Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Katalonija

Rok 2019 byl v mých podmínkách (jih okresu Kroměříž, 270 m.n.m.) plný nepřiznivých událostí. V dubnu sucho, počátkem května poškodil nejméně polovinu révy mráz. od května časté deště  (květen asi 100 mm, červen 40 mm, červenec 100 mm, srpen zatím přes 30 mm). Padaly i kroupy lámající letorosty a poškozující bobule. Do toho vlny veder a téměř tropická vlhkost. Nastal silný tlak chorob, zpočátku plísně (už několik let jsem vůbec neošetřoval, nebylo to třeba) a posléze také padlí. Prostě velmi neobvyklé podmínky jinak suché oblasti s ročním úhrnem srážek lehce přes 400 mm (v posledních letech výrazně méně). Tzv. PIWI odrůdy si s nimi poradily rozdílně, také v závislosti na konkrétním umístění keře.

Katalonija (na snímku) dopadla hůř než vloni. Bobule sice dotáhla do uspokojivé velikosti i chuti, ale hrozny za moc nestály. Tlaku padlí celkem unikla kvůli velmi ranému zrání bobulí. Vybarvuje se jako jedna z prvních (možná i úplně první), ale po zmodrání bobulí potřebuje ještě tak týden nebo dva na nabrání cukrů a odbourání kyselin. Chuť je harmonická, příjemná, ale žádné zvláštní příchuti jsem letos necítil. Prostě průměrná odrůda s mimořádně raným zráním. Cílem pro další léta je dosáhnout výrazně větších hroznů, pak bude mít smysl ji pěstovat.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 16 a číslo 14.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika