Rád bych připojil své praktiky. Především zásadně kvasím pouze mošt. Destilaci dělám 3x. Poprvé na lutr, ten má mezi 20 a 30% obj. Pak podruhé rektifikaci lutru a potřetí rafinaci, při které druhý destilát ředím vodou a pak teprve destiluji. Celá léta tak dělám jablkovici a mám mezi všemi mnou dosažitelnými pijáky výbornou pověst. Nicméně pro pokročilý věk přejdu na laboratorní zpravovávání prokvašeného jablečného moštu jen v malých množstvích - tak do 10 litrů. Už tak dělám různá prokvašená ovoce a rozhodně si nemohu stěžovat. Je zajímavé, že 3x destilovanou jablkovici jsem mohl naředit bez zakalení i na 40% obj. Pokud dělám destilát ve skle, doslova laboratorní metodou, na ředění pod 50% obj. nemohu jít, protože by se to zakalilo. Přitom "minidestilace" ve skle je dělána skutečně exaktně. Končím tak na 80 st. C. Na jablkovici chodím výš.