Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

24.8.20 Dnešní kontrola stavu pacienta (Garden Berry) po opakovaných deštích dopadla nad má očekávání dobře. Plíseň se stále drží pod Cu drátky, oba stonky nad jsou čisté, stejně tak jako vijany. Plody na nich zatím nejeví žádné známky napadení a ty, které jsem dnes sklidil, jsou stejně dobré jako z ostatních jedinců této odrůdy a dokonce ani neožírají. Uvažuji o tom, co způsobilo nejspíš dočasné zastavení šíření plísně. Nejspíš zapůsobila víc ta francovka a hlavně počasí. Jenomže od soboty tady opakovaně prší, rajčata nestíhají uschnout, ale stav pacienta se nezměnil. Je to náhoda? Já vím, že se může všechno přes noc zvrtnout, ale získal jsem přinejmenším několik dní. Je to boj s časem a přírodními procesy.

Deštivé počasí ale má dopady na ostatní, neošetřené, keříky na všech stanovištích. Objevuje se stále více napadených listů, takže otrhávám jako zběsilý. Většinou jen poškozené části, celé listy jen pokud je zasažení rozsáhlejší nebo je tam džungle. A našel jsem jeden poškozený plod na Startce. Byl to ten poslední dole ve vijanu. Vijan i stonek jsou čisté, takže doufám, že to byl stejný případ jako předtím: spóra se trefila už do květu. Mám i vytipovaný zdroj nákazy: soused nade mnou má totálně odešlé brambory, které nechává na záhonu – a nejblíž jsou mu právě moje „Nepodarky“. Naštěstí není ve směru převládajícího větru, takže zatím jakž-takž přežívám. No jo, jak ale říct sousedovi „Koukej si vykopat ty brambory a spal nať, šíří mi tady plíseň.“? Je mu 80 a máme svobodu. Pošle mne tam, kam slunce nikdy nesvítí.

Celková sklizeň se teď po vlně horkých dní začíná vyrovnávat s předešlými roky. Loni jsem měl ke stejnému datu (23.8.) 73 kg sklizeno, letos se blížím 50 kg. Ale má se ochladit, což není moc dobrá zpráva.

 

Milan HP

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 19 a číslo 10.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika