konci léta a může se šířit s rostoucími teplotami. Ošetření je podobné jako u výše uvedené antraknózy.

Virus mozaiky okurky (CMV)

Toto onemocnění se projevuje žlutou nebo zelenou mozaikou. Při výskytu viru okurkové mozaiky mohou být listy rostlin zkroucené, zakrnělé nebo deformované a/nebo se mohou kroutit nahoru nebo dolů. Tato virová choroba je přenášena hmyzem a přežívá ve vytrvalých pletivech. Co dělat?

  • Zlikvidujte napadené rostliny
  • Odstraňte plevel
  • Zlikvidujte mšice a okurkové brouky, kteří působí jako přenašeči.
  • Vysazujte odrůdy odolné vůči chorobě
Nažloutlé okurky: zajímavé příčiny a praktická řešení
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

Celkově lze říci, že žloutnutí okurek může být způsobeno různými faktory, včetně přezrálosti, nedostatku dusíku nebo původem odrůdy. Je důležité pečlivě sledovat stav rostlin, pravidelně je přikrmovat, a v případě napadení škůdci či chorobami přijmout vhodná opatření. Zároveň můžete experimentovat s pestřejší paletou barevných odrůd okurek, jako jsou žluté varianty, které nejen esteticky obohacují zahradu, ale mohou nabídnout také zajímavé chuťové zážitky a kulinářské inovace. Nyní, když znáte možné příčiny nazloutlých okurek a jak s tím zacházet, můžete se těšit na pestrou sklizeň, která zahrnuje nejen tradiční zelené okurky, ale i zajímavé nažloutlé okurky, které oživí váš zahradní repertoár a potěší chuťové buňky.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno