Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.

Réva vinná > Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI

   << Předchozí příspěvky | <...6, 7, 8, 9, 10...>   
               

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Mevík (115) - xxx.xxx.101.14 (?)
16.8.2019 21:18, počet návštěv: 42403
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Madonna

Raná odrůda "šibala" Kapelušného, autora odrůdy Rajskij. Tříletý keř, letos po mrazech má menší hrozny než vloni dvouletý, ale i záložní pupeny nějakou úrodu daly. Bobule slušné velikosti, přes 10 gramů, chuť harmonická, příjemná, bez nějakých zvláštních příchutí. Řekl bych - klasická obchodová, když se hrozno podaří, bohužel podle mých zkušeností se takto podaří málokdy. Pěsitelsky celkem nenáročná, roste silněji, nějaké zvláštní napadení chorobami jsem nezaznamenal.

Obrázky:
Madonna
Madonna
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
                  

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Mevík (115) - xxx.xxx.101.14 (?)
16.8.2019 21:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Senator

Odrůda Senator (šlechtitele Burdaka - nezaměnit za Senator Pavlovského - ten je tmavý s muškátem, zrání raně střední, u mne po deštích praskaly bobule, proto jsem se s ním rozloučil) je raná, zraje hned za nejranějšími odrůdami. Na snímku čtyřletý keř. Nehledě na ženský typ květu se opyluje slušně, hráškoval jen druhým rokem, ale první plodnost bývá často nepovedená. Vloni i letos opylení výborné, jen po mrazech nejsou tak velké hrozny. Na snímku jsou vidět krásné žlutě vybarvené velké bobule (přes 10 g), vzadu v sáčku je hrozen větší. Chuť velmi příjemná, harmonická. Choroby jsem nezaznamenal, možná je to výhodnou polohou. Rozhodně s ním budu pokračovat i nadále.

Obrázky:
Senator
Senator
Připojit reakci
                     

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Mevík (115) - xxx.xxx.101.14 (?)
16.8.2019 21:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Artek

Odrůda Artek (na snímku) je u mne třetím rokem. Zaplodila poprvé a hned několik hroznů kolem kilogramu. Růst keře je silný, tuto zátěž bez problémů zvládá. Bobule žluté barvy mají zvláštní protáhlý tvar s takovým nosíkem, který se má zbarvit růžově. Má velmi příjemnou harmonickou chuť, slibovaný slabý muškát při úplném dozrání jsem ještě nezaznamenal. Snad se ještě dočkám.Tmavé skvrny na bobulích jsou následkem krupobití.

Na východě nyní docela populární odrůda, po první plodnosti u mne vypadá zajímavě.

Obrázky:
Artek
Artek
Připojit reakci
                        

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Mevík (115) - xxx.xxx.101.14 (?)
26.8.2019 8:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

První hrozen odrůdy Artek již sklizen, hmotnst 1267 g, na keři jsou i větší hrozny. Růžový nosík se již také dostavil, takže hrozny vypadají velmi efektně. Chuť je ovšem stále "jen" harmonická, muškát zatím nikde. S muškátem (zejména slabým) to ale někdy bývá všelijaké, některou sezónu je, některou není.

Obrázky:
Artek
Artek
Připojit reakci
                  

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


katoo (300) - xxx.xxx.167.81 (?)
18.8.2019 11:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Připomíná mi tvarem, barvou, velikostí odrůdu Galahad.

Připojit reakci
                     

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Mevík (115) - xxx.xxx.101.14 (?)
20.8.2019 7:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Artek skutečně velikostí bobulí a barvou připomíná Galachad (na snímku). Pokud se týká velikosti bobulí, jsou prakticky všechny nové odrůdy z východu hodně podobné, ty rané kolem 10 g. Pokud se týká barvy, tak Artek by měl mít po úplném dozrání růžovou špičku bobule, což Galachad docela jistě nemá. Z hlediska tvaru bobulí ji má Artek výrazně protáhlejší, i když zpočátku to bylo zřetelnější. S nabýváním bobulí na objemu se tyto trošku zaoblují, jakoby (alespoň opticky) do šířky rostly ke konci rychleji než do délky.

Obrázky:
Galachad
Galachad
Připojit reakci
                        

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Mevík (115) - xxx.xxx.101.14 (?)
22.8.2019 6:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ajuta

Odrůda Ajuta (na snímku) je již starší, na východě prověřená a skutečnost, že se stále pěstuje, je důkazem její kvality. Podrobný popis je na Slovplantu s tím, že tuto odrůdu připravují na budoucí sezónu. Dodal bych jen tolik, že podle mých zkušeností je skutečně velmi raná, i když spíše oněch 105 dnů. Bobule jsou na tak ranou odrůdu slušně velké (u mne kolem 8 g), hrozny zatím menší, do 300 g. Snad se to v budoucnu zlepší. Plodí i ze zásobních oček (můj letošní případ). Zralé bobule vypadají nádherně, jsou až do fialova. Chuť je muškátová, velmi příjemná. Mám čtyřletý keř a růst zatím není příliš silný, ve srovnání s jinými odrůdami z východu spíše slabší.

Obrázky:
Ajuta
Ajuta
Připojit reakci
                           

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Mevík (115) - xxx.xxx.101.14 (?)
22.8.2019 7:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Julian

Další již starší a prověřenou ranou odrůdou je Julian. Na východě jsou odlišné názory na to, zda se skutečně jedná o odrůdu Julian anebo jde fakticky o Preobraženie (případně Jubilej Novočerkasska, Viktor) Mám jak Jubilej Novočerkasska, tak Julian, u kolegy mám možnost vidět Preobraženie. Porovnával jsem tvar a velikost bobulí všech těchto "odrůd", jakož i jejich růstové vlastnosti (rostou dosti neuspořádaně). Vše podle mne totožné. ´Mají úplně stejně bohatou plodnost na zálistcích. prostě podle mne jde o jednu odrůdu, nejsem schopen rozeznat žádný jen trochu výrazný rozdíl. Pokud se někde různě vybarvují nebo dozrávají o pár dnů různě, je to podle mého názoru místem. Pokud mám stejnou odrůdu na více místech (třeba jen pár desítek metrů od sebe), také pozoruji odlišnosti ve vybarvení, veliosti či zrání plodů.

Jinak je Julian (a všechny výše uvedené "odrůdy") kvalitní, má velké bobule (i přes 15 g). Barva by měla být do růžova, ale hodně to závisí na počasí. Jsou-li vedra, nevybarví se vůbec a bobule zůstane žlutá, za chladnějších nocí v době zrání je až tmavě růžová. U mne se projevuje výrazná citlivost na padlí, příznaky jsou na něm vždy nejdříve.

Zajímavostí je slušná násada hroznů a bobulí na zálistcích. Většinou také dozrají a na rozdíl od hlavních hroznů jsem nezaznamenal hrášek. Často ovšem podlehnou padlí.

Obrázky:
Julian
Julian
Připojit reakci
                           

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Marek-TT (683) - xxx.xxx.20.52 (?)
22.8.2019 8:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Odroda Ajuta mi vzhľadom pripomína Rozmus. Keď som ho chutnal, tak mi veľmi chutil, muškátové odrody môžem. Bohužiaľ, na jeseň vysadená sadenica sa mi neujala.

Připojit reakci
                           

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Mevík (115) - xxx.xxx.101.14 (?)
22.8.2019 20:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ajuta se odlišuje od Rozmusu v mnoha směrech. Z hlediska růstu roste Rozmus výrazně silněji. Plodnost je u Ajuty vyšší a snadnější. Rozmus je obtížné "rozplodit", alespoň mně se to zatím za více let plodnosti moc nepodařilo. Ajuta plodí bez problémů ze zásobních oček (např. letošní rok), Rozmusu se do toho moc nechce.

Pokud se týká plodů, Rozmus je mívá větší, klidně i přes 10 g, Ajuta u mne dosáhne s bídou na 8 g. Rozmus ale zase často hráškuje, což se mi u Ajuty ještě nestalo.Barva Rozmusu není nikdy tak intenzivní jako u Ajuty, někdy (když je horko) jen světle růžová. Ajuta se krásně do tmavofialova vybarví vždy. A nyní k chuťovým vlastnostem. Obě odrůdy jsou muškátové, ale není muškát jako muškát. U Ajuty je takový obyčejný, i když příjemný. U Rozmusu je to prostě pohádka, patří k nejchutnějším odrůdám, které jsem kdy jedl. Nedokážu bohužel jeho chuť podrobněji popsat.

Z chuťových hledisek je prostě Rozmus bomba, kvůli ostatním hlediskům uvažuji docela vážně, že se s ním rozloučím

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...6, 7, 8, 9, 10...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Kněžna Olga, Princess Augusta1921.1.20201783
Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI24616.1.202063411
Japonské odroby hrozna312.1.2020489
Giberelín - skúsenosti411.1.2020482
Sadenice z Poľska49.1.20201030
Jesenna vysadba148.1.20201406
Agostenga27.1.2020267
Festivee26.1.20202045
Ide to aj (ne)chemicky574.1.202012116
Jaka reva?3229.12.20194321
Dráty na révu2125.12.20194168
Zmrzlá réva v září 819.12.20193004
Pěstování bezsemenné odrůdy Attika713.12.20191243
Podnože révy vinné67.12.20191021
Vinaři z okolí Frýdku-Místku 1134.12.201942555
Bianca3227.11.201932829
Peničkova metóda zakoreňovania viniča 22523.11.2019206260
Jaké jsou zásady přeroubování révy?2022.11.20195788
AKU nůžky na révu119.11.2019336
Nej odruda a nej zklamání 20191516.11.20193698
Odrody odolne praskaniu s dlhou vydrzou na koreni338.11.20199919
Jak dál stříhat vinnou révu?66.11.20191460
Prosím poraďte odrůdu115.11.20192388
Sazenice révy 2016862.11.201951340
Co vaše réva 2019?11528.10.201928077
Avatar 524.10.20192128
Založená pidi vinice + další postup1214.10.20192073
Řez mladé révy4313.10.201928834
Simonit&Sirch zkušenosti, rady, návody296.10.20194188
Hmyz a stolní odrůdy126.10.20191804
Založení malé vinice36.10.2019875
Black Magic8829.9.201976963
Vinná réva - Tereza1529.9.201912553
Mráz a hrozno423.9.20191056
Rodí víno vypěstované ze semínka, nebo se musí roubovat?1318.9.201912559
Solaris 513.9.20191363
Vedení révy, RH nebo na víc pater?611.9.20191445
Svätomartinské víno426.8.20191046
Lékořice 126.8.2019590
Neznáma Labrusca 624.8.20195507
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Krmení pstruhu21.1.2020
Krmení pstruhu21.1.2020
Chov pstruhov21.1.2020
Pomoc s výběrem plemene19.1.2020
Chov pstruhov19.1.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů