Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.

Réva vinná > Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI

   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5...>   
      

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


roni (249) - xxx.xxx.253.103 (?)
8.5.2019 22:48, počet návštěv: 47101
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Alexa bola v r.2018 jednoznacne moja najlepsia odroda. Velmi dobre odolala chorobam, bohata uroda, obrovske strapce i bobule, vynikajuca kvalita bobul, sladke chrumkave.
Tento rok 2019 sa ukazuje velmi dobra nasada strapcov. Takze po prvych 2 rokoch kedy nemala cca ziadnu urodu sa rozbehla a vyzera, ze to bude moja najlepsia neskora odroda, ktora vydrzi od septembra cca do mrazov.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


roni (249) - xxx.xxx.253.99 (?)
8.9.2017 23:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

odroda ATAMAN od Krajnova (Talizman x Rizamat)

U mna este neplodil tak neviem. Udavaju velke bobule 12 - 16 g, Dozrieva za 130dni,  Katalogovo vyzera zaujimava neskorsia odroda.
Ake mate skusenosti?

Připojit reakci
   

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


host - xxx.xxx.182.44 (?)
6.7.2018 13:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tiež by som sa rád podelil o svoje skúsenosti s pestovaním odolných odrôd viniča. V okolí Trnavy pestujem odrody Nero, Moldova, Kardinal Ustojčivij, Rizamat Ustojčivij a Talizman. Z každého mám 1 koreň, vinič je vedený na pergole. Chemická ochrana spočíva v 1-2 ošetreniach pre kvetom v kombinácii síra+meď+vitisan a takým istým ošetrením po kvete. Ďalšie ošetrenia aplikujem podľa potreby, väčšinou kombinácia síra+vitisan, meď postupne vynechávam. Tento rok som začal aj s používaním aquasilikátu cca 1 mesiac pred dozretím (3 aplikácie). Každý rok robím prebierku, takže vždy nechám len to najlepšie. Pripájam stručné hodnotenie jednotlivých odrôd:

NERO:

Spomedzi všetkých najskoršia odroda, už teraz sú strapce sfarbené domodra, odhadujem, že bude zrelá do 2 týždňov. Vďaka krátkej vegetačnej dobe a dobrému zdravotnému stavu jej stačí minimálna chemická ochrana. Tento rok strapce dosť sprchávali, no aj tak sa ukazuje pekná úroda.

KARDINÁL USTOJČIVIJ:

Dozrieva kúsok po odrode Nero, vyznačuje sa veľkými strapcami s veľkými boubľami. Bobule sa už pomaly začínajú vyfarbovať. Čo sa týka zdravotného stavu, tak je menej odolný ako Nero, pri ochrane uvedenej vyššie býva poškodených do 5% bobulí. Naopak, chuťovo sa mi zdá byť lepší ako Nero.

MOLDOVA:

Zo všetkých dozrieva najneskôr a aj pri plnom vyfarbení potrebuje ešte dosť času na to, aby bola aj chutˇovo konzumovateľná. Dlho vydrží na kríku, takmer do prvých jesených mrazíkov. Povedal by som, že je vhodná skôr do teplejších oblastí. Strapce sú stredne veľké a riedke. Zdravotný stav je zatiaľ veľmi dobrý, no väčšinou býva nutný postrek v neskoršom období proti múčnatke na listoch.

RIZAMAT USTOJČIVIJ:

Pre mňa dosť nezaujímavá odroda, minulý rok prvýkrát zarodila. Bobule by mali mať ružový nádych, no u mňa boli skôr zelené, mdlé. Zdravotný stav priemerný, pri mojej chemickej ochrane uspokojivý. Dozrieva po odrode Kardinal Ustojčivij. Tento rok jej dám ešte šancu, zatiaľ ma moc neohúrila.

TALIZMAN:

Jediná biela odroda, dozrieva pred odrodou Rizamat Ustojčivij. V mojich podmienkach má nehomogénne strapce, kombinácia veľmi veľkých a veľmi malých bobúľ. Po minulé roky som dokonca mal pocit, akoby kvety neboli dobre opelené, nakoľko na strapci bolo iba zopár bobulí. Možno by to chcelo nejakú ďalšiu odrodu, ktorá by bola ako opeľovač. Ak by sa podarilo odstrániť tento problém, bola by to vcelku zaujímavá odroda.

Připojit reakci
   

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


roni (249) - xxx.xxx.253.99 (?)
9.9.2017 0:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

odroda ALADDIN

udavaju dozrievanie za 100dni. Velke bobule 8-9g. Strapce huste 600-800g.
Moja skusenost: Vynikajuca chut, bobule pevne - vyrazne chruplave, vyrazne sladka, plna chut s muskatom. Chutovo ho u nas hodnotime ako najlepsi zo vsetkych. Odolnost chorobam- - jeden z najlepsich medzi stolovymi. Nie je citlivy na praskanie po dazdoch. Urodnost dobra.
Realne mi dozrieva vyrazne neskor cca 15-20dni za Galahadom. To sa mi prave paci a ukazuje sa mi ako dalsia top odroda navazujuca na Galahada. Som zvedavy dokedy vydrzi vysiet na koreni bez poskodenia, zatial to vyzera nadejne. Ak vydrzi minimalne do konca septembra tak sa moze stat u mna spolu s Galahadom taziskovou odrodou. Zatial hlavnym negativom vidim huste strapce - bobule su natlacene -co je rizikom choroby.

Připojit reakci
   

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


roni (249) - xxx.xxx.253.103 (?)
15.5.2019 22:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Belyj Kokl vlani i tento rok ma konecne dobru nasadu strapcov. Velmi velke bobule, vysoka sladkost,

Připojit reakci
      

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


katoo (300) - xxx.xxx.167.81 (?)
13.8.2019 8:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Kokl u mě zatím nezralý. Násada velká, střapce rozdílné velikosti, bobule obrovské (po dozrání zvážím). Za mě velmi sympatická odrůda, která má střední růst a je nenáročná.
Obrázky:

Připojit reakci
   

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Mevík (115) - xxx.xxx.101.14 (?)
12.8.2019 21:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Katalonija

Rok 2019 byl v mých podmínkách (jih okresu Kroměříž, 270 m.n.m.) plný nepřiznivých událostí. V dubnu sucho, počátkem května poškodil nejméně polovinu révy mráz. od května časté deště  (květen asi 100 mm, červen 40 mm, červenec 100 mm, srpen zatím přes 30 mm). Padaly i kroupy lámající letorosty a poškozující bobule. Do toho vlny veder a téměř tropická vlhkost. Nastal silný tlak chorob, zpočátku plísně (už několik let jsem vůbec neošetřoval, nebylo to třeba) a posléze také padlí. Prostě velmi neobvyklé podmínky jinak suché oblasti s ročním úhrnem srážek lehce přes 400 mm (v posledních letech výrazně méně). Tzv. PIWI odrůdy si s nimi poradily rozdílně, také v závislosti na konkrétním umístění keře.

Katalonija (na snímku) dopadla hůř než vloni. Bobule sice dotáhla do uspokojivé velikosti i chuti, ale hrozny za moc nestály. Tlaku padlí celkem unikla kvůli velmi ranému zrání bobulí. Vybarvuje se jako jedna z prvních (možná i úplně první), ale po zmodrání bobulí potřebuje ještě tak týden nebo dva na nabrání cukrů a odbourání kyselin. Chuť je harmonická, příjemná, ale žádné zvláštní příchuti jsem letos necítil. Prostě průměrná odrůda s mimořádně raným zráním. Cílem pro další léta je dosáhnout výrazně větších hroznů, pak bude mít smysl ji pěstovat.

Obrázky:
Katalonija
Katalonija
Připojit reakci
      

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Mevík (115) - xxx.xxx.101.14 (?)
12.8.2019 21:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Další již dozrálou odrůdou je Rombik (v překladu zřejmě kosočtvereček, takový má tvar bobulí). Tato odrůda je zřejmě ještě o něco ranější než Katalonija, barvu nabírá současně s ní, ovšem prakticky hned po vybarvení bobulí je vhodná ke konzumaci. Velikost bobulí je přebližně stejná jako Katalonija, tedy reálně kolem 10 gramů, spíše méně. Chuť je harmonická, zdá se mi lepší než u Katalonije. Hrozny mívá menší velikosti (zřejmě je to odrůdová vlastnost), jen stovky gramů. Proto se na východě často nechávají dva hrozny na výhon, aby bylo zatížení keře alespoň nějaké.

Díky letošním podmínkám se Rombik letos moc nepředvedl.

Obrázky:
Rombik
Rombik
Připojit reakci
         

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Mevík (115) - xxx.xxx.101.14 (?)
12.8.2019 22:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bruno

Bruno se v letošních podmínkách ukazuje velmi slušně. Mrazy jej prakticky nepoškodily. Čtyřletý keř má v řadě k dispozici 1,25 m, úroda se bude blížit 10 kg. Jen hrozen na snímku bude mít kolem 1,5 kg, vloni vážil největší 2,75 kg. Roste velmi silně, zasloužil by více prostoru. Plodnost je výborná. Bobule dosahují hmotnosti až 10 g a jsou harmonické, velmi sladké chuti. Ještě nejsou zcela zralé (schází asi týden), hned po vybarvení jsou vhodné ke konzumaci. Odolnost proti chorobám je velmi slušná. Po dvou letech plodnosti mohu jen doporučit. Takovým odrůdám říkají na východě "rabočaja lošaďka" (pracující koník).

Obrázky:
Bruno
Bruno
Připojit reakci
            

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Mevík (115) - xxx.xxx.101.14 (?)
16.8.2019 20:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rajskij

Odrůda Rajskij (na snímku) byla svého času prodávána Slovplantem jako "Super skorá bezsemenná modrá odroda", měla mít dobu zrání 80 až 90 dnů a bobule 6-10 g.(na webu Slovplantu je možno údaje stále nalézt, jakkoliv se tam tato odrůda již neprodává).

Problém je v tom, že se nejedná ani o superranou odrůdu (rozhodně ne pod 100 dnů, letos u me teprve dozrává) ani o odrůdu bezsemennou (semínka tam jsou a jde o regulérní semena, nikoliv rudimenty). Samozřejmě ani velikost bobulí se zatím neblíží 6 g, ale jde teprve o první plodnost, snad se to zlepší.

Šlo a stále jde o oblíbenou hru některých ruských a ukrajinských šlechtitelů (autor této odrůdy - nedávno zemřelý V. U. Kapelušnyj tím byl proslulý) udělat kolem některé odrůdy obrovský humbuk (dnes by se řeklo marketingovou akci), na prodeji rostlinného materiálu vydělat slušné peníze a po pár letech, když už odrůda začne na vinících kupujících plodit, se obrnit mlčením a "vytáhnout" z rukávu něco jiného.

Bohužel na tuto hru přistupují i někteří prodejci, kteří takové odrůdy "pustí" dále do světa s informacemi nekriticky přijatými od autora (samozřejmě to nemají jednoduché, každý chce novinky a hned). Zajímaly by mne zkušenosti vinařů, kteří si odrůdu Rajskij od Slovplantu koupili. Zatím totiž váhám, zda to s ní ještě rok zkusit anebo udělat krátký proces.

Obrázky:
Rajskij
Rajskij
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Kněžna Olga, Princess Augusta1921.1.20201783
Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI24616.1.202063410
Japonské odroby hrozna312.1.2020489
Giberelín - skúsenosti411.1.2020482
Sadenice z Poľska49.1.20201030
Jesenna vysadba148.1.20201406
Agostenga27.1.2020267
Festivee26.1.20202045
Ide to aj (ne)chemicky574.1.202012116
Jaka reva?3229.12.20194321
Dráty na révu2125.12.20194168
Zmrzlá réva v září 819.12.20193004
Pěstování bezsemenné odrůdy Attika713.12.20191243
Podnože révy vinné67.12.20191021
Vinaři z okolí Frýdku-Místku 1134.12.201942555
Bianca3227.11.201932829
Peničkova metóda zakoreňovania viniča 22523.11.2019206260
Jaké jsou zásady přeroubování révy?2022.11.20195788
AKU nůžky na révu119.11.2019336
Nej odruda a nej zklamání 20191516.11.20193698
Odrody odolne praskaniu s dlhou vydrzou na koreni338.11.20199919
Jak dál stříhat vinnou révu?66.11.20191460
Prosím poraďte odrůdu115.11.20192388
Sazenice révy 2016862.11.201951340
Co vaše réva 2019?11528.10.201928077
Avatar 524.10.20192128
Založená pidi vinice + další postup1214.10.20192073
Řez mladé révy4313.10.201928834
Simonit&Sirch zkušenosti, rady, návody296.10.20194188
Hmyz a stolní odrůdy126.10.20191804
Založení malé vinice36.10.2019875
Black Magic8829.9.201976963
Vinná réva - Tereza1529.9.201912553
Mráz a hrozno423.9.20191056
Rodí víno vypěstované ze semínka, nebo se musí roubovat?1318.9.201912559
Solaris 513.9.20191363
Vedení révy, RH nebo na víc pater?611.9.20191445
Svätomartinské víno426.8.20191046
Lékořice 126.8.2019590
Neznáma Labrusca 624.8.20195507
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Krmení pstruhu21.1.2020
Krmení pstruhu21.1.2020
Chov pstruhov21.1.2020
Pomoc s výběrem plemene19.1.2020
Chov pstruhov19.1.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů