Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Slivovice vs. calvados

   << Předchozí příspěvky | <...6, 7, 8, 9, 10...> | Zobrazit celou diskuzi   
            

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.176.186 (?)
6.8.2007 7:07, počet návštěv: 343075
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Které odrůdy jablek považujete na pálení v našich podmínkách nejvhodnější?
 
(Když jsem se dívala na výrobu calvadosu, používají Francouzi jejich místní odrůdy, které jsou spíše malé, trpké a jako stolní ovoce v podstatě nepoužitelné. Navíc rozdělují jablka na trpká, sladká a kyselá a calvados je pak směsí těchto odrůd. No a samozřejmě se po destilaci calvados nechá zrát v dubových sudech, čímž získá na své jemnosti a lahodnosti a svou "jablkovou hrubost" ztratí.)
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
               

Slivovice vs. calvados


vyslouzil (17040)
6.8.2007 7:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
To je zřejmě pravda. Četl jsem o přípravě  koňaku, že stejně trpké a nepoživatelné jsou hrozny, z nichž se destilát pro výrobu koňaku vyrábí. Cukru mají samozřejmě taky dost, ovšem v nevyváženém poměru
Připojit reakci
                  

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.254.1 (?)
10.8.2007 10:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Musím říct, že jsem vždycky tak nějak podvědomě bez nějakého objektivního důvodu považoval pálenku z jablek za něco podřadného. Loni sousedovi zbylo několik pytlů jablek, takové malé, flekaté ke konzumu nepoužitelné a tak jsem se je nechal vymoštovat. Protože se všechen mošt nestihl vypít, rozhodl jsem se ho nechat zkvasit na pálení. Musím říct, že výsledný produkt předčil moje očekávání. Rozhodně to nebylo nic podřadného, pálenka byla srovnatelná s jakoukoliv jinou. Teď ještě k tomu klidu kvasu jak píše "host". Nevím jak můžu uškodit tomu, když víko občas nadzvednu, čichnu jestli se ještě vyvíjí CO2 a během pár vteřin zase zavřu. Rovněž nechápu jak chce zjišťovat "hotovost" kvasu bez proměření cukroměrem. Jestli udělám do koláče centimetrovou dírku na prostrčení hadičky, tak to rozhodně kvasu neuškodí. Rozhodně méně než nějaké laické metody typu "už to bude, už se propadl koláč". Protože, když už se koláč propadne, tak snad kromě švestek je vetšina kvasů už dávno mrtvá a k pálení prakticky nepoužitelná (pokud tedy nepotřebujeme vyrobit aceton). Znám spoustu lidí, co dopřávají "klid" kvasu vrchovatě, tzn. nahází ovoce bez rozdrcení do sudu a víc se o to nestarají až do doby než si vzpomenou, že by už mohli pálit. Ale bohužel výsledný produkt je opravdu jen tak na praní štětek od barvy.

Připojit reakci
                     

Slivovice vs. calvados


vyslouzil (17040)
10.8.2007 11:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Určitě máte pravdu. Je to jenom prevence mýtů, že kvasem je potřeba míchat, aby řádně prokvasil. I Vy sám respektujete daná pravidla - vždyť víko otvíráte jen na pár vteřin a otvor do koláče děláte jen pro hadičku. Zřejmě víte, že to kvasu neprospívá, takže úkony děláte co nejmenší.
  Máte-li uzávěr sveden přes kvasnou trubici a přestane se vyvíjet CO2, není chybou uvažovat o vypálení (i když nemáte cukroměr od nuly)
Připojit reakci
                        

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.196.170 (?)
15.8.2007 13:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Musím se pousmát nad tím, že Martell je ušmudlaný koňak. Nejlevnější stojí tak 1500,- za litr. Holt jsme asi každý z jiné vrstvy...
Připojit reakci
   

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.15.11 (?)
16.8.2007 21:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Souhlasím s názorem, že dávat dohromady francouzský "kalvádos" a naši slivovici je je porovnání neporovnávatelného, oboje má své kouzlo, ale co je lepší: Bentley nebo Ferrari?

Ale osobně dávám radši přednost "jabkovici" před slivovicí. Asi je to zdrojem té jabkovice, pálím v pěstitelské palírně, nebudu jmenovat (reklama), kousíček od Ronova nad Doubravou a asi to bude tím, že majitel si toho hledí, rozumí tomu... a dělají to už v kolikáté generaci... no to je jedno... švestky u něj pálím také, ale ty mi tolik nechutnají (a an i od jinud).

Jak tu zaznělo, je problém, že na zrání v sudu toho bývá málo. Jelikož jsem fanda do vína, začal jsem trochu ëxperimentovat a použil jsem techniky, kterou v Americe (ve většině Evropy zatím zakázáno) používají na náhradu barrique sudů. Vezmu hobliny z kvalitního dubového dřeva (dělám si je pro jistotu sám) a v plátně je ponořím do demižónu. Samo sebou to nenahradí sud, jeho mikrooxidace atd., ale pro těch pár desítek litrů za rok je to neocenitelné a trochu to tu naši pálenku zjemní.

Ona jabkovice je skutečně drsnější, ale když je dobrá a cítíte z ní čerstvě rozkrojené jablko, poznáte i odrůdu, ze které jste to nechali pálit... no lidi, to je prostě lahoda a ty dobové piliny tomu dokáží dát navíc takovou zvláštní uhlazenější chuť a je pak elegantnější a heboučká.

k.vancura@seznam.cz

Připojit reakci
      

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.80.33 (?)
17.8.2007 20:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jaké odrůdy jablek jsou podle Vás pro pálení nejvhodnější? A nevíte jak je to s problematikou ohledně domácího pálení pro osobní potřebu (tedy kromě toho, že je to zatím nezákonné)? Kdysi ve zprávách říkali, že se to někdo snaží prosadit...
Připojit reakci
         

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.1.251 (?)
29.8.2007 13:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

nejlepší jsou podle mně staré odrůdy, ty nové byly šlechtěny na přímou spotřebu a kvas z nich je proto horší.

Dobré jsou třeba Jadernička moravská, Parména zlatá zimní, Major

Připojit reakci
            

Slivovice vs. calvados


vyslouzil (17040)
29.8.2007 13:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ono i ty staré odrůdy byly vyšlechtěny na přímou konzumaci. Pálení jablek u nás nemá příliš dlouhou tradici. Když jsem poprvé přijel roku 1980 do palírny s jablečným kvasem, ani mě tam nechtěli pustit, abych jim snad nerozleptal měděný kotel. Až kalamita šarky a úbytek slivoní rozšířila oblibu pálení z jádrovin.
   Souhlasím, staré odrůdy dávají lepší kvasy. Je to ale, myslím,  spíš něčím jiným. Staré odrůdy rostou na starých stromech, které nikdo nesklízí a když sklízí, tak nechce jíst.  Zralá až přezrálá jablka se nechají popadat nebo otřesou a použijí do kvasu. Kvas se připraví a zakvasí najednou ve velkém. Z nových odrůd pěstovaných k jídlu se mnohdy používají do kvasu jen předčasně opadané, červivé, často nezralé plody. Do rozkvašeného kvasu se drtí další posbíraná jablka po troškách. To vše se na výsledku pálení projeví.
  Taky si ovšem myslím, že jadernička je na pálenku dosud nepřekonaná.
Připojit reakci
               

Slivovice vs. calvados


host - xxx.xxx.1.251 (?)
4.9.2007 10:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Já dávám do kvasu a dobré do sklepa staré i novější odrůdy. Z novějších je horší i mošt a tím taky i kvas. Ale to je rozdílné odrůda od odrůdy, možná, že nějaká úplně nová rezidentní odrůda bude zase na kvas dobrá.
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...6, 7, 8, 9, 10...> | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Palenka z exotickeho ovoce718.4.201920051
Kvas z mandarinek1616.4.20191089
Malinovice, Banánovice, Melounovice1615.4.201925654
destilační přístroj104915.4.20191418857
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201947792
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20191315
Turbo kvasnice345.4.20196667
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20191553
Aroma slivovice364.4.20199506
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni33.4.2019401
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?543.4.201927575
Palenka z datli?92.4.20195732
Ochutnávka Radimov623.3.20191523
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20194036
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019644
Parciální fermentace518.3.2019891
Ananasový kvas214.3.2019529
Kvas z mirabelek2011.3.201912552
Kvasenie a palenie manga710.3.2019937
Dřinka - použití229.3.201929370
Destilace - základní dotazy497.3.201914016
Test na metanol8025.2.201986612
3D pálení2323.2.20193729
Koupě automatické pálenice 11021.2.201935298
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201915488
Posudzovanie ovocného kvasu717.2.20191484
Odpeckovač317.2.2019718
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20192127
Kvas přes zimu1012.2.20192269
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201919242
Kvasná zátka1611.2.201911489
Pálenka z melasy207.2.20192866
Škrábavost pálenky464.2.201958383
Destilát z piva a vína121.2.201913105
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019104206
Ředění slivovice629.1.20195816
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20199095
Cukr626.1.20191670
Umístění palírny3918.1.20196041
Chut po siře318.1.2019805
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Strojek na uzavírání konzerv14.4.2019
Generátor kouře18.3.2019
Uzení masa studeným kouřem18.3.2019
Dehtování18.3.2019
Dehtování16.3.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů