Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Slivovice vs. calvados

   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5...>   
                  

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.184.89 (?)
26.11.2009 17:56, počet návštěv: 306269
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den - též jsem zabrousil náhodou.
Nechci být nějak chytrej, ale mám takovej dojem že "běžně používaným plynem" lze teplota při pálení regulovat daleko snáz něž špalkem dřeva (pán asi nemá doma ani udírnu - i tam by zjistil, že o regulaci teploty v pravém slova smyslu v případě pevných paliv nelze hovořit - bez urážky), o páře diskutovat nebudu, zkušenosti s ní v oblasti pálení ovocných destilátů nemám.
rejpal Vlasta

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
               

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.22.10 (?)
9.8.2010 12:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

...zbytečně složité.. a to hlavní chybí: měření cukernatosti je podstatná věc, neboť 6 týdnů je pouze obecně udávaná doba kvašení, která je různá podle období sběru jablek. Sbíráme-li do kvasu jablka v létě, jedu obvykle pálit už za 14 dní, protože teplotu v místnosti, kde kvasím ztěží udržím pod 20 stupňů. Proto je velmi důležité měření cukernatosti.

Připojit reakci
               

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.204.12 (?)
28.10.2011 13:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rád bych připojil své praktiky. Především zásadně kvasím pouze mošt. Destilaci dělám 3x. Poprvé na lutr, ten má mezi 20 a 30% obj. Pak podruhé rektifikaci lutru a potřetí rafinaci, při které druhý destilát ředím vodou a pak teprve destiluji. Celá léta tak dělám jablkovici a mám mezi všemi mnou dosažitelnými pijáky výbornou pověst. Nicméně pro pokročilý věk přejdu na laboratorní zpravovávání prokvašeného jablečného moštu jen v malých množstvích - tak do 10 litrů. Už tak dělám různá prokvašená ovoce a rozhodně si nemohu stěžovat. Je zajímavé, že 3x destilovanou jablkovici jsem mohl naředit bez zakalení i na 40% obj. Pokud dělám destilát ve skle, doslova laboratorní metodou, na ředění pod 50% obj. nemohu jít, protože by se to zakalilo. Přitom "minidestilace" ve skle je dělána skutečně exaktně. Končím tak na 80 st. C. Na jablkovici chodím výš.

Připojit reakci
               

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.17.146 (?)
27.1.2016 1:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Pripojim svoju skusenost s kalvadosom. Na zahrade sa nam urodili extremne male jablka, tak som sa rozhodol pre pokusnu destilaciu. Zhruba 100kg jablk som precizne prebral, odstranil jadra a odstavil. Bola to brutalna makacka na domacom odstavovaci. Vzniklo z toho 40L jablkovej stavy. Po 10 tyzdnoch kvasenia bez pridania cukru je vysledok 4L 55% extremne chutneho destilatu a to dokonca neporteboval odlezat ani hodinu, nema ziadnu pachut :). A to som sa obaval prekapu lebo v palenici ho oddelovali len asi 3 minuty. Krasne sladko vonia ako za pecenymi jablkami a pri silnejsom nadychu mierne citit alkohol. Ochutnal som uz vselico ale mozem odporucit kazdemu, stoji to za tu namahu. :)
Připojit reakci
                  

Slivovice vs. calvados


Tom  (34) - xxx.xxx.205.77 (?)
27.1.2016 11:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak to Vám gratuluji! Víte, o jaké odrůdy jablek se jednalo?

Připojit reakci
                  

Slivovice vs. calvados


vyslouzil (17139) - xxx.xxx.67.66 (?)
27.1.2016 18:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vůbec nechci zpochybňovat zkušenost pana 17 146. Naopak smekám před jeho schopností ručně odjádřincovat a odšťavnit 100 kg drobných jablek.
   Nicméně již několik desítek let vytočím z jablek v sezóně každý víkend asi 60 litrů. Zhruba tak 10x za podzim, někdy i víckrát. Zkoušel jsem nechat kvasit podrcená jablka s cukrem i bez cukru, s medem, jablka s moštem, mošt samotný přislazený i nepřislazený, s enzymem i bez něj, se zákvasem i bez něj, z letních, podzimních i zimních jablek, ze směsi odrůd i jednodruhový - konkrétně ze samotných jaderniček, Grávštýnů, Rubínů, Čisteckých. Výsledné destiláty se v detailech, pravda, liší, ale pokaždé je to - nic ve zlém - jablkovice. Nic proti ní nemám, dlouhé roky jsem ostatně nic jiného nepálil. Ale porovnám-li tuto pálenku s ostatními, musím, ač nerad, uznat, že poctivě udělaný destilát z hrušek a všech peckovin - švestek, třešní, višní, meruněk, špendlíků je prostě jiný level.

Připojit reakci
                     

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.46.177 (?)
27.1.2016 23:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je to mozne, a prave preto sa velmi tesim na dalsi utorok. Na rade u hrusky :). Tych som nazbieral na 120L sud tak som velmi zvedavy co z toho vznikne. Tak ako pisete, ocakaval som ze z tych jablk bude destilat vhodny akurat tak na griotku, no ale vyzera, ze som sa mylil :). Je dost mozne ze prave preto sa tak vydaril lebo tie jablka boli male a kysle so starych stromov (odrodu netusim aka je ale vyzerali takto, vid obrazok) a tym ze som z kazdeho jablka odstranil jadra tak tam neni skutocne ziadna pachut. Popravde, este som nepil 55% destilat ktory by nebolo treba zapijat okrem tohoto :).  Ja som skutocne z toho zaskoceny :).

Obrázky:

Připojit reakci
                        

Slivovice vs. calvados


vyslouzil (17139) - xxx.xxx.67.66 (?)
28.1.2016 9:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vůbec nechci říci, že dobře udělaná jablkovice není k pití. Naopak, je to lepší než z nezralých přecukřených švestek nebo zoctovatělých hrušek. Ale jablkovice jako taková má v intenzitě ovocného aromatu své limity.
   Co se týče odstranění jádřinců, myslím, že na chuť moštu, potažmo destilátu to nemá velký vliv, troufám si říci žádný.
    A nakonec - když zvážíte, že 3 Kč stojí litr v moštárně, tedy těch obdivuhodných 40 litrů byste měl asi za 4 eura, pak mi to přijde jako hodně špatně zaplacená práce, elektřinu nepočítaje.
    Na druhé straně chápu, že kořalička, která prošla vlastníma rukama, chutná nejlíp.

Připojit reakci
                           

Slivovice vs. calvados


Tom  (34) - xxx.xxx.205.77 (?)
28.1.2016 11:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Souhlasím s panem Vysloužilem ohledně intenzity ovocného aromatu v jablkovicích vs. slivovicích či meruňkovicích. Však proto je nejlépe uložit jablkovici do vypáleného sudu a povýšit ji na kalvados. Souhlasím rovněž s tím, že to odstranění jádřinců bylo v tomto případě zbytečné, protože při lisování moštu se z jádřinců (jadérek) nic nevymačká a tedy nic neprojde
do kvasu. Stává se, že jsou jádřince napadéné plísněmi, někdy masivně, pak to smysl samozřejmě má.

Udivuje mě však, že pan Vysloužil neshledává velký rozdíl mezi jablkovicemi vydestilovanými z vykvašeného moštu a ovocné drtě (máče, zápary). Ačkoli destilát z drtě bývá aromatičtější, moje zkušenost je taková, že se pomalu nedá pít, jakou má chuť (pachuť). Když ochutnám jen krátce odleželou jablkovici pocházející z moštu, pak jde vždy o destilát, který i při 60% obsahu alkoholu není třeba zapíjet (abych reagoval na slova kolegy ze Slovenska). V tom to možná bude. V podobném duchu tu někde vystupoval i Rafael.

Pravda, většina lidí pálí z drtě a je spokojena, a z principu nemá cenu se přít o chutích. Přesto by mě názor ostatních zajímal.

Připojit reakci
                           

Slivovice vs. calvados


vyslouzil (17139) - xxx.xxx.67.66 (?)
28.1.2016 11:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V posledních letech, pokud pálím z jablek, tak z moštu, protože vylisování jablek mi nedělá až tak velký problém a vedení zcela tekutého kvasu je snazší. Takže nemám přesné srovnání. Ale nemyslím si, že ve výsledném destilátu je tak diametrální rozdíl (že se nedá pít, jak píše Tom). Pokud si dá někdo práci s vylisováním moštu, lze předpokládat, že si na vedení a oštření kvasu dává záležet. Vyrobit jabkovici z naoctovatělého suchého kvasu z polozralých jablek otřepaných u silnice lze taky, ale výsledek odpovídá surovině i péči.  Soudím, že kvas z dobře vyzrálých podrcených jablek naředěný pro lepší tekutost vylisovaným moštem řekněme třetiny objemu, může dát destilát srovnatelné kvality jako ze samotného moštu. 

Připojit reakci
                           

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.103.78 (?)
28.1.2016 12:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Některé drtiče jsou na principu rotujících nožů a tam dochází i k rozbití jadérek z jadřince. Takto jsem byl přítomen při přípravě kvasu z jadernic a výsledek po destilaci jsem dostal ochutnat. Vyskytuje se tam podobná chuťová složka jako od pecek ve slivovici. Sám mám drtič s ježkovými válci, jinou odrůdu jablek a chutě destilátu jsou opravdu různé. Pálenice byla stejná.

Připojit reakci
                           

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.31.176 (?)
28.1.2016 15:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zrovnateľnej kvality určite.V chuti je podľa mňa o niečo bohatší práve pre jemnú príchuť jadierok, a aj nejakých aróm ktoré sa vyluhujú z drte, a v mušte chýbajú.Rozdiel ale naozaj nie je veľký, a rmut z muštu nepokazí snáď ani začiatočník.    Stano

Připojit reakci
                           

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.103.78 (?)
29.1.2016 9:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zatím jsem vždycky pálil jabkovici z klasického kvasu. Nově plánuju příště pálit z moštu, i když je tam další práce s lisováním. Ale před pár lety se mi stalo, že mošt samovolně kvasící v PE nádobě mi chytil sirovodíkový zásmrad. Nádoba byla zavíčkovaná hermeticky a v teplotě kolem 10°C. Nádoba byla předtím vypláchnutá. Ještě mám jeden poznatek: Letos jsem měl 2 bečky kvasu. Do žádné jsem nepoužil pektolytický enzym, ale do jedné bečky kvasu jsem přilil 2 litry nakvašeného moštu, který byl předtím sterilovaný a doslazený. Prostě jedna PETka konzervovaného moštu se rozkvasila, pít jsem to nechtěl, tak to šlo do kvasu.Toto pravděpodobně zapůsobilo jako nějaký enzym, protože struktura toho kvasu se po pár dnech změnila z hrudkovité konzistence na něco podobného dětské přesnídávce. Neumím si to vysvětlit jinak.

Připojit reakci
                           

Slivovice vs. calvados


vyslouzil (17139) - xxx.xxx.67.66 (?)
29.1.2016 9:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To jsou těžko vysvětlitelné zážitky.
1. Sirovodíkový zásmrad. Šťáva z jablek obsahuje velmi málo síry, zvláštní tedy, kde se vzal ten sirovodík.
2. Sterilace je proces primárně určený ke zničení mikrobů a enzymů. Přidání sterilovaného moštu s cukrem může - fyzikálně - zvýšit tekutost kvasu a spolu s přidaným cukrem podpořit kvašení, ale to je tak vše.

Připojit reakci
                           

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.103.78 (?)
29.1.2016 10:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přilil jsem do bečky s 200 litrů kvasu asi 2 litry toho zkvašeného moštu. Mošt byl před sterilací doslazený 2kg/litr.  Takže ta PETka obsahovala cca půl kil cukru. Co mi je divné, že ten kvas už dokvašoval, když jsem to tam nalil a za pár dní se hrudky roztekly. Druhá bečka byla bez toho moštu a hrudkovitá struktura zůstala. Obě bečky kvasily vedle sebe.

Připojit reakci
                           

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.103.78 (?)
29.1.2016 10:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Napsal jsem to špatně, tedy oprava: mošt jsem sladil 0,5 kg/2 litry.

Připojit reakci
                           

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.187.224 (?)
29.1.2016 14:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zacházejte s moštem tak, jako by mělo být cílovým produktem víno. Hygiena, odkalení, do moštu ušlechtilé kvasinky a rozhodně výživu pro kvasinky. Se sirovodíkem by neměl být problem.

Zápach po sirovodíku je ve vin, terminologii označován jako "sirka", jde o nemoc kvasinek.

Připojit reakci
                           

Slivovice vs. calvados


Tom  (34) - xxx.xxx.205.77 (?)
29.1.2016 15:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rovněž potvrzuju, použít ušlechtilé kvasinky se vyplat. I při pečlivé může v kvasu převládnout nějaký špatný kmen a kvas třeba nedokvasí, zasmrádne atp. S přídavkem kvasinek se mi to nikdy nestalo. Já totiž jablka před drcením a lisováním omývám wapkou, čímž odstraním i mnoho kvasinek a přirozené rozkvašení trvá dlouho.

Připojit reakci
         

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.79.173 (?)
8.10.2008 10:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobry den, precetl jsem si vas prispevek a zajimaly by me vase pravidla pri priprave kvasu a naslednem paleni.

Je treba dobre pulku jablicek zbavit jader a pulku ne? Cetl jsem ze jadra tomu pridavaji na chuti ale nebude moc jader na skodu tak jako jsou pecky ve slivovici? kdyz je jich moc tak je slivovice stiplava a neni moc dobra.

Jsem uplny zelenac takze jsem vdecny za kazdou radu od zkuseneho.

s pozdravem Radek Taus

Připojit reakci
            

Slivovice vs. calvados


vyslouzil (17139) - xxx.xxx.85.27 (?)
8.10.2008 14:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nikdy mě nenapadlo vypeckovávat švestky do kvasu - a jak byse to dělalo s duranciemi? Myslím, že pecky slivovici nevadí, podud nejsou rozdrcené. Nakonec - jemné hořkomandlové aroma může slivovici jen prospět.
   Co se týče jablek, tam to, podle mě, platí dvojnásob. Jednak, oproti švestkám tvoří jádra jablek ve srovnání s dužinou menší podíl, navíc jablečná jádra nemají tak výraznou chuť jako semena peckovin. Stopky švestkám odstraňuji, jblkům ne (některým to ani nejde)
   Mnohem důležitější než kouzla s jádry považuji zabránění oxidace kvasu, octovatění, eliminaci hnilých a znečištěných plodů. A nedávat rafinovaný cukr.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Poraďte jaké kvasinky2714.7.201915075
Pálenka z mladých smrčků310.7.20191122
Kolik nateče ze 100l vína59.7.2019681
Meruňkový kvas 348.7.201935393
Pach po acetonu35.7.2019371
Z ceho udelat visnovku153.7.20191521
Domácí ořechovice1131.7.2019200864
destilační přístroj105030.6.20191431701
Kvas z mandarinek1923.6.20192141
Zapach dymu623.6.20191523
borovička717.6.201920164
Slivovice jak poznat archív109.6.20199995
Malinovice, Banánovice, Melounovice177.6.201927660
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni730.5.20191362
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2730.5.201935148
Turbo kvasnice3519.5.20198352
Palenka z exotickeho ovoce1012.5.201921571
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?544.5.201930893
Pálenka zo sorbitolu61.5.20191072
Škrábavost pálenky4727.4.201961373
Archivace slivovice427.4.2019877
Jak rychle vypeckovat švestky423.4.2019819
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201949021
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20191812
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20191982
Aroma slivovice364.4.201911107
Palenka z datli?92.4.20196259
Ochutnávka Radimov623.3.20191915
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20194761
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019988
Parciální fermentace518.3.20191256
Ananasový kvas214.3.2019942
Kvas z mirabelek2011.3.201913763
Kvasenie a palenie manga710.3.20191384
Dřinka - použití229.3.201930519
Destilace - základní dotazy497.3.201916138
Test na metanol8025.2.201989829
3D pálení2323.2.20194693
Koupě automatické pálenice 11021.2.201940038
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201917742
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Zavaření pálivých papriček13.7.2019
Elektrická udírna z Mountfield16.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Proč mi nechytají víčka?15.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů