Vůbec nechci zpochybňovat zkušenost pana 17 146. Naopak smekám před jeho schopností ručně odjádřincovat a odšťavnit 100 kg drobných jablek.
Nicméně již několik desítek let vytočím z jablek v sezóně každý víkend asi 60 litrů. Zhruba tak 10x za podzim, někdy i víckrát. Zkoušel jsem nechat kvasit podrcená jablka s cukrem i bez cukru, s medem, jablka s moštem, mošt samotný přislazený i nepřislazený, s enzymem i bez něj, se zákvasem i bez něj, z letních, podzimních i zimních jablek, ze směsi odrůd i jednodruhový - konkrétně ze samotných jaderniček, Grávštýnů, Rubínů, Čisteckých. Výsledné destiláty se v detailech, pravda, liší, ale pokaždé je to - nic ve zlém - jablkovice. Nic proti ní nemám, dlouhé roky jsem ostatně nic jiného nepálil. Ale porovnám-li tuto pálenku s ostatními, musím, ač nerad, uznat, že poctivě udělaný destilát z hrušek a všech peckovin - švestek, třešní, višní, meruněk, špendlíků je prostě jiný level.