Je možnost zkusit švestku přeroubovat?



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5   
host - 168.142 (?) 
6.3.2013 17:02, zobrazeno: 28021x

Zdravím. Potřeboval bych poradit. Mám na zahrádce dvě švestky. Wangenheimovu - ta je vynikající a potom nějakou jugoslávskou (odrůdu nevím) - ta za moc nestojí. Obě jsou asi pět roků a nejsou ještě moc rozrostlé. Chtěl bych některé větve té jugoslávské zkusit přeroubovat Wangenheimovou. Rouby jsou na ní krásně vyzrálé a mohutné, takže možná by to mělo smysl. Samozřejmě, že jsem zatím žádné neřezal, protože není problém je uříznout teď. Takže by mě zajímalo jestli je možno to už teď provést a je li vhodná anglická kopulace. Díky za informace.  

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
pavel... - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (113) - 19.114 (?), 6.3.2013 19:07

Já bych ještě přidal dotaz týkající se roubování švestek. Zda lze odstranit šarku /nebo aspoň omezit/ naroubováním novými a zdravými rouby. Nebo je šarkou napadený celý strom?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 165.2 (?), 8.3.2013 20:10

Pokud je strom nemocný, je nemocný celý. Nepomohou zdravé rouby. Jestliže máte odrůdu, u které šarka znehodnocuje plody ve velkém množství, vykopejte jí. I když ji přeroubujete některou méně citlivou (budete mít víc slušných plodů), zůstane zdrojem nákazy. Jestliže jste přišel na to, že šarku má, neměl by stromek přežít tuto zimu.

    V oblasti nejspíše bude šarka i v okolí a tak máte dvě až tři možnosti. První - vysaďte odrůdu tolerantní. Sice šarku chytne, ale na jejích plodech to nebude tolik vidět, nekvalitních bývá obyčejně do 5-10%. Druhá - můžete vysadit JOJO. To ji nechytne, protože místa na listech, kde na ní sál hmyz a přenesl na ní šarku zaschnou a šarka se do JOJA nedostane. chuťově nic moc, ale strom je zdravý. Třetí - můžete vysadit i zdravou a (v plodech) citlivou odrůdu a držet ji pod chemickou clonou, aby jí nenapadl hmyz, který šarku přenáší. Ale nechtíc si jí můžete přenést i na noži nebo nůžkách při řezu. Bohužel nevím jestli stromky, které jsou bezvirózní jsou opravdu bezvirózní. Když ve školce budou řezat nejprve ty odrůdy, na kterých šarka není tolik vidět (a měly by jí) a pak půjdou do odrůd citlivých. Ono se to ukáže až za pár let.

           Rady typu: stačí okopat, vyplít okolo, přihnojit a starat se o ní, zalévat a šarka zmizí nejsou pravdivé. Ono se opravdu může stát, že když se o strom budete starat lépe, bude pěkných plodů více, ale strom už šarku má a stává se jejím zdrojem pro slivoně v okolí.    

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 182.227 (?), 8.3.2013 20:26

Matečné stromy, ze kterých se berou rouby peckovin se ve školkách na virus šarky běžně pravidelně testují.Totiž oficiálně zjištěný virus šarky ve školce tuto školku taky může položit.P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 165.2 (?), 8.3.2013 20:57

To máte pravdu, pokud má školka svou matečnici. Ony školky také nakupují zdravý materiál, ale občas se chybička vloudí. Když jsme měli zakládat matečnici podnoží pro slivoně, měly být v okruhu půl kilometru vykáceny všechny slivoně i trnky na mezích, okolo cest. I okolo školek by mělo být izolační pásmo. Když dáte lidem ve vsi zdravé stromky, a přemluvíte je aby vykáceli ty své a vysadili ty nové, stačí, když to neudělají dva či tři z celé vsi a za pár let je vše při starém. A na mladých stromcích, dobře živených, se zdravými listy není šarka vidět a pokud nemáte podezření, není důvod testovat. Nehledě na to, že kolikrát nevíte, odkud stromek je (nemá oficiální označení). Já nakupuju od školkaře a od školky, kterou znám, ale nejsou na tom všichni tak dobře. A cestující obchodník vám odsouhlasí všechno.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 165.2 (?), 8.3.2013 19:50

Neměl by to být problém. Pokud umíte roubovat, klidně se do toho pusťte. Můžete klidně už teď. Ale jestli má podle předpovědi přijít nějaký ostrý pokles teplot, nařežte rouby a počkejte až po těch mrazech.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.201 (?), 9.3.2013 12:44

Přeroubovat pětileté švestky problém není. Anglická kopulace v tuto dobu je dobrá metoda, ale přeroubujete jen konce větví. Rouby by měly být naroubovány na povrch koruny. Vykopávat stromek nemocný šarkou nemá velký smysl, napadené jsou zřejmě všechny stromy a ty co nejsou, brzy budou. Přeroubujete-li nemocný strom tolerantní odrůdou, strom se neuzdraví, kvůli infekci nejspíš nebude dlouhověký, ale řadu let bude plodit zdravé ovoce.  Vysadit bezvirózní stromek je dobrá věc, ale myslet si, že opakovanými postřiky jej uchráníte před hmyzem a šarkou, je bláhové.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 182.227 (?), 9.3.2013 16:22

Radit přeroubovávat šarkou nemocný strom tolerantní odrůdou s tím, aby co nejdéle plodil, moc dobrý nápad není.Měl by se spíše nahradit zdravou sadbou.To je prakticky to samé jako kdyby se člověku nemocnému chřipkou říkalo: mezi lidi běžně chodit můžete.Že oprskáte kdekoho moc nevadí, protože v době chřipky je stejně viru tolik, že jej i tak někde chytnete.Sice prakticky můžete mít pravdu, ale doufám, že jako lékař takto to lidem neříkáte.P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 11.3.2013 9:06

   S tím přirovnáním se trochu mýlíte. Chřipka je vyléčitelné onemocnění. S šarkou je to jinak Je to v mém případě stejné, jako když radím  člověku třeba s rakovinou či roztroušenou sklerózou, aby dál žil a pracoval. Šarka je v našem kraji úplně všude, na divokých trnkách, i na slivoních v zahradách. Vykopávat nemocné stromy a nahrazovat je novými bych mohl stále dokola. V tuto dobu není (na rozdíl od chřipky v době epidemie) koho nakazit.
   Na obrázcích vidíte dvě výše zmíněné slivoně. Ta první byla přeroubována v květnu 2011. V loňském roce již slušně kvetla (na jednoletých letorostech), úrodu zrušily květnové mrazy.
   Slivoň na druhém obrázku byla přeroubovaná před 9 měsíci. I ona má již nasazeno na květení. S důkladnějším řezem a průklestem nadbytečných větví počkám do doby, až budou lépe zahojené řezné rány a pomine riziko vylomení roubu.. To považuju za důležitější než vzhled dočasně přehoustlé koruny.

přeroubovaná V.2011
přeroubovaná V.2011
přerobovaná V.2012
přerobovaná V.2012
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1609) - 77.140 (?), 12.3.2013 10:55

Z mého hlediska léčím šárku pouze jediným způsobem.Krumpáč, řetěz,traktor a oheň.Přeroubovávat nemocnou švestku bych nedělal.Stále zůstává zdrojem infekce.Proč si nechávat tuto infekci dobrovolně na zahradě.Zvláště pokud jsou projevy infekce zjevné na plodech a listech.Výsadbu nových odrůd bych volil z ověřených zdrojů a odolnějších odrůd třeba Gabrovská (zvláštní jak rychle zmizela z povědomí, přitom je to výborná pravá švestka).Německé rezistenty neuznávám, ty jsou přímo nadopovány šárkou.Kdo ví kam se to jednou rozjede.
Věřím na individuální odolnost jednotlivých stromů.Něco jako přirozený výběr.Je zajímavé sledovat dvě švestky stejné odrůdy vysázené vedle sebe.Jadná šárkou trpí silně a u vedlejší se onemocnění na plodech a listech neprojeví. Jo jo jsou to záhady - Mičurin II

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika