|
Slivovice vs. calvados
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 244.183 (?), 19.7.2007 20:48
Ne, ani broskve, ani meruňky pecek nezbavuji, ztratí pak část chutí. Pouze důkladně odstraním stopky a listí. Meruňky i broskve jsou dost náchylné na hnilobu a plíseň, je potřeba je pečlivě přebrat. V letošním horku dost bouřlivě kvasí, dávejte si pozor, ať Vám bečky nepřetečou, je lepší ze začátku dávat méně plné a tak po 3 dnech je slít. Oboje ovoce je taky potřeba vypálit v pravou chvli, přeležený kvas ztrácí na kvalitě. Cocino
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311), 23.7.2007 16:58
Myslím si v podstatě totéž, co Cocino. Vypeckovávat švestky by byla hrozná práce, u některých (Durancie) je to navíc nemožné. U meruněk a broskví to ovšem není až tak jednoznačné. Nejde ani tak o to, že v jádrech přítomný amygdalin je trochu jedovatý, to v malém množství nevadí. Hořkomandlová příchuť sice zvýrazní chuť pálenky, (to má možná význam u nearomatických třešní) ale trochu překryje jemnou vůni meruněk a zejména broskví, které mají mírnou a příjemnou nahořklost již v dužině. Vypeckován í má ještě další výhody. Vypeckované ovoce vypustí šťávu, což zamezí přístupu vzduchu, plesnivění a rychleji se rozkvasí. Pálíme-li doma a nemáme-li dobře vyřešené míchání nebo dvojplášť, nese přítomnost pecek větší riziko suché destilace a tedy tvorby metanolu. Obecně si však myslím, že přítomnost či nepřítomnost pecek nemá na kvalitu kvasu a potažmo pálenky zásadní vliv.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
|
|
|