Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Réva vinná > Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Mevík (42) - xxx.xxx.101.14 (?)
12.9.2019 6:52

Zolotce

Nyní (alespoň doufám) udělám radost i těm, kteří hledají něco kvalitativně odlišného. Zolotce skutečně tuto charakteristiku naplňuje ve více ohledech.

Jedná se o bezsemennou odrůdu vyšlechtěnou v Institutu v Novočerkassku. Deklarována je velikost bobulí 4-5 g, hrozny 500 g až kilogram, raně střední zrání (na úrovni Talismanu), dobrá odolnost proti chorobám a dobré vyzrávání réví. U mne je čtyřletý keř. Jaké jsou mé zkušenosti?

Začnu růstem, je zatím pouze středně silný. Žádné mnohametrové přírůstky se nekonají. Réví opravdu vyzrává dobře. Na snímku je vidět, že největší bobule skutečně mají hnotnost 4-5 g. V bobulích jsou někdy rudimenty, ale při jídle nejsou cítit, takže ta bezsemennost platí. Velice zvláštní je chuť. Je tam muškát, ale další příchuti jsou tak silné, že muškát není moc cítit. Zdroje z východu hovoří o příchutích citrónu a tropických plodů. Já jsem vloni cítil spíše broskev a letos velice příjemnou směsku všeho možného, nedokážu definovat. Chutí neustupuje Koktejlu, bobule a úrodnost jsou přitom větší. Hrozny vydrží velmi dkouho na keři bez poškození, jen přibývají cukry. Zralé bobule jsou žluté barvy a naplňují svůj název.

Hmotnost hroznů se zatím moc neblíží deklarovaným alespoň 500 g, snad to má za vinu letošní květnový mráz a příště to bude lepší. Jediný parametr, kde zatím nejsem spokojen.

A nyní to nejlepší. Jednak jsem na Zolotci nepozoroval napadení hmyzem. Hrozen na snímku byl sice v sáčku, ale většina hroznů zůstala nechráněna a nic. Stejné to bylo vloni.

Dále jsem na Zolotci ani letos nepozoroval napadení plísní, a to přesto, že keř byl proti plísni zcela neošetřen a okolní keře plíseň dosti decimovala. Někde jsem četl (asi na webu bred ika), že má Zolotce dva geny odolnosti proti plísni. Mé zkušenosti s tím souznějí.

Navíc je u mne Zolotce (alespoň letos) mimořádně odolné proti padlí. Opět žádné ošetření, nechal jsem docela hustý keř a žádné napadení. V okolí jsou podobně husté keře padlím napadeny velmi silně.

Obrázky:
Zolotce
Zolotce
Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   << Předchozí příspěvky | <...11, 12, 13   
                        

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Mevík (42) - xxx.xxx.101.14 (?)
10.9.2019 7:32, počet návštěv: 2747
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nazarij

Nazarij také již není žádná novinka, u mne tříletý keř, dal podruhé úrodu. Hrozny jsou dlouhé, příliš se nevětví do šířky. Po květnovém mrazu nebyly letos úplně veliké. Bobule modré barvy velmi slušné velikosti. Chuť harmonická, s ovocnými tóny, plná, výborná, mohu jen potvrdit. Bohužel stejný dojem má zřejmě i hmyz, protože se na tuto odrůdu zaměřuje mimořádně, Hledá každou skulinu, jak se do sáčků dostat a letos byl často úspěšný. Příště se musím zaměřit na dokonalé uvázání sáčků.

Růst silný, chorobami extrémně netrpí, ale keř je zatím řídký. Dozrává raně.

Zatím se jeví jako výborná odrůda, jen je třeba vybojovat boj s hmyzí konkurencí.

Obrázky:
Nazarij
Nazarij

Připojit reakci   
                  

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Dzordzik (47) - xxx.xxx.255.40 (?)
10.9.2019 7:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je fajn si přečíst zkušenosti z pěstování, tím spíš z mojí oblasti, ale přiznám se, že pokud se neprokáže v několika letech po sobě nějaká převratná vlastnost, mám na mysli odolnost chorobám výrazně vyšší než je běžné, velikost nebo chuť bobulí, nebo nějaká jiná spec. vlastnost, kvůli které by tu odrůdu mělo smysl pěstovat, pak moc ten hon po novinkách, kdy jde o to samé na 150 způsobů pořád dokola, nechápu. Pochopil bych u těch co se tím živí, nebo jsou spěbratelné co muí mít skoro všechno nové, že hledají něco super po čem bude trh hladový, ale toto... Co je tak speciálního na tvaru bobule s nosíkem?

Připojit reakci
                     

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Mevík (42) - xxx.xxx.219.162 (?)
10.9.2019 14:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Co je tak speciálního na tvaru bobule s nosíkem?

Odpovím otázkami.

Co je tak speciálního na jablku s pruhovanou slupkou? Míním Karneval.

Nebo z jiné oblasti - co je tak speciálního na úzkých kalhotech (typu slim)? Vždyť při oblékání a svlékání jsou z užitného hlediska výrazně méně pohodlné než kalhoty standardního střihu.

Mohl bych mít spoustu otázek podobného druhu "Proč mít takovou známku, minci, tričko, nádobí...", kdy přísná logika (užitečné x neužitečné) chování lidí nechápe. Jenže lidem záleží i na tom, jak něco vypadá. Navíc pohled lidí podléhá módnosti, která je dokonce v oblasti stolní vinné révy. Tak na východě v současnosti "jedou" (tedy jsou žádané na trhu) spíše žluté odrůdy s bobulemi podlouhlého tvaru. Dříve tomu prý bylo jinak.  Alespoň to tvrdí někteří pěstitelé a prodejci vína. Přísná logika jde opět stranou.

Prostě člověk je už takový, že po uspokojení základních potřeb chce mít něco zvláštního. A oko bývá zpravidla na prvním místě ve vnímání smysly, proto je pro většinu lidí barva, tvar a velikost bobulí (ne nutně v tomto pořadí) důležitější než jejich chuť, pěstitelské vlastnosti pak často bývají úplně vzadu.

Je to jednoduché, komu se jinak vypadající odrůdy nelíbí, nechť je nepěstuje. Ostatně ani nemusí o nich číst příspěvky. Já také nenosím slimky a stránky v časopisech věnované módě ignoruji.

Na druhé straně od tuzemských prodejců sazenic révy vím, že o novinky zájem je, na stejném principu je postaven také třeba Slovplant. Tak proč se nepodělit o zkušenosti s nimi?

Připojit reakci
                        

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


host - xxx.xxx.63.94 (?)
11.9.2019 15:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já tomuto pohledu rozumím, možná to mám ale jinak než ostatní, pro mě a myslím, že nejen pro mě jsou právě ty pěstitelské vlastnosti naprosto zásadní a jestli má bobule nosík nebo ne a jestli je pruhovaná mi nepříjde vůbec zásadní oproti tomu jestli nezmrzne, musím/nemusím ji stříkat a jak moc a jakou má velikost a chuť... Je mi jasné, že ti co nové odrůdy šlechtí na tom pak také chtějí vydělat, často za cenu neférových praktik. Tohle je ale to co odsuzuji a myslím, že pro většinu normálních pěstitelů jso zásadní právě ty pěstitelské vlastnosti a na vzhledu sice záleží, ale až na některém ze zadních pozic v důležitosti. A to že je zájem o novinky je jasné, ale myslím, že skutečnou motivací u normálních pěstitel je právě hledání těch odolnýcha chuťově dobrých pdrůd a ne to jestli má odrůda nosík nebo proužky na bobuli. To je to co jsem svým příspěvkem chtěl říct. A to že nové, skutečně zásadní odrůdy se objevují jednou za x moc let a ne málem každý měsíc, jak se nás snaží krmit ti co odrůdy šlechtí a pak na nich vydělávají. Ty informace od nich je třeba brát s rezervou. Proto jsem rád za každé střízlivé hodnocení od Bred_Ika nebo právě od vás a nerad za každý hype popis na webu prodejce, protože tam je každá odrůda super novinka, málem ultraranná a superatraktivní a supertržní.

Připojit reakci
                     

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


host - xxx.xxx.59.96 (?)
10.9.2019 16:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A kdopak jiný může ostatním sdělit objektivní zhodnocení mnoha nových pseudo-odrůd, které se valí jako lavina každým rokem, než ten, který si je skoro všecky pořídí a dokáže je několik roků pečlivě pozorovat a testovat? Tahle pravdivá a mnohdy nepopulární hodnocení nečekejme od producentů či prodejců, dokáže to jen opravdový zanícenec, nezávislý na komerčním využití svých výpěstků. Když se objeví jakákoli novinka, provází ji obvykle určitá propagační kampaň, kde se to výjimečnými a "speciálními" vlastnostmi jen hemží. Jak snadné je skočit na takový připravený špek. Děkujme proto zanícencům, jako je Mevík.

Připojit reakci
                        

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Mevík (42) - xxx.xxx.101.14 (?)
12.9.2019 6:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zolotce

Nyní (alespoň doufám) udělám radost i těm, kteří hledají něco kvalitativně odlišného. Zolotce skutečně tuto charakteristiku naplňuje ve více ohledech.

Jedná se o bezsemennou odrůdu vyšlechtěnou v Institutu v Novočerkassku. Deklarována je velikost bobulí 4-5 g, hrozny 500 g až kilogram, raně střední zrání (na úrovni Talismanu), dobrá odolnost proti chorobám a dobré vyzrávání réví. U mne je čtyřletý keř. Jaké jsou mé zkušenosti?

Začnu růstem, je zatím pouze středně silný. Žádné mnohametrové přírůstky se nekonají. Réví opravdu vyzrává dobře. Na snímku je vidět, že největší bobule skutečně mají hnotnost 4-5 g. V bobulích jsou někdy rudimenty, ale při jídle nejsou cítit, takže ta bezsemennost platí. Velice zvláštní je chuť. Je tam muškát, ale další příchuti jsou tak silné, že muškát není moc cítit. Zdroje z východu hovoří o příchutích citrónu a tropických plodů. Já jsem vloni cítil spíše broskev a letos velice příjemnou směsku všeho možného, nedokážu definovat. Chutí neustupuje Koktejlu, bobule a úrodnost jsou přitom větší. Hrozny vydrží velmi dkouho na keři bez poškození, jen přibývají cukry. Zralé bobule jsou žluté barvy a naplňují svůj název.

Hmotnost hroznů se zatím moc neblíží deklarovaným alespoň 500 g, snad to má za vinu letošní květnový mráz a příště to bude lepší. Jediný parametr, kde zatím nejsem spokojen.

A nyní to nejlepší. Jednak jsem na Zolotci nepozoroval napadení hmyzem. Hrozen na snímku byl sice v sáčku, ale většina hroznů zůstala nechráněna a nic. Stejné to bylo vloni.

Dále jsem na Zolotci ani letos nepozoroval napadení plísní, a to přesto, že keř byl proti plísni zcela neošetřen a okolní keře plíseň dosti decimovala. Někde jsem četl (asi na webu bred ika), že má Zolotce dva geny odolnosti proti plísni. Mé zkušenosti s tím souznějí.

Navíc je u mne Zolotce (alespoň letos) mimořádně odolné proti padlí. Opět žádné ošetření, nechal jsem docela hustý keř a žádné napadení. V okolí jsou podobně husté keře padlím napadeny velmi silně.

Obrázky:
Zolotce
Zolotce
Připojit reakci
                           

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Dzordzik (47) - xxx.xxx.255.40 (?)
12.9.2019 7:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Udělal jsi. Zeptám se ještě, jak je na tom u tebe tato odrůda s násadou květů v letech kdy nenamrzla? Musí se snižovat násada, nebo sama od sebe dobře reguluje násadu květů? Jak se opyluje? Nesprchává? Jak s odolností proti mrazu v zimě a na jaře? Jak s praskáním bobulí po deštích? Děkuju. J.

Připojit reakci
                           

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Mevík (42) - xxx.xxx.219.162 (?)
12.9.2019 10:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vzhledem ke slabšímu růstu odrůda Zolotce nenasadila ani druhým rokem žádné květy. Vloni byla první plodnost, násada slabší, malé hrozny. Letos v květnu namrzla, z náhradních výhonů plodnost zhruba jako vloni (jen keř je silnější a výhonů více). Na snímcích z východu jsem viděl plodnost normální, proto doufám v totéž i u mne. Ostatně u bred ika jsem na jaře viděl velikost hroznů slušnou (u něj letos v květnu nemrzlo). Proto ohledně regulace násady květů zatím nemohu uvést nic definitivního.

K odolnosti proti mrazu v zimě se nemohu vyjádřit, za dobu existence Zolotce u mne bylo nejméně -20 (zima 2017/2018), to dopadlo v pohodě. Zolotce je u mne v dolině, to znamená květnový mráz byl větší než nahoře na větru. Postižení stejné jako u okolních keřů.

Vloni ani předloni se sprchání nebo hráškování nekonalo, Bobule nepraskly ani letos, a to minulý týden spadlo skoro 50 mm vláhy. Více odrůd to překvapivě nevydrželo a popraskalo. Zolotce se drží.

Připojit reakci
                           

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Dzordzik (47) - xxx.xxx.255.40 (?)
12.9.2019 12:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To zní velmi dobře. zeptám se, bylo b možné u tebe pár kuliček ochutnat? Tahle odrůda mě začíná zajímat... Jak se s tebou spojit?

Připojit reakci
                           

Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI


Mevík (42) - xxx.xxx.101.14 (?)
13.9.2019 21:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tavel belyj

Tato odrůda byla vyšlechtěna současnou kometou ukrajinských šlechtitelů Viktorem Kaluhinem z křížení Talismanu a Veliky. Deklarováno je rané zrání, žlutá barva, harmonická sladká chuť, velikost bobulí 15-20 g.

U mne tříletý keř, vlastnosti se zatím v zásadě potvrzují. Vloni několik bobulí, letos (po květnových mrazech) dva menší hrozny. Bobule slušné velikosti, největší sice zatím jen přes 12 g, ale to by se se stářím keře (a pokud na jaře nezmrzne) mělo zlepšit na deklarovanou úroveň. Odrůda už dozrála, je harmonické chuti a i v letošním roce dostatečně sladká.

Odrůda zdědila po Talismanu barvu i velikost bobulí. Proti němu má jednu velkou výhodu - normální typ květu a dobré opylování. Na druhou stranu tu jsou nevýhody - zcela schází muškát, který se u Talismanu (byťi slabě) zpravidla vyskytuje, a křížením s Velikou (což je vinifera) podle mého názoru přišla o gen odolnosti vůči plísni, kterou letos dosti trpí (pravda, při prakticky nulové ochraně).

Obrázky:
Tavel belyj
Tavel belyj

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...11, 12, 13   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI12216.9.201930577
Co vaše réva 2019?10416.9.201919813
Solaris 513.9.2019495
Simonit&Sirch zkušenosti, rady, návody2012.9.20191488
Vedení révy, RH nebo na víc pater?611.9.2019591
Ide to aj (ne)chemicky482.9.20197723
Svätomartinské víno426.8.2019420
Lékořice 126.8.2019201
Neznáma Labrusca 624.8.20194539
Sáčky na hrozno1924.8.20196603
Ochrana hroznů proti ptákům6224.8.201955125
Ochrana proti vosám a ptákům3320.8.201947503
Peničkova metóda zakoreňovania viniča 21715.8.2019192547
Choroba vínné révy? 2414.8.20195883
Postřik na vinnou révu113.8.2019322
Vertiko612.8.20191118
Galachad vadnutie trapiny, scvrkavanie bobuli189.8.20192615
Garold 34.8.2019519
Super skorè odrody - Tajná Monacha, Chrust 262.8.201913396
Moon Drops 71.8.20192312
Choroba bobul, odroda Aladdin 1129.7.20191517
Réva ve skleníku4028.7.201928484
Odrůda Talisman2127.7.201912715
Řez mladé révy4227.7.201925720
Scvrkavani bobuli - choroba nebo jim neco chybi? 427.7.2019694
Odrudy do nejteplejsich oblasti225.7.2019485
Co Vaše réva 2018?11125.7.201941083
Nedostatek živin? 1122.7.20191743
BIO ochrana revy2921.7.201912306
Preočkovanie starého vinohradu 9421.7.2019101298
Pomoc s výběrem odrůdy2819.7.20192474
Zalistky na buducom tazni1817.7.20191692
Nedostatek draslíku?417.7.2019795
Málo květů a ovoce815.7.2019742
Co je mému hroznovému vínečku? prosím o pomoc prosím 47.7.2019865
O jakou nemoc jde? Doplnění. 71.7.20195037
Co vylámat nebo střihnout 824.6.20191657
Vinná réva - Tereza1320.6.201910959
Vinná réva nerodí. Loni ještě bylo pár hroznů518.6.2019982
Nemoc na listech vinné révy 1415.6.20192737
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov pstruhov13.9.2019
Chov pstruhov13.9.2019
Chov pstruhov13.9.2019
Chov pstruhov13.9.2019
Chov pstruhov13.9.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů