Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
      
roni - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (255) - 253.108 (?) 
4.9.2019 20:08

SVETLANA:
tento rok je skvela. Vynikajuce chrumkave mesite a bohate sladke bobule. Choroby nemala, ziadna mucnatka, perenospora... ale vsetky korene su vzdusne, pomerne riedke. Zensky typ kvetu, ale vobec nie je problem s opelenim, to skor bude treba redukovat pocet strapcov. Takze vyzera, ze to je ozaj vylepseny potomok Talizmanu....tak sa to tvrdi na rusko/ukrajinskych forach.
Toto bude moja 3. klucova odroda (Galahad, Svetlana, Alexa... v poradi dozrievania). Svetlana je chutovo prvotriedna, (i ked oblubeny muskat nema) - na rozdiel od Alexy supka vobec neprekaza, je skor nenapadna skoro ako u Galachadu.
Vlani bolo len par strapcov na jednom slabsom koreni (asi kvoli krtom/hryzcom), ale predcasne opadali listy kvoli suchu a preto do konca sezony bobule zostali meke. Tento rok plne ukazala svoje kvality i ked vsetky 4 rodiace korene su este dost slabe (horsia poloha v svahu, zla poda)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 62.114 (?), 9.6.2017 12:51

Odrůdu Alexa mám teprve druhý rok, takže osobní zkušenosti s plody nejsou. Viděl jsem ale u kolegy hrozen přes kilogram a hroznů na keři bylo více (ovšem nemohu vědět, kolik bylo původně květenství). Bílý KoKl mám asi 5 let, jeden keř v dolíku s jarními mrazíky, jeden na kopečku.

Mé zkušenosti jsou takové, že po jarních mrazech (tedy již druhý rok po sobě) nebyla na keři v dolíku žádná květenství. Na druhém keři bylo něco vloni a letos to vypadá ještě nadějněji. Jinak hrozny jsem měl (na obou keřích) velmi malé, do 10 bobulí. Bobule jsou slušně velké, harmonické a sladké chuti, jejich barva ovšem není příliš lákavá, zůstává stále zelená. Závěr - KoKl zřejmě z vedlejších pupenů neplodí, proto jsem keř v dolíku tento týden odstranil a nahradil jinou odrůdou. Keř na kopečku si ještě letos ponechám a uvidím. Osud druhého keře závisí na tom, jak velké hrozny letos sklidím. Budou-li alespoň kolem 500 g, má šanci zůstat. V opačném případě je mnoho zájemců o jeho místo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
roni - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (255) - 172.42 (?), 10.6.2017 0:12

Zo skorych odrod je moj jasny favorit:
Galahad - je skory, je spickou v odolnosti, urodnosti, chuti / vyzore, velkosti, vydrzi na koreni.
Nemam vyskusane dokedy vydrzi na koreni, ale neverim ze az do neskorej jesene.
Preto hladam podobne kvalitnu neskorsiu odrodu. Verim, ze s 2 (pripadne 3mi) TOP odrodami - skorou a neskorsou - co dlho vydrzia na koreni, nepraskaju, nehniju -  by sa dala pokryt cela hroznova sezona.
Tu skoru TOP odrodu som nasiel - Galahad, ale neviem najst podobnu TOP neskorsiu odrodu. Veril som v Alexu a Kokla - ale kvoli slabej urodnosti musim hladat dalej - tu moze hrat rolu aj horsia kvalita mojej pody. Kvoli mladosti revy, jarnym mrazom ci chorobam mi vacsina PIWI odrod este neplodila.
Z tych neskorsich mi 1x plodili Aladdin, Carli, Vostorg novy cerveny, Vostorg idealny, Denal, Glasa, Phillip, Veronika, Konzul, Nadezda Azos, Jupiter, Saturn, Talem.
Aladdin je kusok neskorsi ako Galahad, tiez velmi kvalitny, no neviem, neviem ci vydrzi az do neskorej jesene - skor mam pocit, ze potrebujem neskorsiu odrodu ku Galahadu.
Z hladiska odolnosti vyzadujem realnu odolnost voci perenospore bez postreku, dlha vydrz strapcov na koreni, odolnost praskaniu a hnilobe, zvysena odolnost mucnatke - pri 2 BIO postrekoch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
roni - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (255) - 253.103 (?), 8.5.2019 22:56

Galahad bol v r.2018 najhorsi zo vsetkych odrod. Bohata nasada plodov, ale zasychanie trapiny znicilo skoro vsetky strapce na cca 20 hlavach. S napatim cakam ako sa moj jasny favorit predoslych rokov osvedci dalsie roky.
pozri:
zahrada.cz/forum/reva-vinna/galachad-vadnutie-trapiny-scvrkavanie-bobuli-441201
v predoslych rokoch vysoko vynikal odolnostou voci praskaniu bobul po dazdoch.... mozno je to prave tym, ze ma tendenciu k zasychaniu bobul... to by znacilo, ze je skor vhodnejsi do vlhkych poloh? a v suchych moze mat problem? No dufajme, ze to je problem vo vyvazenej vyzive a da sa to zvladnut.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 234.248 (?), 8.5.2019 23:25

jjj... stejná zkušenost, Galahad mam na dvou různých místech již 3x u většiny hroznů zaschnul spodek třapiny bobulí. Dále má velmi neuspořádaný růst pro vyvazování do dvoudrátí a nevydrží na keři moc dlouho(proti Vostorgu). Musel ven... nechal jsem dvě hlavy. Jirka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Peter.pe - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (199) - 64.44 (?), 11.5.2019 6:47

no nepotesil ste ma, cital som vase skusenosti a som sa potesil ked som ho zohnal, som si ho tento rok naockoval (uvidim ako budem uspesny) a zakorenil odrezky ze ho povysadzujem, tak som zvedavy ako pojde u mna. Mam aj Alladin, aj Super extra, no mali v minulom roku prvu urodu, zatial som spokojny s chutou a zdravotnym stavom, tak uvidim v dalsich rokoch. Alladin sa mi zda o chlp lepsi :-) Tento rok by som sa mal dockat aj urody z inych odrod, tak som zvedavy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
roni - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (255) - 253.103 (?), 15.5.2019 22:15

ja som tiez nastepil Galahad na velke mnozstvo korenov, lebo bol jasne najlepsi v predoslych rokoch.... a hned dalsi rok tak mohutne sklamal. Kazdy rok je iny.
Alaldin nam trosku viac chuti, ma slabu prichut muskatu,... ale kto ma Galahad nepotrebuje Alladin (Galahad je lepsi). Alladin ma huste bobule a preto je citlivejsi na mucnatku aj plesen. Vlani som mal v niektorych miestach Aladin dost napadnuty hnilobou (bobule) - otrhal som ich... ale nevedel som chorobu zastavit. (postrek som nerobil). Super Extra vlani prvy krat rodil, kvalitne bobule, vysoka sladkost, je skorsi ako Galahad... zatial spokojnost.
Garold je tiez skorsi ako Galahad, ma trochu mensie bobule, vynikajuca chut, silna aroma muskatu, vysoka sladkost,...som spokojny...
Volba Alladin ci Garold... volil by som Garold lebo je vyrazne skorsi a ma redsie strapce.
Alladin je neskorsi ako Galahad, ale na koreni vydrzi kratsie.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
roni - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (255) - 172.42 (?), 16.6.2017 23:33

odroda KOKL BELIJ

Kokl Belij mam v 2 lokalitach (spolu 5 hlav) na vlastnych korenoch a v oboch rastie vyrazne slabsie ako ostatne odrody. Tento rok som ho nastepil na bujne stare hlavy v urodnej pode - to by uz mal rast dobre. Bohuzial v horsej lokalite sa mi jedine 2 strapce cele zasusili - zda sa, ze Kokl nebude u mna hlavnou neskorsou odrodou,

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
roni - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (255) - 253.99 (?), 8.9.2017 23:17

KOKL BELIJ

tak predsa som mal tento rok urodu z neho. Na jar som ho naockoval na niekolko silnych korenov a tie priniesli urodu. Uz koncom augusta boli zrele. Velke pretiahnute bobule, chrumkave, vyborna chut. Prekvapilo ma, ako skoro dozreli. Vyhonky z novych ociek boli vyrazne oneskorene vo vyvoji, tak som necakal ze dezrie tak skoro. Ockoval som aj Galahad i Aladdin. Zaockovany Glahad dozrel skor, ale Kokl mal oneskorenie odhadom len 2 tyzdne. Pozrel som aj Bredikove stranky a z nich tiez vyzera, ze Kokl dozrieva skor ako za udavanych 120dni - pri porovnani s Galahadom (95dni). Dokonca mam tusenie, ze Kokl dozrieva podobne ako Aladdin (100dni) alebo este pred nim. Na druhej strane vyzera, ze Aladdin dozrieva vyrazne neskor ako sa udava.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 144.42 (?), 18.7.2017 8:59

Booscop Glory - trochu jsem se o ní rozepsal v tomto příspěvku.

V Praze to pro ni sice nejsou moc krušné podmínky, ale její řízky jsem rozpěstoval u příbuzných v Horních Tošanovicích (360 m.n.m) a nově i Novém Městě na Moravě (600 m.n.m.). Tam je už opravdu krušno, přesto réva bezpečně přežila dvě tamní zimy a letos jsme zaznamenali první dva hrozny - necháme je ze zvědavosti, jaké budou.

Nové Město na Moravě
Nové Město na Moravě
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika