Rajčatový hokus pokus - nová sezóna II



   Předchozí příspěvky  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
                     
host - 60.26 (?) 
13.12.2020 13:24

Ten problém jsem měl letos. Taky zálistky nějakých hybridů. Potýkal jsem se s tím celé jaro a přeneslo se mně to i na vyseté rostliny rajčat. Zkoušel jsem Mospilan a Vertimex, ale pořád tam něco bylo. Asi nejlepší je to vyhodit. Dnes už bych to vyhodil, žádné rajče ani Mountin Magic za to nestojí. Je to deprimující.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Elen. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 126.28 (?), 13.12.2020 15:53

Molice jsem letos na jaře měla taky, netuším, kde se vzaly - rajčata ze semínek, žádné pokojovky, a v únoru to začalo. Netušila jsem, kam až to může dojít, tak jsem se po prvním postřiku Mospilanem tvářila, že tam nejsou a utěšovala se tím, že rajčata už půjdou brzo ven (ha, ha), a že tam je to přejde. Bylo to dost děsný, pod rajčatama ulepené fleky, bílé hemžení, jakmile jsem se jich dotkla, a venku je to za celou sezónu nepřešlo, i když už se nemnožily tak strašně moc. Vlastně na chvíli to přešlo - když jsem stříkla proti plísni, to nepřežily ani molice, nicméně do 3 týdnů byly zpět.

Počítám, že se letos zase objeví a chystám se rajčata pravidelně sprchovat vodou - to jsem dělala občas těm venkovním a udrželo to molice aspoň trochu v lati. Zkoušela jsem i různé výluhy, ale nezdálo se, že by měly větší účinnost než voda.

Elen

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Elen. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 126.28 (?), 13.12.2020 16:42

Ráda bych tady nakousla otázku zalévání podmokem x svrchu.

Možná si budou zkušení pěstitelé klepat na hlavu, ale toto je moje zkušenost: Když jsem předloni zalévala venkovní květináčová rajčata výhradně zespodu, při likvidaci jsem si všimla, že vrchní nejmíň polovina zeminy nebyla vůbec prokořeněná a to mi přišlo líto, zvlášť když už je prostor omezený květináčem. A obecně - rajčata se často při každém přesazování zapouštějí hlouběji - na co pak kořenům je, že mají nad sebou spoustu hlíny?

Proto jsem letos zalévala i svrchu a prokořenění bylo rovnoměrnější. Pravda, rozdílu v růstu či spokojenosti rostlin jsem si nevšimla, zároveň to nepřineslo ani žádná negativa. 

Nejdál jsem to dotáhla u předpěstovaných paprik, které jsem měla doma až do stádia odkvétání - tam kořeny při zalévání shora začaly téměř vylézat horem z květináče. Bal byl pak prokořeněný rovnoměrněji než při zalévání podmokem.

Co je tedy na zalévání shora špatného? Elen

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 61.166 (?), 13.12.2020 19:42

Zalévání shora je přirozené, v přírodě je to taky tak. U rajčat někdo zalévání shora nedoporučuje z obavy, že se potřísní vodou i listy, dlouho mokré listy jsou bránou pro plísně a ostatní houbové choroby. Také se tvoří půdní škraloup. Klidně zalívejte shora.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 6.138 (?), 13.12.2020 22:09

Elen, těm potvorám voda nijak neuškodí. Jsou totiž navoskované. Jak dospělci, tak vajíčka i ty larvy snad ve všech fázích. Klíč na tyhle hajzlíky je alkohol a nejlíp i s přidáním Mospilanu. Alkoholem jsem letos ošetřil celkem úspěšně své domácí papriky. Ale ne postřikem: normálka růčo houbičkou namočenou ve francovce. Vopruz, ale pomohlo to, protože vlastně přerušíš jejich cyklus. Je to i proti mšicím. Nejdřív jsem byl zděšený, že to spálí rostliny. Kupodivu ani náhodou. Na rajčatech jsem je ale ještě neměl. Zato košťáloviny si na zahradě užily své.

Strategie pro příští rok: ošetřit listy malých sazenic, které už se uchytily. Na kolenou, lihem. V tom množství to bude asi makačka, ale postřik by musel být alespoň 50% líh, a při té spotřebě? Denaturák nemám odvahu zkoušet. Jo, a zlikvidovat veškerý vlaštovičník v zahradě. 

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 6.138 (?), 13.12.2020 22:28

Elen, absolutně nic. Dělám to jen u mrňavých sazenic, abych udržel povrch trochu sušší. Což se mi nepovedlo a ta plíseň se stejně objevila. A pak zalévání zespoda mi zabraňuje přelévat, k čemuž mám osobně dost sklon. Když jim to naleju dolu, berou si vodu postupně a já jim novou nedám dřív, než mají dole sucho. A teď už aplikuju metodu sucho + 1 - 2 dny. Ale nevýhoda někdy je, jak říkáš, že směřují kořínky dolů třeba i ven z kelímku.

Pokud pak už jsou v 12l květináčích, zalejvám shora i zespodu. Jak to přijde. Když přihnojuji nebo přisypu směs, seshora.

Vím, napsal jsem "ačkoliv zalévám jen zespoda", ale to bylo v souvislosti s tou plísní, které se mi stejně zabránit nepodařilo.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Elen. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 126.28 (?), 14.12.2020 8:36

Díky Milane za tvojí zkušenost. Pro zajímavost: Teta Jana na svých stránkách píše, že taky měla tendenci přelívat, ale začala zalívat až když rostlinky trochu svěsí listy - když zažijí sucho, prý se jim bohatěji větví kořenový systém. No, nevím jestli zvládnu své miláčky takhle "trápit" wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 6.138 (?), 14.12.2020 8:46

Očistěte postižená místa alkoholem, nejlépe ručně houbičkou namočenou třeba ve francovce Alpě. Možná můžete přimíchat i trochu Mospilanu, ale to jsem nezkoušel. Stačil čistý 60% alkohol. Je nutné zničit vajíčka i larvy. Listy i stonky by měly být čisté. Kolik těch řízků máte?

Klíč je v tom, že Mospilan ve vodě nepronikne přes vosk, kterým jsou pokryty. Alkohol jej rozpustí.

Milan HP

P.S. Dejte, prosím, vědět, jak to dopadlo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 6.138 (?), 14.12.2020 9:16

No právě. Eva mi to kdysi radila taky, jenže v hlavě mám nějakou zábranu to nechat dojít až tak daleko. Tak to teď řeším takhle. Ale fakt jen u těch menších. Zatím nejsou stížnosti.smiley

Na zahradě hnití kořenů z přemokření hrozí minimálně, ale v kelímcích si myslím, že jsem si dost sazenic takhle poškodil. Ale i na zahradě se pozná, že měly moc vody. Plody jsou pak sice veliké, ale mnohem méně chutné. Taková 150 - 200gramová Startka není správně. indecision

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Elen. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 126.28 (?), 14.12.2020 22:47

Milane, opravdu čistou francovkou? Kolik má vůbec procent alkoholu? Opravdu je nezničím, když je otřu třeba čistou vodkou? Elen

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika