Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Tavel belyj

Tato odrůda byla vyšlechtěna současnou kometou ukrajinských šlechtitelů Viktorem Kaluhinem z křížení Talismanu a Veliky. Deklarováno je rané zrání, žlutá barva, harmonická sladká chuť, velikost bobulí 15-20 g.

U mne tříletý keř, vlastnosti se zatím v zásadě potvrzují. Vloni několik bobulí, letos (po květnových mrazech) dva menší hrozny. Bobule slušné velikosti, největší sice zatím jen přes 12 g, ale to by se se stářím keře (a pokud na jaře nezmrzne) mělo zlepšit na deklarovanou úroveň. Odrůda už dozrála, je harmonické chuti a i v letošním roce dostatečně sladká.

Odrůda zdědila po Talismanu barvu i velikost bobulí. Proti němu má jednu velkou výhodu - normální typ květu a dobré opylování. Na druhou stranu tu jsou nevýhody - zcela schází muškát, který se u Talismanu (byťi slabě) zpravidla vyskytuje, a křížením s Velikou (což je vinifera) podle mého názoru přišla o gen odolnosti vůči plísni, kterou letos dosti trpí (pravda, při prakticky nulové ochraně).

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 16 a číslo 15.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika