Je možnost zkusit švestku přeroubovat?



host - 6.16 (?)
13.3.2013 17:45

On už i takový sajrajt jako je spála růžovitých přestal být karanténí chorobou. Už jsem viděl pár hrušňových plantáží, které během dvou let padly. Kam se hrabe šarka...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 13.3.2013 8:36

Všichni, kdo shánějí, vysazují a pěstijí tolerantní slivoně (já taky) tak činí proto, že pravé švestky v okolí a záhy i i ty čerstvě vysazené jsou infikované šarkou. Kdyby ne, tak bychom pěstovali pravé Domácí švstky, žádná jiná se jim totiž nevyrovná. Není rozdíl v infekčnosti nemocného stromu a tolerantní odrůdy se zdravými plody. Vykopávat ty, které mají scvrklé plody a nechat růst ty tolerantní se zdravými plody je sice logické pro pěstitele, ale pro šíření choroby bezvýznamné.
   Za svůj život jsem vysadil desítky švstek ze školek i ty naroubované ze "zaručeně zdravých stromů". Všechny dopadly neslavně. Až když jsem přestal nemocné stromy vykopávat a ty, co rostly a byly zdravé ve dřevě, přerouboval, mohu každoročně vypálit pár set litrů kvasu (loni tedy ne, to mi 18.5. všechny pomrzly). Kdybych se řídil zdejšími radami a ty infikované stromy vykopal a vysázel nové, za pár let bych se možná dočkal plodů tak do knedlíků. Na destilát bych si za svého života mohl nechat zajít chuť nebo to vzdát jako Rony.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1597) - 77.140 (?), 13.3.2013 11:05

Pane Martine, pokud někdo váš přízpěvek hrubě zneváží a snaží se Vás prazentovat jako jadernou pumu s tím že vaše slova vytrhává z kontextu a svoje teorie podsouvá (neni to poprvé) jako vámi napsané.Budete reagovat?Já ne!!.
Jednoho ponaučení se Vám přesto dostalo.Nevysazujte mladé švestky pokud nemáté rád knedlíky, přeroubovávejte silně napadané a budete mít metráky mače.Tak se tužte.Nic nedbejte, že každá literatura tyto silně napadané stromy doporučuje likvidovat. - Mičurin II

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 13.3.2013 11:44

 Omlouvám se za atomovou pumu. Myslel jsem to tak, že kdybych chtěl u nás šarku vymýtit, musel bych požít zbraň hromadného ničení, protože nemoc je ve všech zahradách hájích, na mezích i v lese. Máte-li pocit že slova vytrhávám z kontextu, což mě mrzí, odpovězte alespoň panu Ing. Fidlovi, ten to snad nedělá. S jeho slovy do puntíku souhasím, ne snad proto, že se mě zastal, nýbrž proto, že je to tak, jak říká.
     Máte pravdu, v minulosti každá literatura radila napadené stromy likvidovat - to bylo v době, kdy se šarka vyskytovala jen lokálně. Odborníci věřili, že se její šíření tímto podaří zastavit. Dnes víme, že se to nepodařilo. Řešením proto není infikované stromy bezmyšlenkovitě likvidovat, snad pouze ty, které neplodí jsou proschlé, shazují švestky nezralé. Dnešním trendem je vysazovat tolerantní odrůdy a hledat odrůdy zcela odolné. A co se týče náchylných pravých švestek, v některých letech je tlak nemoci silnější, jindy slabší. Mnozí tak úspěšně sklízejí a zpracovávají plody i  těchto stromů Domácí švestky. Já k nim nepatřím
   Nemám rád tak ostrá slova jako p. Martin, ale posledním příspěvkem jste mu pane Polehlo dal trochu za pravdu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 67.66 (?), 13.3.2013 16:07

Mám švestek na knedlíky i na mač ze stromů s šárkou. Řídím se radami pana M.V. a pana Fidly, protože mají hlavu a patu a ví o čem píšou. Ne jako bezobsažné výkřiky některých nejmenuju.
Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 182.227 (?), 13.3.2013 17:13

I postoj k šarce o nás něco vypovídá.Uvedu příklad.

Loni jsem se dostal v zahraničí na obyčejné silnici do dlouhé kolony.Protisměr byl naopak úplně volný.Po půlhodině popojíždění jsem si to prvně uvědomil.Za celou hodinu co jsme stávili popojížděním se nenašel ani jeden řidič, který by, tak jak u nás, předjel celou kolonu volným protisměrným pruhem.Opravdu jsem se divil kam jsem se to dostal.Vždyť u nás by předjížděl někdo celou kolonu každou minutu.Překročili jsme hranice a na prvních deseti kilometrech se mi stalo, že mě tři protijedoucí předjíždějící auta snažila nahnat do příkopu.Tehdy jsem si to uvědomil podruhé.Jsem přeci zpět v Česku a tady žádný nemá ohledy na nikoho.

Že to nesouvisí s šarkou?Ale souvisí.Někteří se chovají stejně.Mám nemocné stromy a jestli chtějí sousedi mít zdravé stromy je to jejich problém.Když nemoc nedostanou od mých, dostanou je od sousedovic.Teorie davu.Víte proč nejde nijak šarka zvládnout?Právě jsem to popsal.P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 13.3.2013 17:26

Přeháníte, Martine. Pan Polehla má svůj názor a stojí si za ním. Což je sympatické, akorát se občas nechá unést emocí, když má někdo názor jiný.
   To, co popsal pan P. by platilo, pokud by šarka byla pouze na slivoních pěstovaných v zahradách. Jenomže ona napadá i stromy a keře divoce rostoucí. A s tím ani sebezodpovědnější zahradník nic nenadělá. Mimochodem, proč asi ukáznění Němci šlechtí své scharkatolerante Pflaumensorten?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 6.16 (?), 13.3.2013 17:45

On už i takový sajrajt jako je spála růžovitých přestal být karanténí chorobou. Už jsem viděl pár hrušňových plantáží, které během dvou let padly. Kam se hrabe šarka...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 13.3.2013 17:56

Proč ukáznění Němci šlechtí své scharkatolerante?Protože se jim až tak nedaří rezistente, ostatně jako mnoho jiným.A věřím tomu, kdyby se podařily nějaké rezistente vyšlechtit, tak by se ani na případnou horší chuťovou kvalitu nehledělo.Ale timto zamyšlením už odbíháme od podstaty debaty zda pěstovat zašárkované slivoně, nebo je při prvních příznacích odstranit.Na to není jednoznačná odpověď.

U nás dokola v sousedství jsou všechny stromy šarkou napadeny, a víceméně v pozdějších létech stromu plodí brakovité ovoce.Soused se mi stěžoval, že nepamatuje doby, kdy švestky padají už v srpnu.Samozřejmě plodí ovoce bez cukrů, bez aromatu.Takové staré stromy bych vykácel hned.Mladé stromky koupené, dobře udělané pokud by se nakazily, tak bych je odstranil  až by plodily brakovité ovoce.Pokud je mladý stromek nakažen, a není to tolerant, tak bych jej několik let ponechal, ale jen za předpokladů kdy plodí ovoce s dobrou, nebo aspoň snesitelnou kvalitou.

V zahradě máme asi pětadvacet slivoní sousedícími s nakaženými kusy od souseda, je mezi nimi vzdálenost tři metry, a pokud vím tak jen jeden stromek z mých vykazuje příznaky šarky na listech, a ten odstraňovat nebudu.Né všechny stromky jsou mladé.Nejstarší asi třicetiletá ZR je uplně zdravá.Nevím, zda se mi podaří uchovat i do budoucna stromky bez nákazy šarkou, ale dbám alespoň na základní principy ochrany.

Šarka vědce a učence až tak nepálí, jako např.rakovina, nebo AIDS, proti kterým už v poslední době slýchávám, že jsou nalezeny přípravky, nebo postupy jak proti nim bojovat, což je pochopitelné.Doufejme do budoucna, že už nebude třeba nemocné stromy odstraňovat, a bude stačit nalít nějaký léčivý roztok ke kořenum.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 13.3.2013 19:37

To co píše pan Slavík, si myslím také. Poblíž mé zahrady stojí aleje hodně starých pravých švestek (snad ještě po Němcích), některé neplodí vůbec, jiné z větší části suché, šarku mají všechny. Kdybych mohl, okamžitě bych je vykopal, jenže nejsou moje. Diskuze se vedla okolo mojich vcelku mladých, zdravě rostoucích nicméně již vzrostlých stromů Zimmerovy které jsem vysadil v 90. letech. Ty jsem nahradil tolerantními - ovšem namísto vykopání a vysazení nových přeroubováním těch stávajících.
   Zelená renklóda vykazuje poměrně vysokou míru tolerance, takže rozpoznat skrytě infikované stromy od zdravých je obtížné. Nedělám si iluzi, že moje ZR šarce unikla, třebaže to na ní vidět není. Ale časem jsou její plody menší a mám podezření, že za to může viróza. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (243) - 227.122 (?), 13.3.2013 20:43
Šárku nehostí jen slivoně, ale i ostatní peckoviny a také byliny. Psát tedy, že pokud by se vysazovalo pouze jojo tak se šárky zbavíme není pravdou. Pokud celkově zhodnotím pěstování u drobných pěstitelů tak meruňky v každém případě a už i slivoně začínám považovat za prodělečnou záležitost a to hlavně kvůli stále vyšším nákladům na chemii a odúmírání ještě před vstupem a nebo na začátku plodnosti. Počasí raději nepočítám... Ano, pokud se člověk stará tak ovoce je, ale ty tam jsou doby, kdy se vysadil strom a s mírným řezem a bez chemie plodil desítky kg ovoce mnoho let. Ještě zkusím tu aprimiru, už jsem si u známých zajistil odběr přímo ve Fytosu v Plzni. Původně jsem ji chtěl jen na myrobalánu, ale po tom co jsem teď měl možnost vidět sad na wangenheimově (hanita, haganta, jojo) tak musím říct, že na této podnoži ty stromy rostou velice pěkně až bych to ani nečekal. Stačí jen zvládnout agrotechniku a opravdu to jde i na půdě srovnatelné s mými podmínkami. Opravdu jsem žasl jak to má pěstitel vychytané a přesvědčil mě o tom, že bude mít na jednotku plochy větší výnos než na myrobalánu v klasickém sponu. Tak ty cenné rady teď uplatním u těch několika mých stromů na wangenheimově, abych už si na ně nemusel převážně jen stěžovat. Jo člověk se učí pořád... Zelená renkloda je na šárku citlivá, sice to na ni není poznat podle těch klasických příznaků, ale stromy napadené šárkou míň plodí a dokonce odumírají a je citlivější na mráz a když se k tomu přidají monilie tak konec...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika