Rajčatový hokus pokus - nová sezóna II



Elen. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 126.28 (?)
9.7.2020 13:19

Děkuju, příští rok zkusím! Elen

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2723) - 6.138 (?), 8.7.2020 23:28

8.7.20 Heuréka! Už asi vím, co má rajčata, hlavně doma, trápí už třetím rokem. Díky rajčatovému „stromu“ z Mickey Mousů, na kterých se objevily typické septoriové skvrny, jsem si na nejmíň 80% jist, že je to septoriová skvrnitost. Vůbec nevadí, že jsou na odpis: kromě mírné úrody mi pomohly pochopit – tedy doufám, že už diagnózu nebudu muset měnit – co je špatně. A se známým nepřítelem se bojuje mnohem líp. Měl jsem to podezření už dlouho, ale protože jsem nikde neviděl tu nejtypičtější známku, tedy ty skvrny (možná jsem si jenom nevšiml), nevěřil jsem. A ten hlavní symptom je, že plody nejsou poškozené. Mělo mě to trknout dřív. Nicméně stále dole sklízím, od 7.4. do dneška 7 510 gramů. Právě jen díky tomu, že septorius nepostihuje plody.
A navíc se domnívám, sice možná mylně, že vím, proč tím trpí: listopadová semínka a Mickey Mouse jsem zasel bez jakéhokoliv ošetření. Obě velká setí pozdější jsem pak, na radu Evy T. (díky, Evi), namočil do slabého roztoku hypermanganu (1/2 až 1 hodina). A ačkoliv sdílely místnost s nakaženými jedinci (tenkrát ovšem téměř bez příznaků – ty se objevily velmi postupně a já otrhával špatné listy), jsou zdravé na všech stanovištích, tedy i u příbuzných a přátel. Ťuky, ťuk.
Na zahradě je mokro, což je trochu znepokojující. Dneska celý den drobně pršelo a teplota nepřelezla 15°C. Ideální podmínky jak pro alternarium, tak pro phythophtoru. U té druhé jen doufám, že je na ní ještě brzo. Dozrálo rajče na v pořadí čtvrté odrůdě: Startce. Řízku, vysazeném 7.4. Dosavadní vedoucí pelotonu: Nelinka – sazenice (17.5. ale už s plody) a pak řízek (7.4.), Tomato Berry řízek (7.4.), Stupické sazenice (15.4.), Start řízek (7.4.). Moc logiky v tom nevidím.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Elen. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 126.28 (?), 9.7.2020 9:39

Milane, díky za Vaše novinky. Zaujal mě ten hypermanganový roztok. Sice mi přijde, že pročítám rajčatová témata pečlivě, ale na tuto radu jsem nenarazila. Jestli se osvědčuje, mohl byste prosím napsat blíž, co si pod pojmem "slabý roztok" představit? Díky, Elen

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
krtek - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (79) - 189.109 (?), 9.7.2020 10:00

Chcete říct, že septoriová skvrnitost se vám šíří prostřednictvím semen? To je nesmysl. Spíš se nějak dostala na některé rostliny - ze zeminy nebo prouděním vzduchu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2723) - 6.138 (?), 9.7.2020 11:43

Elen, díky za díky.

Taky jsem měl trochu strach, abych to nepřehnal se sílou roztoku. Měl jsem tak 3/4 litru vody a dal do něj dvě, možná 3 malinká zrníčka manganistanu. Bylo to jen slabě růžové. Nevím to sice jistě, že díky hypermanganu, ale obě takto ošetřené várky po víc než 50 semínkách najednou měly klíčivost přes 90%. To jsem předtím nikdy nezažil. Důležité je, aby byl roztok naprosto čerstvý.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Elen. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 126.28 (?), 9.7.2020 13:19

Děkuju, příští rok zkusím! Elen

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2723) - 6.138 (?), 20.7.2020 10:54

20.7.20 Po delší absenci způsobené pobytem na chalupě, kde pochopitelně nemám počítač, můžu opět poreferovat o situaci. Zatím jsem nedetekoval žádné příznaky plísní, problém u Tomato Berry přetrvává, ale se sporadickým výskytem. Objevil se také na Garden Berry, což je ale prý identická odrůda. Postižené keříky ale zatím nejeví další příznaky. U jiných odrůd nekrotické okraje listů nepozoruji.

Stále nejsem spokojen s rychlostí zrání, takže jsem zkusil přihnojit kvašeným slepičincem v ředění 1 ku 10, ale ještě jsem přidal trochu dřevěného popela – 7 polévkových lžic na 11l zálivky. Teď mám strach, zda jsem to s tím draslíkem nepřepískl. Papriky na to přihnojení reagují pozitivně, pokud to lze takhle brzy hodnotit.

Žluté okraje listů u jednoho Helsing Junction Blue se na vyšších listech už neprojevily, takže asi opravdu šlo o chlorózu.

Tento týden budu pracovat na přikrytí neodolných odrůd. Místo průsvitné plachty ale nejspíš použiji polypropylénovou fólii, která je naprosto průhledná. Samozřejmě „stříšku“ budu sundávat za hezkého počasí a použiju ji, pouze pokud bude vytrvale pršet. Musel jsem si kvůli tomu opatřit nový žebřík: stříška má být asi 3,5m nad terénem. Nedokážu tím ale ochránit všechna neodolná rajčata, pouze 16. K tomu mám 13 rostlin údajně plísniodolných, takže snad nějaká úroda bude i v případě, že phythophthora udeří plnou silou.

Řízků už mám po zahradě 26, všechny se ujaly, asi 3 nebo 4 už mají větší plody. Počítám s nimi, pokud přežijí, hlavně jako se zdrojem zelených rajčat k dozrání uvnitř v zimě.

Milan HP 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2723) - 6.138 (?), 27.7.2020 1:14

26.7.20 Dole na balkónech je druhé kolo sklizně v plném proudu, a to i přesto, že septoria řádí a rostliny mají zdravé listy už jen na výhonech (v podstatě všechny výhony už nechávám růst bez omezení). A rajčata, hlavně Tomato Berry, jsou vynikající chuti, lepší než ta ze zdravých keřů nahoře na zahradě. Tam to ale přičítám chladnějšímu počasí.

Rajčatový „strom“ z Mickey Mousů určitě neporoste přes zimu, protože jsem ho nedal na balkón, „aby něco nechytil“, prohrává válku se skvrnitostí na celé čáře. Je jasné, že budu muset použít ještě drastičtější opatření, abych se septoriových spórů uvnitř zbavil. Ale především musím všechna semena macerovat v hypermanganu: prý se ta skvrnitost šíří hlavně ze semínek (viz výše z 8.7.).

Je to sice úplně mimo téma, ale napadá mne, že by bylo možné takto ošetřit i bramborovou sadbu. Ne proti septorii, ale proti plísní bramborové. Nemá s tím někdo zkušenosti? Chystám se totiž pěstovat brambory v prostoru, který je stavebně oddělen od rajčatových latifundií, a to ve směru převažujícího, tedy západního větru. Ovšem ta zeď má jen cca 2 m.

Nahoře na zahradě likviduji všechny podezřele vypadající listy – některé bych musel otrhat, i kdyby byly úplně zdravé: většina mých rostlin je dole přelistěná (přehnané hnojení do zásoby). A je zajímavé, že se mi objevily hnědé nekrotické okraje na spodních listech i u dalšího keře, tentokrát u Cocktail Crushe, to jest jedné z těch odrůd, které mají být plísni odolné – jasně, prodejce vysvětluje, že to není tak, že by phythophthoru nechytily, ale že ložiska zapouzdří a nepustí dál do rostliny. Všechny postižené listy jsem otrhal. U dříve zmíněných Tomato a Garden Berry nejspíš nekompromisní otrhání vadných listů pomohlo: ne, že by se vůbec neobjevilo nové postižení, ale jen velmi sporadicky, všechny ostatní části rostliny se vyvíjejí naprosto normálně a nejeví žádné symptomy. Tenhle průběh mne svádí k přesvědčení, že se možná nejedná ani o alternariovou a ani o bramborovou plíseň.

Zrání na zahradě kulhá stále na obě nohy: dodnes jsem sklidil pouhé kilo plus. Nejmíň za uplynulé 3 roky. Ale nejsem v tom sám: i další rajčaťáci v mnohem nižších polohách si na to stěžují. Snad to teplé počasí napraví.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2723) - 6.138 (?), 1.8.2020 1:36

1.8.20 Dnešní můj příspěvek by nejspíš patřil do vlákna Phythophthora. Není to veselé čtení. Na svých rajčatech jsem objevil známky napadení bramborovou plísní. Naprosto nepochybné: jeden plod a jeden fazoch – ten jsem samozřejmě okamžitě amputoval stejně jako napadené listy. Snímek plodu přikládám. Takže jsem usoudil, že i ty listy s nekrotickými okraji jsou p.b. Jsou tu však zajímavé okolnosti (jak jsem předpokládal, letošní počasí mi umožňuje sledovat phythophthoru detailně). Ten plod se objevil na rostlině (Tornádo), která jinak nejeví žádné jiné známky napadení. Z toho usuzuji, že se spóry musely dostat přímo do květu nejméně 14 dní před objevením (28.7.). To a hnědé okraje listů u Tomato Berry (později se objevily i na jiných odrůdách) nutně znamená, že p.b. přišla mnohem dřív, než se obecně věří, že je možné – už v prvním červencovém týdnu. Vidím souvislost s rostoucími cenami brambor, které vedou k „renesanci“ jejich pěstování, a to hlavně velmi raných odrůd. Ale to je jen dohad.

Současné horké a suché počasí rozvoj plísně zbrzdilo – viz snímky z tohoto týdne. Mám však obavy z toho, co nastane, až přijde déšť. Na čtyřech nejvíce postižených rostlinách jsem zkusil babskou radu – propíchl jsem stonky (každého fazochu zvlášť) měděným drátkem. Baby tvrdí, že to sice plíseň nezastaví, ale že to zpomalí její plný rozvoj až o měsíc. Mně to dává smysl, protože měď možná působí proti pronikání plísně do celé rostliny – nakonec Kuprikol je také měďnatý přípravek. Doporučily mi, ty baby, také postřik kopřivovým výtažkem s pár kapkami Jaru jako smáčedla. Což jsem vehementně odmítl, protože mám za to, že bych jen plísni poskytl vlhkostí lepší podmínky (ale postřikovač jsem si pořídil). To je opatření pro konec června a prevenci. A nejhorší zpráva je, že mi rajčata přerostla tak, že už nad ně nemůžu ani umístit stříšku proti dešti. Jsem prostě vydán na milost a nemilost Matce Přírodě (ostatně jako vždycky). Srpen bude dramatický. V červenci jsem sklidil na zahradě něco pod 5 kilo, jinými slovy p.r.d. Ale ta rajčata vypadají stále dobře, co říkáte?

 

Milan HP

Jestli to není p.b., tak jsem čínský papež
Jestli to není p.b., tak jsem čínský papež
Pod zdí: výsadba 7.4.
Pod zdí: výsadba 7.4.
Na špici
Na špici
Nepodarky
Nepodarky
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2723) - 6.138 (?), 18.8.2020 11:46

18.8.20 Po delší odmlce způsobené pobytem na chalupě, hlásím, že plíseň sice nezmizela a postupuje, ale tempem přijatelným, zaručeně hlavně vlivem počasí. Začalo „velké zrání“, sklízím kila denně a plody jsou zdravé (do dneška celkem přes 20 kilo). Nejpostiženější je Garden Berry mezi „Nepodarky“ (viz snímek v minulém příspěvku), které jsou od ostatní zahrady oddělené zdí. Takže jsem to risknul a místo její likvidace se snažím rostlinu „léčit“. Postižený spodek stonku jsem opakovaně ošetřil francovkou (někdo doporučuje slabý roztok hypermanganu), nad ním propíchl oba fazochy oholeným a obroušeným el. měděným drátem, tak jak jsem to minule popisoval. To se stalo už před 10 dny. Mezitím několikrát pršelo, ale plíseň nepokračuje nad drátky. Ulomil jsem oba vijany pod Cu drátem, bylo na nich 5 postižených plodů. Ostatních asi 20 jsou na dozrání na okně a ani jeden zatím nejeví známky napadení. Těsně sousedící 2 rostliny jsou zatím v pořádku.

Známky plísně se objevují i na listech jiných rostlin, ty ale promptně otrhávám a likviduji. Ostatní části jsou, ťuky ťuk, prozatím čisté. Našel jsem dva zasažené plody na Blue Berry na špici ve druhé řadě, ale vijan i stonek jsou v pořádku a tak předpokládám, že se do plodů dostaly spóry už ve stádiu květu tak, jako tomu bylo u Tornáda. Druhá řada poněkud unikla probírce příliš zahuštěných spodních listů a udržuje si vlhkost mnohem déle.

Hnědé, nekrotické okraje listů s vysokou pravděpodobností nebyly příznaky plísně, ale přehnojení draslíkem, kterého jsem se dopustil přidáním dřevěného popele do slepičince v zálivce – v slepičinci samotném je ho habaděj. Přesně tak, jak jsem se bál. Tímhle přehmatem jsem si také způsobil výskyt suché hniloby na několika plodech Crimson Crush. Zajímavé je, že pouze na téhle odrůdě. Naštěstí to vypadá, že ač se rostliny zarazily v růstu, vzpamatovávají se z toho a také stále rozvíjejí plody. Velké poučení pro příště: nechtít moc urychlovat zrání.

Včera jsem zaštípl 18 rostlin, které mi přerůstaly přes hlavu, hlavně pak cherry rajčata. Ostatní zatím nechávám růst pomalu dál. Ten draslík je dost zpomalil. Je mi jasné, že nynější květy už do mrazů nevytvoří zralé plody, ale potřebuji dostatek zelených na dozrání uvnitř. Zima je dlouhá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2723) - 6.138 (?), 24.8.2020 22:14

24.8.20 Dnešní kontrola stavu pacienta (Garden Berry) po opakovaných deštích dopadla nad má očekávání dobře. Plíseň se stále drží pod Cu drátky, oba stonky nad jsou čisté, stejně tak jako vijany. Plody na nich zatím nejeví žádné známky napadení a ty, které jsem dnes sklidil, jsou stejně dobré jako z ostatních jedinců této odrůdy a dokonce ani neožírají. Uvažuji o tom, co způsobilo nejspíš dočasné zastavení šíření plísně. Nejspíš zapůsobila víc ta francovka a hlavně počasí. Jenomže od soboty tady opakovaně prší, rajčata nestíhají uschnout, ale stav pacienta se nezměnil. Je to náhoda? Já vím, že se může všechno přes noc zvrtnout, ale získal jsem přinejmenším několik dní. Je to boj s časem a přírodními procesy.

Deštivé počasí ale má dopady na ostatní, neošetřené, keříky na všech stanovištích. Objevuje se stále více napadených listů, takže otrhávám jako zběsilý. Většinou jen poškozené části, celé listy jen pokud je zasažení rozsáhlejší nebo je tam džungle. A našel jsem jeden poškozený plod na Startce. Byl to ten poslední dole ve vijanu. Vijan i stonek jsou čisté, takže doufám, že to byl stejný případ jako předtím: spóra se trefila už do květu. Mám i vytipovaný zdroj nákazy: soused nade mnou má totálně odešlé brambory, které nechává na záhonu – a nejblíž jsou mu právě moje „Nepodarky“. Naštěstí není ve směru převládajícího větru, takže zatím jakž-takž přežívám. No jo, jak ale říct sousedovi „Koukej si vykopat ty brambory a spal nať, šíří mi tady plíseň.“? Je mu 80 a máme svobodu. Pošle mne tam, kam slunce nikdy nesvítí.

Celková sklizeň se teď po vlně horkých dní začíná vyrovnávat s předešlými roky. Loni jsem měl ke stejnému datu (23.8.) 73 kg sklizeno, letos se blížím 50 kg. Ale má se ochladit, což není moc dobrá zpráva.

 

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika