Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Zolotce

Nyní (alespoň doufám) udělám radost i těm, kteří hledají něco kvalitativně odlišného. Zolotce skutečně tuto charakteristiku naplňuje ve více ohledech.

Jedná se o bezsemennou odrůdu vyšlechtěnou v Institutu v Novočerkassku. Deklarována je velikost bobulí 4-5 g, hrozny 500 g až kilogram, raně střední zrání (na úrovni Talismanu), dobrá odolnost proti chorobám a dobré vyzrávání réví. U mne je čtyřletý keř. Jaké jsou mé zkušenosti?

Začnu růstem, je zatím pouze středně silný. Žádné mnohametrové přírůstky se nekonají. Réví opravdu vyzrává dobře. Na snímku je vidět, že největší bobule skutečně mají hnotnost 4-5 g. V bobulích jsou někdy rudimenty, ale při jídle nejsou cítit, takže ta bezsemennost platí. Velice zvláštní je chuť. Je tam muškát, ale další příchuti jsou tak silné, že muškát není moc cítit. Zdroje z východu hovoří o příchutích citrónu a tropických plodů. Já jsem vloni cítil spíše broskev a letos velice příjemnou směsku všeho možného, nedokážu definovat. Chutí neustupuje Koktejlu, bobule a úrodnost jsou přitom větší. Hrozny vydrží velmi dkouho na keři bez poškození, jen přibývají cukry. Zralé bobule jsou žluté barvy a naplňují svůj název.

Hmotnost hroznů se zatím moc neblíží deklarovaným alespoň 500 g, snad to má za vinu letošní květnový mráz a příště to bude lepší. Jediný parametr, kde zatím nejsem spokojen.

A nyní to nejlepší. Jednak jsem na Zolotci nepozoroval napadení hmyzem. Hrozen na snímku byl sice v sáčku, ale většina hroznů zůstala nechráněna a nic. Stejné to bylo vloni.

Dále jsem na Zolotci ani letos nepozoroval napadení plísní, a to přesto, že keř byl proti plísni zcela neošetřen a okolní keře plíseň dosti decimovala. Někde jsem četl (asi na webu bred ika), že má Zolotce dva geny odolnosti proti plísni. Mé zkušenosti s tím souznějí.

Navíc je u mne Zolotce (alespoň letos) mimořádně odolné proti padlí. Opět žádné ošetření, nechal jsem docela hustý keř a žádné napadení. V okolí jsou podobně husté keře padlím napadeny velmi silně.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 19 a číslo 14.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika