Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

26.7.20 Dole na balkónech je druhé kolo sklizně v plném proudu, a to i přesto, že septoria řádí a rostliny mají zdravé listy už jen na výhonech (v podstatě všechny výhony už nechávám růst bez omezení). A rajčata, hlavně Tomato Berry, jsou vynikající chuti, lepší než ta ze zdravých keřů nahoře na zahradě. Tam to ale přičítám chladnějšímu počasí.

Rajčatový „strom“ z Mickey Mousů určitě neporoste přes zimu, protože jsem ho nedal na balkón, „aby něco nechytil“, prohrává válku se skvrnitostí na celé čáře. Je jasné, že budu muset použít ještě drastičtější opatření, abych se septoriových spórů uvnitř zbavil. Ale především musím všechna semena macerovat v hypermanganu: prý se ta skvrnitost šíří hlavně ze semínek (viz výše z 8.7.).

Je to sice úplně mimo téma, ale napadá mne, že by bylo možné takto ošetřit i bramborovou sadbu. Ne proti septorii, ale proti plísní bramborové. Nemá s tím někdo zkušenosti? Chystám se totiž pěstovat brambory v prostoru, který je stavebně oddělen od rajčatových latifundií, a to ve směru převažujícího, tedy západního větru. Ovšem ta zeď má jen cca 2 m.

Nahoře na zahradě likviduji všechny podezřele vypadající listy – některé bych musel otrhat, i kdyby byly úplně zdravé: většina mých rostlin je dole přelistěná (přehnané hnojení do zásoby). A je zajímavé, že se mi objevily hnědé nekrotické okraje na spodních listech i u dalšího keře, tentokrát u Cocktail Crushe, to jest jedné z těch odrůd, které mají být plísni odolné – jasně, prodejce vysvětluje, že to není tak, že by phythophthoru nechytily, ale že ložiska zapouzdří a nepustí dál do rostliny. Všechny postižené listy jsem otrhal. U dříve zmíněných Tomato a Garden Berry nejspíš nekompromisní otrhání vadných listů pomohlo: ne, že by se vůbec neobjevilo nové postižení, ale jen velmi sporadicky, všechny ostatní části rostliny se vyvíjejí naprosto normálně a nejeví žádné symptomy. Tenhle průběh mne svádí k přesvědčení, že se možná nejedná ani o alternariovou a ani o bramborovou plíseň.

Zrání na zahradě kulhá stále na obě nohy: dodnes jsem sklidil pouhé kilo plus. Nejmíň za uplynulé 3 roky. Ale nejsem v tom sám: i další rajčaťáci v mnohem nižších polohách si na to stěžují. Snad to teplé počasí napraví.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 11 a číslo 19.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika