Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Réva vinná > Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Dzordzik (65) - xxx.xxx.255.40 (?)
12.9.2019 7:36

Udělal jsi. Zeptám se ještě, jak je na tom u tebe tato odrůda s násadou květů v letech kdy nenamrzla? Musí se snižovat násada, nebo sama od sebe dobře reguluje násadu květů? Jak se opyluje? Nesprchává? Jak s odolností proti mrazu v zimě a na jaře? Jak s praskáním bobulí po deštích? Děkuju. J.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   << Předchozí příspěvky | <...11, 12, 13, 14, 15...>   
                     

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Mevík (114) - xxx.xxx.219.162 (?)
10.9.2019 14:38, počet návštěv: 34944
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Co je tak speciálního na tvaru bobule s nosíkem?

Odpovím otázkami.

Co je tak speciálního na jablku s pruhovanou slupkou? Míním Karneval.

Nebo z jiné oblasti - co je tak speciálního na úzkých kalhotech (typu slim)? Vždyť při oblékání a svlékání jsou z užitného hlediska výrazně méně pohodlné než kalhoty standardního střihu.

Mohl bych mít spoustu otázek podobného druhu "Proč mít takovou známku, minci, tričko, nádobí...", kdy přísná logika (užitečné x neužitečné) chování lidí nechápe. Jenže lidem záleží i na tom, jak něco vypadá. Navíc pohled lidí podléhá módnosti, která je dokonce v oblasti stolní vinné révy. Tak na východě v současnosti "jedou" (tedy jsou žádané na trhu) spíše žluté odrůdy s bobulemi podlouhlého tvaru. Dříve tomu prý bylo jinak.  Alespoň to tvrdí někteří pěstitelé a prodejci vína. Přísná logika jde opět stranou.

Prostě člověk je už takový, že po uspokojení základních potřeb chce mít něco zvláštního. A oko bývá zpravidla na prvním místě ve vnímání smysly, proto je pro většinu lidí barva, tvar a velikost bobulí (ne nutně v tomto pořadí) důležitější než jejich chuť, pěstitelské vlastnosti pak často bývají úplně vzadu.

Je to jednoduché, komu se jinak vypadající odrůdy nelíbí, nechť je nepěstuje. Ostatně ani nemusí o nich číst příspěvky. Já také nenosím slimky a stránky v časopisech věnované módě ignoruji.

Na druhé straně od tuzemských prodejců sazenic révy vím, že o novinky zájem je, na stejném principu je postaven také třeba Slovplant. Tak proč se nepodělit o zkušenosti s nimi?

Připojit reakci   
                        

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


host - xxx.xxx.63.94 (?)
11.9.2019 15:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já tomuto pohledu rozumím, možná to mám ale jinak než ostatní, pro mě a myslím, že nejen pro mě jsou právě ty pěstitelské vlastnosti naprosto zásadní a jestli má bobule nosík nebo ne a jestli je pruhovaná mi nepříjde vůbec zásadní oproti tomu jestli nezmrzne, musím/nemusím ji stříkat a jak moc a jakou má velikost a chuť... Je mi jasné, že ti co nové odrůdy šlechtí na tom pak také chtějí vydělat, často za cenu neférových praktik. Tohle je ale to co odsuzuji a myslím, že pro většinu normálních pěstitelů jso zásadní právě ty pěstitelské vlastnosti a na vzhledu sice záleží, ale až na některém ze zadních pozic v důležitosti. A to že je zájem o novinky je jasné, ale myslím, že skutečnou motivací u normálních pěstitel je právě hledání těch odolnýcha chuťově dobrých pdrůd a ne to jestli má odrůda nosík nebo proužky na bobuli. To je to co jsem svým příspěvkem chtěl říct. A to že nové, skutečně zásadní odrůdy se objevují jednou za x moc let a ne málem každý měsíc, jak se nás snaží krmit ti co odrůdy šlechtí a pak na nich vydělávají. Ty informace od nich je třeba brát s rezervou. Proto jsem rád za každé střízlivé hodnocení od Bred_Ika nebo právě od vás a nerad za každý hype popis na webu prodejce, protože tam je každá odrůda super novinka, málem ultraranná a superatraktivní a supertržní.

Připojit reakci
                        

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Marek-TT (683) - xxx.xxx.20.52 (?)
26.9.2019 7:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pred istým časom sa tu riešili bobule s "nosíkom". K tomu či a nakoľko sú tieto tvarové ňuansy rozhodujúce pri výbere konkrétnej odrody sa vyjadrovať nebudem. Tiež mám doma dve odrody, ktoré sú tvarovo odlišné od ostatných, a síce Heliotrop a Rheu. V oboch prípadoch sa jedná o šľachtenie z dielne známej slovenskej šľachtiteľky Doroty Pospíšilovej. Upozorňujem, že to nie sú PIWI odrody, hoci sme v rovnomennom vlákne. Chcel som skôr poukázať na ich tvarovú odlišnosť a že takéto odrody nájdeme aj v tuzemskom šľachtení. Ak by to nebolo z obrázkov dosť jasné, obe odrody majú vajcovitý tvar bobule, dalo by sa povedať s "nosíkom". Akurát Heliotrop je pri stopke zúžený a smerom nadol sa rozširuje.

Obrázky:
Rhea
Rhea
Rhea v plnej zrelosti
Rhea v plnej zrelosti
Heliotrop
Heliotrop

Připojit reakci
                     

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


host - xxx.xxx.59.96 (?)
10.9.2019 16:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A kdopak jiný může ostatním sdělit objektivní zhodnocení mnoha nových pseudo-odrůd, které se valí jako lavina každým rokem, než ten, který si je skoro všecky pořídí a dokáže je několik roků pečlivě pozorovat a testovat? Tahle pravdivá a mnohdy nepopulární hodnocení nečekejme od producentů či prodejců, dokáže to jen opravdový zanícenec, nezávislý na komerčním využití svých výpěstků. Když se objeví jakákoli novinka, provází ji obvykle určitá propagační kampaň, kde se to výjimečnými a "speciálními" vlastnostmi jen hemží. Jak snadné je skočit na takový připravený špek. Děkujme proto zanícencům, jako je Mevík.

Připojit reakci
                        

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Mevík (114) - xxx.xxx.101.14 (?)
12.9.2019 6:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zolotce

Nyní (alespoň doufám) udělám radost i těm, kteří hledají něco kvalitativně odlišného. Zolotce skutečně tuto charakteristiku naplňuje ve více ohledech.

Jedná se o bezsemennou odrůdu vyšlechtěnou v Institutu v Novočerkassku. Deklarována je velikost bobulí 4-5 g, hrozny 500 g až kilogram, raně střední zrání (na úrovni Talismanu), dobrá odolnost proti chorobám a dobré vyzrávání réví. U mne je čtyřletý keř. Jaké jsou mé zkušenosti?

Začnu růstem, je zatím pouze středně silný. Žádné mnohametrové přírůstky se nekonají. Réví opravdu vyzrává dobře. Na snímku je vidět, že největší bobule skutečně mají hnotnost 4-5 g. V bobulích jsou někdy rudimenty, ale při jídle nejsou cítit, takže ta bezsemennost platí. Velice zvláštní je chuť. Je tam muškát, ale další příchuti jsou tak silné, že muškát není moc cítit. Zdroje z východu hovoří o příchutích citrónu a tropických plodů. Já jsem vloni cítil spíše broskev a letos velice příjemnou směsku všeho možného, nedokážu definovat. Chutí neustupuje Koktejlu, bobule a úrodnost jsou přitom větší. Hrozny vydrží velmi dkouho na keři bez poškození, jen přibývají cukry. Zralé bobule jsou žluté barvy a naplňují svůj název.

Hmotnost hroznů se zatím moc neblíží deklarovaným alespoň 500 g, snad to má za vinu letošní květnový mráz a příště to bude lepší. Jediný parametr, kde zatím nejsem spokojen.

A nyní to nejlepší. Jednak jsem na Zolotci nepozoroval napadení hmyzem. Hrozen na snímku byl sice v sáčku, ale většina hroznů zůstala nechráněna a nic. Stejné to bylo vloni.

Dále jsem na Zolotci ani letos nepozoroval napadení plísní, a to přesto, že keř byl proti plísni zcela neošetřen a okolní keře plíseň dosti decimovala. Někde jsem četl (asi na webu bred ika), že má Zolotce dva geny odolnosti proti plísni. Mé zkušenosti s tím souznějí.

Navíc je u mne Zolotce (alespoň letos) mimořádně odolné proti padlí. Opět žádné ošetření, nechal jsem docela hustý keř a žádné napadení. V okolí jsou podobně husté keře padlím napadeny velmi silně.

Obrázky:
Zolotce
Zolotce
Připojit reakci
                           

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Dzordzik (65) - xxx.xxx.255.40 (?)
12.9.2019 7:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Udělal jsi. Zeptám se ještě, jak je na tom u tebe tato odrůda s násadou květů v letech kdy nenamrzla? Musí se snižovat násada, nebo sama od sebe dobře reguluje násadu květů? Jak se opyluje? Nesprchává? Jak s odolností proti mrazu v zimě a na jaře? Jak s praskáním bobulí po deštích? Děkuju. J.

Připojit reakci
                           

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Mevík (114) - xxx.xxx.219.162 (?)
12.9.2019 10:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vzhledem ke slabšímu růstu odrůda Zolotce nenasadila ani druhým rokem žádné květy. Vloni byla první plodnost, násada slabší, malé hrozny. Letos v květnu namrzla, z náhradních výhonů plodnost zhruba jako vloni (jen keř je silnější a výhonů více). Na snímcích z východu jsem viděl plodnost normální, proto doufám v totéž i u mne. Ostatně u bred ika jsem na jaře viděl velikost hroznů slušnou (u něj letos v květnu nemrzlo). Proto ohledně regulace násady květů zatím nemohu uvést nic definitivního.

K odolnosti proti mrazu v zimě se nemohu vyjádřit, za dobu existence Zolotce u mne bylo nejméně -20 (zima 2017/2018), to dopadlo v pohodě. Zolotce je u mne v dolině, to znamená květnový mráz byl větší než nahoře na větru. Postižení stejné jako u okolních keřů.

Vloni ani předloni se sprchání nebo hráškování nekonalo, Bobule nepraskly ani letos, a to minulý týden spadlo skoro 50 mm vláhy. Více odrůd to překvapivě nevydrželo a popraskalo. Zolotce se drží.

Připojit reakci
                           

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Dzordzik (65) - xxx.xxx.255.40 (?)
12.9.2019 12:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To zní velmi dobře. zeptám se, bylo b možné u tebe pár kuliček ochutnat? Tahle odrůda mě začíná zajímat... Jak se s tebou spojit?

Připojit reakci
                           

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Mevík (114) - xxx.xxx.101.14 (?)
13.9.2019 21:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tavel belyj

Tato odrůda byla vyšlechtěna současnou kometou ukrajinských šlechtitelů Viktorem Kaluhinem z křížení Talismanu a Veliky. Deklarováno je rané zrání, žlutá barva, harmonická sladká chuť, velikost bobulí 15-20 g.

U mne tříletý keř, vlastnosti se zatím v zásadě potvrzují. Vloni několik bobulí, letos (po květnových mrazech) dva menší hrozny. Bobule slušné velikosti, největší sice zatím jen přes 12 g, ale to by se se stářím keře (a pokud na jaře nezmrzne) mělo zlepšit na deklarovanou úroveň. Odrůda už dozrála, je harmonické chuti a i v letošním roce dostatečně sladká.

Odrůda zdědila po Talismanu barvu i velikost bobulí. Proti němu má jednu velkou výhodu - normální typ květu a dobré opylování. Na druhou stranu tu jsou nevýhody - zcela schází muškát, který se u Talismanu (byťi slabě) zpravidla vyskytuje, a křížením s Velikou (což je vinifera) podle mého názoru přišla o gen odolnosti vůči plísni, kterou letos dosti trpí (pravda, při prakticky nulové ochraně).

Obrázky:
Tavel belyj
Tavel belyj

Připojit reakci
                           

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Mevík (114) - xxx.xxx.101.14 (?)
13.9.2019 22:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Podarok bratu

Tato odrůda byla opět vyšlechtěna Viktorem Kaluhinem z křížení Talismanu a Veliky. Deklarováno je rané zrání, žlutá barva, harmonická sladká chuť, velikost bobulí 18-25 g. Tedy v zásadě shodné s odrůdou Tavel belyj.

U mne tříletý keř, vlastnosti se zatím v zásadě potvrzují. Vloni několik bobulí, letos (po květnových mrazech) několik menších hroznů, větších než u odrůdy Tavel belyj. Bobule větší než u odrůdy Tavel belyj, největší už přes 16 g, tedy téměř deklarovaná hmotnost. Odrůda už dozrála, je harmonické chuti a i v letošním roce dostatečně sladká.

Odrůda zdědila po Talismanu barvu i velikost bobulí. Proti němu má jednu velkou výhodu - normální typ květu a dobré opylování. Na druhou stranu tu jsou nevýhody - zcela schází muškát, který se u Talismanu (byťi slabě) zpravidla vyskytuje, a křížením s Velikou (což je vinifera) podle mého názoru přišla o gen odolnosti vůči plísni, kterou letos dosti trpí (pravda, při prakticky nulové ochraně).

Jak je vidět, vlastnosti jsou prakticky totožné s odrůdou Tavel belyj, jen hrozny a bobule bylo letos o něco větší. To ale může být podmínkami letošního roku, zatím je brzy na nějaké kategorické soudy.

Podarok bratu i Tavel belyj jsou jedny z více v poslední době se vynořivších velkoplodých odrůd žluté barvy harmonické sladké chuti, které jsou od sebe téměř k nerozeznání. Znám pěstitele, kteří přesně tyto odrůdy shánějí a pěstují. Můj osobní vkus je jiný, tomuto typu odrůd se spíše vyhýbám. Asi počkám na příští rok a pokud bude standardní (bez mrazů a jiných pohrom), tyto odrůdy vyhodnotím a některá půjde z kola ven.

Na druhou stranu - přísným hodnotitelem révy je má mlsná žena. Když se dostala k odrůdě Podarok bratu, řekla po ochutnání: "výborné, chci ještě". To se nestává příliš často.

Obrázky:



Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...11, 12, 13, 14, 15...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Kněžna Olga, Princess Augusta1519.1.20201171
Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI24616.1.202062993
Japonské odroby hrozna312.1.2020448
Giberelín - skúsenosti411.1.2020461
Sadenice z Poľska49.1.20201018
Jesenna vysadba148.1.20201376
Agostenga27.1.2020257
Festivee26.1.20202036
Ide to aj (ne)chemicky574.1.202012027
Jaka reva?3229.12.20194216
Dráty na révu2125.12.20194121
Zmrzlá réva v září 819.12.20192982
Pěstování bezsemenné odrůdy Attika713.12.20191224
Podnože révy vinné67.12.20191004
Vinaři z okolí Frýdku-Místku 1134.12.201942495
Bianca3227.11.201932799
Peničkova metóda zakoreňovania viniča 22523.11.2019205970
Jaké jsou zásady přeroubování révy?2022.11.20195747
AKU nůžky na révu119.11.2019327
Nej odruda a nej zklamání 20191516.11.20193653
Odrody odolne praskaniu s dlhou vydrzou na koreni338.11.20199833
Jak dál stříhat vinnou révu?66.11.20191437
Prosím poraďte odrůdu115.11.20192359
Sazenice révy 2016862.11.201951234
Co vaše réva 2019?11528.10.201927983
Avatar 524.10.20192116
Založená pidi vinice + další postup1214.10.20192050
Řez mladé révy4313.10.201928764
Simonit&Sirch zkušenosti, rady, návody296.10.20194115
Hmyz a stolní odrůdy126.10.20191778
Založení malé vinice36.10.2019865
Black Magic8829.9.201976900
Vinná réva - Tereza1529.9.201912532
Mráz a hrozno423.9.20191047
Rodí víno vypěstované ze semínka, nebo se musí roubovat?1318.9.201912542
Solaris 513.9.20191343
Vedení révy, RH nebo na víc pater?611.9.20191432
Svätomartinské víno426.8.20191042
Lékořice 126.8.2019584
Neznáma Labrusca 624.8.20195483
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov pstruhov15.1.2020
Chov pstruhov14.1.2020
Chov pstruhov14.1.2020
Chov pstruhov14.1.2020
Vynesené slepice14.1.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů