Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Proč ukáznění Němci šlechtí své scharkatolerante?Protože se jim až tak nedaří rezistente, ostatně jako mnoho jiným.A věřím tomu, kdyby se podařily nějaké rezistente vyšlechtit, tak by se ani na případnou horší chuťovou kvalitu nehledělo.Ale timto zamyšlením už odbíháme od podstaty debaty zda pěstovat zašárkované slivoně, nebo je při prvních příznacích odstranit.Na to není jednoznačná odpověď.

U nás dokola v sousedství jsou všechny stromy šarkou napadeny, a víceméně v pozdějších létech stromu plodí brakovité ovoce.Soused se mi stěžoval, že nepamatuje doby, kdy švestky padají už v srpnu.Samozřejmě plodí ovoce bez cukrů, bez aromatu.Takové staré stromy bych vykácel hned.Mladé stromky koupené, dobře udělané pokud by se nakazily, tak bych je odstranil  až by plodily brakovité ovoce.Pokud je mladý stromek nakažen, a není to tolerant, tak bych jej několik let ponechal, ale jen za předpokladů kdy plodí ovoce s dobrou, nebo aspoň snesitelnou kvalitou.

V zahradě máme asi pětadvacet slivoní sousedícími s nakaženými kusy od souseda, je mezi nimi vzdálenost tři metry, a pokud vím tak jen jeden stromek z mých vykazuje příznaky šarky na listech, a ten odstraňovat nebudu.Né všechny stromky jsou mladé.Nejstarší asi třicetiletá ZR je uplně zdravá.Nevím, zda se mi podaří uchovat i do budoucna stromky bez nákazy šarkou, ale dbám alespoň na základní principy ochrany.

Šarka vědce a učence až tak nepálí, jako např.rakovina, nebo AIDS, proti kterým už v poslední době slýchávám, že jsou nalezeny přípravky, nebo postupy jak proti nim bojovat, což je pochopitelné.Doufejme do budoucna, že už nebude třeba nemocné stromy odstraňovat, a bude stačit nalít nějaký léčivý roztok ke kořenum.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 20 a číslo 12.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika