Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Slivovice vs. calvados

   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5...>   
   

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.230.20 (?)
3.7.2007 8:34, počet návštěv: 348511
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Pro mě je Calvados také lepší pití, než slivovice. Úplně souhlasím s ostatními příspěvky, naše jablkovice je o něčem jiném, než Calvados.
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
      

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.56.4 (?)
13.7.2007 22:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Myslím že i u nás lze připravit skvělí calvados, ale je nutno rozlišovat mezi "Calvados" (destilát z jablečného moštu) a "pálenka z jablek". Zajímavé je že v literatuře (http://www.fontana.ws/detail/priprava-kvasu-na-vyrobu-slivovice/prirucka-pro-pstitele/id-5222/) se doporučuje celková doba pálení a přepalování cca 5hod a v pálenici mi řeknou ať si přijdu za 3 hodiny. Možná i tady je možný krůček ke kvalitě A.Z
Připojit reakci
         

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.176.186 (?)
15.7.2007 7:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Vypeckováváte meruňky na kvas?
Připojit reakci
            

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.244.183 (?)
19.7.2007 20:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ne, ani broskve, ani meruňky pecek nezbavuji, ztratí pak část chutí. Pouze důkladně odstraním stopky a listí. Meruňky i broskve jsou dost náchylné na hnilobu a plíseň, je potřeba je pečlivě přebrat. V letošním horku dost bouřlivě kvasí, dávejte si pozor, ať Vám bečky nepřetečou, je lepší ze začátku dávat méně plné a tak po 3 dnech je slít. Oboje ovoce je taky potřeba vypálit v pravou chvli, přeležený kvas ztrácí na kvalitě. Cocino

Připojit reakci
               

Slivovice vs. calvados


vyslouzil (17139)
23.7.2007 16:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Myslím si v podstatě totéž, co Cocino.
Vypeckovávat švestky by byla hrozná práce, u některých (Durancie) je to navíc nemožné.
   U meruněk a broskví to ovšem není až tak jednoznačné. Nejde ani tak o to, že v jádrech přítomný amygdalin je trochu jedovatý, to v malém množství nevadí. Hořkomandlová příchuť sice zvýrazní chuť pálenky, (to má  možná význam u nearomatických třešní) ale trochu překryje jemnou vůni meruněk a zejména broskví, které mají mírnou a příjemnou nahořklost již v dužině. Vypeckován í má ještě další výhody. Vypeckované ovoce vypustí šťávu, což zamezí přístupu vzduchu, plesnivění a rychleji se rozkvasí. Pálíme-li doma a nemáme-li dobře vyřešené míchání nebo dvojplášť, nese přítomnost pecek větší riziko suché destilace a tedy tvorby metanolu.
    Obecně si však myslím, že přítomnost či nepřítomnost pecek nemá na kvalitu kvasu a potažmo pálenky zásadní vliv.
Připojit reakci
                  

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.45.6 (?)
1.1.2009 20:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Co je to sucha destilace? Předem dik za odpoveď.ba

Připojit reakci
                     

Slivovice vs. calvados


vyslouzil (17139) - xxx.xxx.100.5 (?)
2.1.2009 9:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přesně chemicky to nevím. V praxi se tak nazývá připálení pevných součástí (např. pecek) na stěnách kotle, při němž se se uvolňuje metylalkohol ve větším množství než obvyklé stopy u běžného pálení. Takový destilát z připáleného kvasu může být toxický.

Připojit reakci
            

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.168.167 (?)
23.7.2007 14:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Část pecek se nechává v kvasu, podle zkušeností a požadované chuti (asi 20%). To platí jak pro švestky, tak i pro meruňky a broskve.
Připojit reakci
            

Slivovice vs. calvados


lukas33 (2) - xxx.xxx.155.23 (?)
29.11.2007 19:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano treba inak by kvas zjhorkol ale pre lepsiu chut sa odporuca 10%-20% sa moze nachat aby slivovica chytila svoju peknu vonu.

Připojit reakci
         

Slivovice vs. calvados


vyslouzil (17139)
23.7.2007 16:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Pro A.Z.
Nejsem páleník, ale řekl bych, že doba pálení závisí spíš na množství kvasu, které se pálí a kapacitě kondenzační kolony.
Připojit reakci
            

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.176.186 (?)
6.8.2007 7:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Které odrůdy jablek považujete na pálení v našich podmínkách nejvhodnější?
 
(Když jsem se dívala na výrobu calvadosu, používají Francouzi jejich místní odrůdy, které jsou spíše malé, trpké a jako stolní ovoce v podstatě nepoužitelné. Navíc rozdělují jablka na trpká, sladká a kyselá a calvados je pak směsí těchto odrůd. No a samozřejmě se po destilaci calvados nechá zrát v dubových sudech, čímž získá na své jemnosti a lahodnosti a svou "jablkovou hrubost" ztratí.)
Připojit reakci
               

Slivovice vs. calvados


vyslouzil (17139)
6.8.2007 7:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
To je zřejmě pravda. Četl jsem o přípravě  koňaku, že stejně trpké a nepoživatelné jsou hrozny, z nichž se destilát pro výrobu koňaku vyrábí. Cukru mají samozřejmě taky dost, ovšem v nevyváženém poměru
Připojit reakci
                  

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.254.1 (?)
10.8.2007 10:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Musím říct, že jsem vždycky tak nějak podvědomě bez nějakého objektivního důvodu považoval pálenku z jablek za něco podřadného. Loni sousedovi zbylo několik pytlů jablek, takové malé, flekaté ke konzumu nepoužitelné a tak jsem se je nechal vymoštovat. Protože se všechen mošt nestihl vypít, rozhodl jsem se ho nechat zkvasit na pálení. Musím říct, že výsledný produkt předčil moje očekávání. Rozhodně to nebylo nic podřadného, pálenka byla srovnatelná s jakoukoliv jinou. Teď ještě k tomu klidu kvasu jak píše "host". Nevím jak můžu uškodit tomu, když víko občas nadzvednu, čichnu jestli se ještě vyvíjí CO2 a během pár vteřin zase zavřu. Rovněž nechápu jak chce zjišťovat "hotovost" kvasu bez proměření cukroměrem. Jestli udělám do koláče centimetrovou dírku na prostrčení hadičky, tak to rozhodně kvasu neuškodí. Rozhodně méně než nějaké laické metody typu "už to bude, už se propadl koláč". Protože, když už se koláč propadne, tak snad kromě švestek je vetšina kvasů už dávno mrtvá a k pálení prakticky nepoužitelná (pokud tedy nepotřebujeme vyrobit aceton). Znám spoustu lidí, co dopřávají "klid" kvasu vrchovatě, tzn. nahází ovoce bez rozdrcení do sudu a víc se o to nestarají až do doby než si vzpomenou, že by už mohli pálit. Ale bohužel výsledný produkt je opravdu jen tak na praní štětek od barvy.

Připojit reakci
                     

Slivovice vs. calvados


vyslouzil (17139)
10.8.2007 11:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Určitě máte pravdu. Je to jenom prevence mýtů, že kvasem je potřeba míchat, aby řádně prokvasil. I Vy sám respektujete daná pravidla - vždyť víko otvíráte jen na pár vteřin a otvor do koláče děláte jen pro hadičku. Zřejmě víte, že to kvasu neprospívá, takže úkony děláte co nejmenší.
  Máte-li uzávěr sveden přes kvasnou trubici a přestane se vyvíjet CO2, není chybou uvažovat o vypálení (i když nemáte cukroměr od nuly)
Připojit reakci
                        

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.196.170 (?)
15.8.2007 13:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Musím se pousmát nad tím, že Martell je ušmudlaný koňak. Nejlevnější stojí tak 1500,- za litr. Holt jsme asi každý z jiné vrstvy...
Připojit reakci
   

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.15.11 (?)
16.8.2007 21:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Souhlasím s názorem, že dávat dohromady francouzský "kalvádos" a naši slivovici je je porovnání neporovnávatelného, oboje má své kouzlo, ale co je lepší: Bentley nebo Ferrari?

Ale osobně dávám radši přednost "jabkovici" před slivovicí. Asi je to zdrojem té jabkovice, pálím v pěstitelské palírně, nebudu jmenovat (reklama), kousíček od Ronova nad Doubravou a asi to bude tím, že majitel si toho hledí, rozumí tomu... a dělají to už v kolikáté generaci... no to je jedno... švestky u něj pálím také, ale ty mi tolik nechutnají (a an i od jinud).

Jak tu zaznělo, je problém, že na zrání v sudu toho bývá málo. Jelikož jsem fanda do vína, začal jsem trochu ëxperimentovat a použil jsem techniky, kterou v Americe (ve většině Evropy zatím zakázáno) používají na náhradu barrique sudů. Vezmu hobliny z kvalitního dubového dřeva (dělám si je pro jistotu sám) a v plátně je ponořím do demižónu. Samo sebou to nenahradí sud, jeho mikrooxidace atd., ale pro těch pár desítek litrů za rok je to neocenitelné a trochu to tu naši pálenku zjemní.

Ona jabkovice je skutečně drsnější, ale když je dobrá a cítíte z ní čerstvě rozkrojené jablko, poznáte i odrůdu, ze které jste to nechali pálit... no lidi, to je prostě lahoda a ty dobové piliny tomu dokáží dát navíc takovou zvláštní uhlazenější chuť a je pak elegantnější a heboučká.

k.vancura@seznam.cz

Připojit reakci
      

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.80.33 (?)
17.8.2007 20:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jaké odrůdy jablek jsou podle Vás pro pálení nejvhodnější? A nevíte jak je to s problematikou ohledně domácího pálení pro osobní potřebu (tedy kromě toho, že je to zatím nezákonné)? Kdysi ve zprávách říkali, že se to někdo snaží prosadit...
Připojit reakci
         

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.1.251 (?)
29.8.2007 13:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

nejlepší jsou podle mně staré odrůdy, ty nové byly šlechtěny na přímou spotřebu a kvas z nich je proto horší.

Dobré jsou třeba Jadernička moravská, Parména zlatá zimní, Major

Připojit reakci
            

Slivovice vs. calvados


vyslouzil (17139)
29.8.2007 13:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ono i ty staré odrůdy byly vyšlechtěny na přímou konzumaci. Pálení jablek u nás nemá příliš dlouhou tradici. Když jsem poprvé přijel roku 1980 do palírny s jablečným kvasem, ani mě tam nechtěli pustit, abych jim snad nerozleptal měděný kotel. Až kalamita šarky a úbytek slivoní rozšířila oblibu pálení z jádrovin.
   Souhlasím, staré odrůdy dávají lepší kvasy. Je to ale, myslím,  spíš něčím jiným. Staré odrůdy rostou na starých stromech, které nikdo nesklízí a když sklízí, tak nechce jíst.  Zralá až přezrálá jablka se nechají popadat nebo otřesou a použijí do kvasu. Kvas se připraví a zakvasí najednou ve velkém. Z nových odrůd pěstovaných k jídlu se mnohdy používají do kvasu jen předčasně opadané, červivé, často nezralé plody. Do rozkvašeného kvasu se drtí další posbíraná jablka po troškách. To vše se na výsledku pálení projeví.
  Taky si ovšem myslím, že jadernička je na pálenku dosud nepřekonaná.
Připojit reakci
               

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.1.251 (?)
4.9.2007 10:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Já dávám do kvasu a dobré do sklepa staré i novější odrůdy. Z novějších je horší i mošt a tím taky i kvas. Ale to je rozdílné odrůda od odrůdy, možná, že nějaká úplně nová rezidentní odrůda bude zase na kvas dobrá.
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Poraďte jaké kvasinky2714.7.201915074
Pálenka z mladých smrčků310.7.20191122
Kolik nateče ze 100l vína59.7.2019680
Meruňkový kvas 348.7.201935393
Pach po acetonu35.7.2019371
Z ceho udelat visnovku153.7.20191520
Domácí ořechovice1131.7.2019200864
destilační přístroj105030.6.20191431697
Kvas z mandarinek1923.6.20192141
Zapach dymu623.6.20191523
borovička717.6.201920164
Slivovice jak poznat archív109.6.20199995
Malinovice, Banánovice, Melounovice177.6.201927660
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni730.5.20191362
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2730.5.201935148
Turbo kvasnice3519.5.20198352
Palenka z exotickeho ovoce1012.5.201921571
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?544.5.201930893
Pálenka zo sorbitolu61.5.20191072
Škrábavost pálenky4727.4.201961373
Archivace slivovice427.4.2019877
Jak rychle vypeckovat švestky423.4.2019819
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201949021
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20191812
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20191982
Aroma slivovice364.4.201911107
Palenka z datli?92.4.20196259
Ochutnávka Radimov623.3.20191915
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20194761
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019988
Parciální fermentace518.3.20191256
Ananasový kvas214.3.2019942
Kvas z mirabelek2011.3.201913763
Kvasenie a palenie manga710.3.20191384
Dřinka - použití229.3.201930519
Destilace - základní dotazy497.3.201916138
Test na metanol8025.2.201989829
3D pálení2323.2.20194693
Koupě automatické pálenice 11021.2.201940038
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201917742
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Zavaření pálivých papriček13.7.2019
Elektrická udírna z Mountfield16.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Proč mi nechytají víčka?15.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů