Rajčatový hokus pokus - nová sezóna II



   Předchozí příspěvky  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?) 
17.10.2020 9:57

17.10.20 Předpovědi na příští týden hrozily mrazy. Tak jsem pro jistotu obral kolem 10 kg zelených či narůžovělých rajčat, uložil je do kartónových přepravek a poskládal v chalupě. Na rostlinách zůstalo ještě několik kilo, to pro případ, že mrazy nepřijdou. Sice při stávajících teplotách – ve dne kolem 10°C, v noci i jen 2 - 3 a teplota půdy tak kolem 7°C – asi už neporostou, ale co kdyby přišlo oteplení? Kořeny už díky chladu nedokážou přijímat fosfor i jiné živiny.
Se synkem jsme pátrali po semínkách Galahadu F1 (DTM 73 – 75). Na všech amerických e-shopech jsou vyprodána, nabízejí náhradní odrůdu Defiant PhR F1 (DTM 65), rovněž plísni odolnou. Navíc na doručení do Evropy požadují objednávku alespoň za 100 dolarů a poštovné přijde na další desítky dolarů. To už nehodlám obětovat. Jediná cesta je přes nějaké známé, kteří tam pojedou. Ale spíš se bez nich budu muset obejít.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 25.10.2020 4:31

25.10.20 Včera jsem byl nucen uzavřít rajčatovou sezónu na zahradě po tom, co jsem zjistil, že i Mountain Magiky začaly houfně praskat. Sklidil jsem tedy ještě přes 5 kilo zelených, ale z toho je dost prasklých, uvidím, co bude nutné vyhodit a co dozraje. Celkem tedy mám na dozrání v chalupě asi 15 kilo. Rostliny jsem ještě nechal venku, mají květy, třeba ještě něco provedou, ale nepočítám s tím. Bude záležet na počasí. Obral a zlikvidoval jsem Kumato. Blue Berry tam zůstalo, ale také obrané. Zajímavé je, že tomu plíseň téměř neublížila. Roste těsně vedle odolných. Spíš ale náhoda.
Dole na balkónech Nelinka i Startky stále ještě plodí a pomaloučku zrají. Rozdíl teplot mezi chalupou a Ústím je i 5°C. Strabeny a Tomato Berry už jsou odepsané, stejně jako Micky Mouse a Vilma – septoria je nakonec dostala úplně. Papriky jsou stále krásně zelené, ale nepozoruju, že by rozvíjely plody, tedy kromě pozdní Jabliny.
Je čas zahájit sezónu domácí. Vybral jsem odrůdy: Start, Tomato Berry a Nelinka z tyčkových (zase budu složitě vyvazovat) a Mogolskij Karlik, Arctic Rose a Sophie’s Choice z keříčkových. Sít budu příští víkend. Každou odrůdu po 2 či 3 semínkách. Maximální počet chci mít 12 rostlin.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 1.11.2020 19:18

1.11.20 Tak, sezóna 2021 je zahájena. Vysel jsem celkem 15 semínek výše uvedených odrůd. Před výsevem jsem je namočil do slaboučkého roztoku hypermanganu na 40 minut a pak ještě na 20 minut do vody, abych vypláchl případné zbytky manganistanu. Loni se mi tahle metoda osvědčila. Seju na buničinu (papírové kapesníky – nepoužitéwink) v sadbovníku, když vyklíčí, postupně zasypávám výsevním substrátem Gramoflor. Ovšem přišel jsem na to, že některá semínka už jsou hodně prošlá. Tak uvidíme. Zalévám převařenou dešťovou vodou. Místo činu: koupelna. Tam se stále topí.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 3.11.2020 23:16

3.11.20 Dnes ještě 436 gramů mrňavých zelených a pak už nic ze zahrady, takže jsem to ihned shrnul. Na čtvrteční ráno je předpověď -2°C, takže už nemá smysl tam něco nechávat.
Celková sklizeň (48 rostlin): 128,293 kilo, z toho cca 17 kg zelených na dozrání uvnitř
Ztráty phythophthorou: cca 50 kg méně než teoretický výnos ze 48 rostlin (180 kg).
Ztráty suchou hnilobou: do 2 kg (neváženo)
Ztráty praskáním: do 3 kg (neváženo)
Datum invaze plísně: 26.-27.8.   33 rostlin pohřbeno: do 15.9. Odolné stále na place.
Sezóna dole v Ústí ještě není ukončena.

Komentář: Přestože čísla nejsou nijak vysoká, považuju tento rok za docela úspěšný. Hlavně proto, že jsem jednak odhalil podstatu problémů dole a druhak ověřil odolnost angličáků a z toho odvodil plán na zahradu, který by případné opakování plísňové invaze nemělo dramaticky ohrozit. Už jsem ho asi zmiňoval, ale zopakuju ho:
20 sazenic odolných, 10 sazenic velmi raných a od samého začátku vysazovat řízky těch odolných pro pozdní sklizeň na dozrání uvnitř. Samozřejmě ty počty nedodržím a rostlin bude víc. Nejspíš je navýší nějaké experimentální odrůdy. Počítám tak do 5 odrůd po dvou rostlinách od každé. Které odrůdy ještě nevím.
Z chovu vyřazuji 100 pudov pro téměř nulovou odolnost vůči plísni a také pro nemastnou neslanou chuť. Dále Blue Berry, kvůli chuti a Helsing Junction Blue z téhož důvodu – maximum 6 mi není dost dobré. Ještě musím rozhodnout o Tornádu a Kumatu.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 14.11.2020 19:10

14.11.20 Předevčírem jsem vytrhal všechna rajčata na zahradě. Teploty už se pohybovaly velmi nízko nad nulou, takže už nemělo smysl je tam nechávat, i když zejména řízky byly stále krásně zelené a i kvetly. Dole stále ještě není konec sezóny, zvlášť Nelinka i teď kvete a nasazuje na nové plody. Je tu mnohem tepleji a ona je v lodžii, takže chráněná.
Z 15 semínek v sadbovači jsem jedno vyplavil neznámo kam, takže jsem ho musel doplnit mnohem později. Takže ze 14 kousků mi vyklíčilo zatím 11, které už jsem zasypal výsevním substrátem. Dva Mongolskije Karliky sice jeví známky klíčení, ale po 14 dnech už moc nedoufám. To samé jedna Sophie’s Choice. V tomhle inverzním počasí jsem jim začal i přisvětlovat zdroji o celkovém světelném výkonu 3800 lm při příkonu 38W (6500°K). Vzdálenost zdrojů cca 35 cm. Rostlinky jsou krásně rovné.
Rajčata v chalupě pomalu dozrávají, ale ta prasklá většinou musím vyhodit. Chuťově poklesly tak o dva stupně na 6 – 7. Především ty plísniodolné. Z těch ostatních mi nezbylo téměř nic, i když asi ¼ jsem zachránil a dozrály. U nich byl pokles v chuti dramatičtější, takže je dávám do salátu. Některé prostě uschly. Ty zkusím použít na vaření.
Z paprik už mi zbývají jen 4 poslední plody Jabliny a dva keříky chilli, plné plodů. Také ve východní lodžii.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 18.11.2020 22:09

18.11.20 Dnes jsem zlikvidoval rajčata na západním balkóně. Konec sezóny, i když Nelinka na východě ještě vegetuje a má květy i plody.
Celková dolní statistika: 14,893 kg z 9 rostlin (posledních asi ¾ kg zelených na dozrání)
Problém: septoriová skvrnitost
Bramborová plíseň: žádné známky (4.patro uprostřed zástavby)
Nová domácí sezóna ale už začala, takže posílám pár dní starou fotku svých svěřenců. Konečná (pokud nenastane zázrak) statistika klíčení 13/15, tedy 80%. Když se podívám na výsledky z předešlých let, musím konstatovat, že ten hypermangan nebo lázeň klíčivost opravdu podporuje. Díky, Evi T.
No a papriky na balkóně nemám to srdce vyhodit. Tak jsem je přihnojil, zalil a zavřel je v balkonovníku. Když bude nejhůř, přitopím. Ony totiž i při těchhle teplotách rozvíjejí plody. Nakonec nejsou to jednoletky.

Milan HP

Sazeničky 16.11.20
Sazeničky 16.11.20
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 18.6.2021 23:38

18.6.21 Tak moč(ovina) nezabrala. Hromada zůstala studená.
Trochu se už ztrácím v tom, co jsem kde napsal, takže se možná budu opakovat. Omlouvám se za to.
Situace na zahradě je mnohem radostnější. Teplé až horké počasí udělalo všem rostlinám dobře. Rajčata vypadala před 3 dny takto: viz foto. Nicméně o prvních zralých plodech na můj svátek si můžu nechat jen zdát – na rozdíl od roků jiných. Ovšem všiml jsem si, že ta dřív vysazená (až na výjimky – Start, Crimson Crush) se nějak nemají k nasazování na plody. Téměř všechny květy v prvních patrech zůstaly neopylené a opadaly. Stejně tak některá druhá patra. Přičítám to velice chladnému počasí: 3. patra už se zdají v pořádku. Kdežto později vysazené sazenice – ne sice všechny, ale většina – mají plody už v nejspodnějších patrech. Divoká rajčata, vysazená v prvním kole, rostou a kvetou jako o závod, ale plody žádné. Nikdy předtím jsem neměl s opylením problémy.
Probíhá vyvazování, vyštipování zálistků a vysazování řízků – volně i do černé netkanky. Jenže to horké počasí řízkům moc nesvědčí: listy, které se dotýkaly netkanky se doslova usušily. Takže jsem musel použít zastínění pomocí bílé netkanky (19g/m2) na obloucích. Zdá se, že si vedou líp. Zatím mám kolem 25 řízků převážně plisniodolných odrůd. Některé se už nepochybně chytly. Jsou určeny k tomu, aby mi daly dostatek zelených plodů na dozrání doma, ale nejen to: jsem si jist, že některé dají v září i zralé plody.
No, papriky jsou na tom všelijak. Jednak zůstaly doma o téměř měsíc déle, než jsem počítal a druhak jsem jim zaryl do půdy záhonu hnůj a tím některé připálil – ty, co shodou okolností měly pod sebou větší kus hnoje. Těch postižených je jen pár (asi 3 z celkem 23), ale nemůžu to přičítat jen slunci: předtím byly dost dlouho na balkóně bez stínění. Zdá se ale, že se z toho vzpamatovávají. Uvidíme. Na prvním ze snímků jsou vidět vpravo v pozadí. Všechny byly přerostlé.

Milan HP

Pod špendlíkem
Pod špendlíkem
Posledně vysazené v popředí - Mattoni orlice
Posledně vysazené v popředí - Mattoni orlice
Nový záhon. Koralik jen částečně zcela v popředí.
Nový záhon. Koralik jen částečně zcela v popředí.
Crimson Crush s plodem (1. kolo výsadby)
Crimson Crush s plodem (1. kolo výsadby)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 18.6.2021 19:22

Vladimíre, se mnou je to podobné. Jen sekat nemusím. Ale zalejvání v tomhle vedru a rozsahu je práce na hodiny. Několik záhonů je pod bílou netkankou, takže odkrýt a zase zakrýt. Vopruz. Ale prý má příští týden pršet a být chladněji. Tak si snad oddychneme.

Ještě si nejsem tak úplně jist, co z toho vyjde, to bude záležet na výsledcích pokusů. Možná i to pařeniště postavím. Tedy teplé. I když si zase říkám, že když bude druhý balkonovník, možná pařeniště nebude třeba. Tam se mi vejdou papriky i sazeničky zeleniny. Uvidím.

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 28.11.2020 18:22

28.11.20 Takhle vypadají moje sazenice dnes, tedy přesně 4 týdny po vysetí. Jsou už přesazené do směsi, dostávají světlo ze dvou 20W LED žárovek, 6500°K, 2450lm každá a jedné zářivky 18W, 6500°K, 1350lm. Osvětlení od cca 7:00 do 19:00. Rostou rovně, netancují a nevytahují se ani při tom inverzním počasí, které tady panuje už nejméně 3 týdny.
Opět jsem neodolal a včera vysel 12 paprik (3 odrůdy: Citrina, Slávy a Slovakia). Před vysetím jsem je podrobil stejné hypermanganové lázni jako rajčata, i když vím, že papriky možná vyžadují jiné zacházení. Je to zase jen hokus pokus. Loni jsem s klíčením paprik měl dost problémů. Jsou v teplotě kolem 23°C, víc nikde v bytě nemám. Uvidíme.

Celkový pohled
Celkový pohled
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 61.94 (?), 29.11.2020 18:29

Taky chci těm mým sazenicím v prosinci přisvítit. Jestli dobře počítám, tak máš zdroje na více než 6200 lumenů. Jak vysoko nad sazenicemi tento zdroj máš? Myslím teď. Pochpitelně výšku v průběhu pěstování asi měníš.

Teplota 23 °C je podle mne pro papriky nízká. Já mám v bytě 24°C (optimální pro rajčata) a když dávám naklíčit papriky, tak je dávám na dřevěné podložce přímo nad přívod ÚT. Mám tam cca 28 °C, což je důležité zvláště u pálivých.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika