Jak na řez ovocných stromů a kdy začít?

Řez ovocných stromů je nezbytnou součástí péče o ovocné sady. Jeho hlavním cílem je udržovat kvalitu plodů, zlepšovat strukturu stromu a podporovat nový růst. Kdy začít s řezem závisí na druhu ovocného stromu a jeho fázi růstu.

Správný řez ovocných stromů

Pro správný řez je důležité znát základní principy a techniky. Za prvé, je důležité odstranit všechny poškozené, nemocné nebo suché větve. Tyto větve nejen snižují kvalitu ovoce, ale také oslabují celkovou strukturu stromu. Dalším krokem je odstranění přebytečných větví, které konkurují hlavnímu kmeni.

Dalším důležitým principem je zachování tvaru stromu. U některých druhů ovocných stromů, jako jsou jablka nebo hrušky, se doporučuje tvarovat strom do tvaru pyramidy. U jiných druhů, jako jsou třešně nebo višně, se doporučuje tvarovat strom do tvaru koruny.

Kdy začít s řezem ovocných stromů?

Kdy začít s řezem závisí na druhu ovocného stromu a jeho fázi růstu. U některých druhů se doporučuje řezat na podzim, jiné na jaře. Například u jablek se doporučuje řezat na podzim, aby se strom mohl připravit na zimu. U třešní se doporučuje řezat na jaře, aby se podpořil nový růst. Důležité je také znát, jaké jsou potřeby konkrétního druhu stromu, aby se mohl správně tvarovat a podporovat produktivitu.

Důležité body, kterých je nutné se držet při řezaních ovocných stromů

Je důležité mít na paměti, že řez ovocných stromů musí být prováděn správně, aby se strom mohl zotavit a produkovat kvalitní ovoce. Je také důležité pečlivě sledovat stav stromu, aby bylo možné identifikovat a řešit případné problémy včas. Pokud nejste jisti, jak na řez ovocných stromů, je dobré se poradit s odborníkem nebo si přečíst odbornou literaturu.

Pokud se rozhodnete provádět řez sami, nezapomeňte na správné nástroje. Je důležité mít kvalitní nůž nebo nůžky na řezání větví, pilu na řezání silnějších větví a ostrý nůž na odstraňování suché kůry.

Jakmile začnete s řezem, je důležité se řídit pravidly a doporučeními pro jednotlivé druhy ovocných stromů. Například u jablek se doporučuje odstranit větve, které rostou pod úhlem menším než 45 stupňů od hlavního kmeni. U třešní se doporučuje odstranit větve, které rostou v blízkosti půdy.

Řez ovocných stromů může být pracný, ale je to důležitý krok k udržení kvalitních plodů a zdravého růstu stromu. Je důležité pečlivě plánovat a provádět řez, aby byl co nejúčinnější. Pokud se rozhodnete provádět řez sami, nezapomeňte na správné nástroje a řiďte se doporučeními pro jednotlivé druhy ovocných stromů.

Jednotlivé ovocné stromy a jejich řezaní 

Jablečný strom: Nejlepší čas pro řez jablečného stromu je v období klidu, tedy na konci zimy nebo na začátku jara. Při řezu se odstraňují sušené nebo poškozené větve a také ty, které rostou pod úhlem menším než 45 stupňů od hlavního kmeni. Tím se zajistí dobrý průtok světla a vzduchu v koruně a zlepší se plodnost stromu.

Hrušeň: Hrušeň by se měla řezat ve stejném období jako jablko, tedy na konci zimy nebo na začátku jara. Při řezu odstraňujeme sušené nebo poškozené větve a také ty, které rostou příliš blízko půdy. Důležité je také odstranit větve, které rostou v křížení nebo se dotýkají jiných větví.

Třešeň: Třešeň by se měla řezat také na konci zimy nebo na začátku jara. Při řezu odstraňujeme sušené nebo poškozené větve a také ty, které rostou příliš blízko půdy. Důležité je také udržovat korunu ve správném tvaru a odstraňovat větve, které rostou v křížení nebo se dotýkají jiných větví.

Meruňka: Meruňka by se měla řezat na konci zimy nebo na začátku jara. Při řezu odstraňujeme sušené nebo poškozené větve a také ty, které rostou příliš blízko půdy. Důležité je také udržovat korunu ve správném tvaru a odstraňovat větve, které rostou v křížení nebo se dotýkají jiných větví.

Závěř řezání ovocných stromů

Je důležité si uvědomit, že každý druh ovocného stromu má své specifické potřeby a požadavky na řez. Je proto důležité se před řezem seznámit s těmito specifikacemi a postupovat podle nich, aby byl řez co nejefektivnější a nejvhodnější pro daný druh ovocného stromu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno