Všichni, kdo shánějí, vysazují a pěstijí tolerantní slivoně (já taky) tak činí proto, že pravé švestky v okolí a záhy i i ty čerstvě vysazené jsou infikované šarkou. Kdyby ne, tak bychom pěstovali pravé Domácí švstky, žádná jiná se jim totiž nevyrovná. Není rozdíl v infekčnosti nemocného stromu a tolerantní odrůdy se zdravými plody. Vykopávat ty, které mají scvrklé plody a nechat růst ty tolerantní se zdravými plody je sice logické pro pěstitele, ale pro šíření choroby bezvýznamné.
Za svůj život jsem vysadil desítky švstek ze školek i ty naroubované ze "zaručeně zdravých stromů". Všechny dopadly neslavně. Až když jsem přestal nemocné stromy vykopávat a ty, co rostly a byly zdravé ve dřevě, přerouboval, mohu každoročně vypálit pár set litrů kvasu (loni tedy ne, to mi 18.5. všechny pomrzly). Kdybych se řídil zdejšími radami a ty infikované stromy vykopal a vysázel nové, za pár let bych se možná dočkal plodů tak do knedlíků. Na destilát bych si za svého života mohl nechat zajít chuť nebo to vzdát jako Rony.