Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

18.8.20 Po delší odmlce způsobené pobytem na chalupě, hlásím, že plíseň sice nezmizela a postupuje, ale tempem přijatelným, zaručeně hlavně vlivem počasí. Začalo „velké zrání“, sklízím kila denně a plody jsou zdravé (do dneška celkem přes 20 kilo). Nejpostiženější je Garden Berry mezi „Nepodarky“ (viz snímek v minulém příspěvku), které jsou od ostatní zahrady oddělené zdí. Takže jsem to risknul a místo její likvidace se snažím rostlinu „léčit“. Postižený spodek stonku jsem opakovaně ošetřil francovkou (někdo doporučuje slabý roztok hypermanganu), nad ním propíchl oba fazochy oholeným a obroušeným el. měděným drátem, tak jak jsem to minule popisoval. To se stalo už před 10 dny. Mezitím několikrát pršelo, ale plíseň nepokračuje nad drátky. Ulomil jsem oba vijany pod Cu drátem, bylo na nich 5 postižených plodů. Ostatních asi 20 jsou na dozrání na okně a ani jeden zatím nejeví známky napadení. Těsně sousedící 2 rostliny jsou zatím v pořádku.

Známky plísně se objevují i na listech jiných rostlin, ty ale promptně otrhávám a likviduji. Ostatní části jsou, ťuky ťuk, prozatím čisté. Našel jsem dva zasažené plody na Blue Berry na špici ve druhé řadě, ale vijan i stonek jsou v pořádku a tak předpokládám, že se do plodů dostaly spóry už ve stádiu květu tak, jako tomu bylo u Tornáda. Druhá řada poněkud unikla probírce příliš zahuštěných spodních listů a udržuje si vlhkost mnohem déle.

Hnědé, nekrotické okraje listů s vysokou pravděpodobností nebyly příznaky plísně, ale přehnojení draslíkem, kterého jsem se dopustil přidáním dřevěného popele do slepičince v zálivce – v slepičinci samotném je ho habaděj. Přesně tak, jak jsem se bál. Tímhle přehmatem jsem si také způsobil výskyt suché hniloby na několika plodech Crimson Crush. Zajímavé je, že pouze na téhle odrůdě. Naštěstí to vypadá, že ač se rostliny zarazily v růstu, vzpamatovávají se z toho a také stále rozvíjejí plody. Velké poučení pro příště: nechtít moc urychlovat zrání.

Včera jsem zaštípl 18 rostlin, které mi přerůstaly přes hlavu, hlavně pak cherry rajčata. Ostatní zatím nechávám růst pomalu dál. Ten draslík je dost zpomalil. Je mi jasné, že nynější květy už do mrazů nevytvoří zralé plody, ale potřebuji dostatek zelených na dozrání uvnitř. Zima je dlouhá.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 10 a číslo 17.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika